Κλαδική Σύμβαση – Ξενοδοχεία: Οι μισθοί ανά κατηγορία εργαζόμενου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλαδική Σύμβαση – Ξενοδοχεία: Οι μισθοί ανά κατηγορία εργαζόμενου

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της χώρας, έχουν πια το δικαίωμα να διεκδικήσουν αρχικό μισθό από 792 ευρώ και άνω. Η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, να αξιώσουν τις αποδοχές που ορίζονται, ανά περίπτωση. Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίας, ανάλογα με το επάγγελμα που ασκούν. Μικρότερες αποδοχές (740 ευρώ), θα λάβουν μόνο οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο (κατηγορία Δ’), εάν είναι και ανειδίκευτοι, για χρονικό διάστημα έως 15 μήνες από την πρόσληψή τους. Την ίδια στιγμή, η σύμβαση, καλύπτει και μια σειρά επιδομάτων, όπως είναι αυτό της μετεκπαίδευσης (10% επί του μισθού). Ταυτόχρονα, διατηρείται και το «κρίσιμο» ζήτημα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά, στην ίδια επιχείρηση που εργάστηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις μισθολογικές κατηγορίες, που δημιουργεί η συλλογική σύμβαση εργασίας:

Α’ Κατηγορία: Τεχνίτης ζαχαροπλάστης,  μάγειρας Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μπουφετζής Α’, θυρωρός Α’, μετρ και ρεσεψιονίστ. Γι’ αυτά τα επαγγέλματα καθορίζεται βασικός μισθός στα 863,83 ευρώ, μικτές αποδοχές. Για περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα, το επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, έχουν προϋπηρεσία μεγάλη (πχ πέριξ των 35 ετών) και είναι έγγαμοι, τότε ο μισθός αυξάνεται και φτάνει στα 1.404,16 ευρώ.

Β’ κατηγορία: Τηλεφωνητής, μάγειρας Β’, μπάρμαν, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλος, προϊστάμενος πλυντηρίου – λινοθήκης, βοηθός υποδοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μισθός που χορηγείται είναι 845,61 ευρώ μικτά. Εάν ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις επιδομάτων και προϋπηρεσίας, μπορεί να ανέλθει ο μισθός στα 1.379,57 ευρώ.

 Γ’ κατηγορία: Βοηθός ζαχαροπλάστη, καμαριέρα, μάγειρας Γ’, γκρουμ, βοηθός μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, θυρωρός υπηρεσίας και βοηθός σερβιτόρου. Γι’ αυτά τα επαγγέλματα ο μισθός που ορίζει η σύμβαση είναι 828,87 ευρώ. Εάν ισχύουν τα ανωτέρω επιδόματα και η προϋπηρεσία, ο μισθός μπορεί να φτάσει έως τα 1.356,98 ευρώ.

Δ’ κατηγορία: Καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, σιδερώτρια, πλύντρια, λαντζέρης. Γι’ αυτά τα επαγγέλματα, ο μισθός ορίζεται στα 792,08 ευρώ. Με επιδόματα και προϋπηρεσία, οι αποδοχές μπορούν να ανέλθουν έως τα 1.267,7 ευρώ το μήνα.

Προσοχή: Διατηρούνται στα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης του 2017, όσοι εργάζονται σε ξενοδοχεία που έχουν έως 20 κλίνες και βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέρων. Η σχετική μισθολογική διαφοροποίηση ισχύει μέχρι τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης, δηλαδή έως το τέλος του 2022.

πηγή