Αναβολή στο «παρά πέντε» για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα ΕΛΠΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναβολή στο «παρά πέντε» για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα ΕΛΠΕ
  • Αιφνιδιαστική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΕΛΠΕ και το σχέδιο της κυβέρνησης να εκχωρήσει την διοίκηση στον Σ. Λάτση. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου, μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 35,7% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων προκάλεσε έκπληξη, καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας δήλωναν ότι όλα έχουν καλώς και ότι προχωρούν ακάθεκτοι.

Οι λόγοι του αιτήματος αναβολής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη εταιρεία και η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη μετοχή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την αναβολή προκειμένου να επαναδιατυπώσει τις προτάσεις για την αλλαγή του Καταστατικού. Οι αλλαγές που έως τώρα σχεδιάζονταν, οδηγούσαν στην κατάργηση της συμφωνίας μετόχων του 2003, βάσει της οποίας το Δημόσιο ορίζει 7 μέλη, ο Σ.Λάτσης 2, οι μικρομέτοχοι 2, ενώ άλλοι 2 εκλέγονταν από τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση έως χθες, επικαλούμενη τον νόμο 4706/2020, στόχευε στην απομάκρυνση των 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και την εκλογή των υπολοίπων από την Γενική Συνέλευση, όπου εκ των πραγμάτων ο επενδυτής θα μπορούσε να επιβάλει τα δικά του πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων είχε δια ζώσης επαφή με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στέλνοντας της και εξώδικο στο οποίο την έθεταν προ των ευθυνών της για τις συνέπειες που θα έχει η παραχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σχετικά με τον ορισμό της διοίκησης.

EFSYN