Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Γιατί απεργούμε την Πέμπτη 6 Μαΐου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Γιατί απεργούμε την Πέμπτη 6 Μαΐου

Συνάδελφοι –ισσες

Η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τις ζωές μας, φαίνεται  ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολεί για καιρό καθώς και ότι απαιτεί απόλυτη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή του. Η στήριξη των δημοσίων δομών υγείας που επωμίσθηκαν όλο το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων και των εργαζόμενων σε αυτούς, είναι αυτονόητα μέτρα ώστε να μην πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης τα συνήθη υποζύγια: οι εργαζόμενοι και να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες.

Έχουμε ως εργαζόμενοι δείξει την μέγιστη υπευθυνότητα στη τήρηση των μέτρων, έχουμε «αποκλειστεί» σε μεγάλο ποσοστό στα σπίτια μας δουλεύοντας με τηλεργασία, εργαζόμαστε στα καταστήματα διακινδυνεύοντας την υγεία και τη ζωή μας, και αυτό για να μην σταματήσει ούτε λεπτό η λειτουργία της τράπεζας και να εξασφαλιστεί η συνεχής εξυπηρέτηση του κοινού.

Έχουμε δει τα ωράρια μας να ξεχειλώνουν, την απλήρωτη εργασία να γίνεται κανόνας, και την διαρκή κατάσταση ετοιμότητας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας να αποτελεί απαίτηση. Διοργανώνονται «meetings» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ώρα έναρξης 15 μόλις λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου μας ή ακόμα χειρότερα μετά την λήξη του ωραρίου με την δικαιολογία ότι τότε μπορούν τα στελέχη. Αντί για προσλήψεις ώστε να καλυφθεί ο αυξημένος όγκος δουλειάς, διαιωνίζεται  η λύση του Outsourcing/flexible capacity παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του τρόπου οργάνωσης της εργασίας. Σε τομείς που αυτός ο τρόπος οργάνωσης είχε γίνει κανόνας, εμφανίζονται ξεκάθαρα οι συνέπειες Αντί να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση αυτού του μοντέλου (!). Πέρα από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί ένα ηθικό αίσχος, διότι δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, φανερώνει μία τουλάχιστον αυτοκαταστροφική τάση που μάλλον προσδοκά ενδεχόμενα προσωρινά (λογιστικά) κέρδη έχοντας -πιθανόν- εξασφαλίσει την ενδεχόμενη ανάγκη διάσωσής τους με γνωστούς πλέον μηχανισμούς (δες ανακεφαλαίωση, αναδιάρθρωση, κτλ)…”

Επιστέγασμα των παραπάνω αποτελεί το ήδη προαναγγελθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατοχυρώνει επίσημα την απλήρωτη υπερωρία και καταργεί το 8ωρο. Ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα, χωρίς επιπλέον αποζημίωση για την υπερωρία, η οποία θα συμψηφίζεται με μειωμένο ωράριο σε άλλη ημέρα.

Το γεγονός ότι αυτό θα ρυθμίζεται με ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, δείχνει πόσο εξαναγκαστική θα είναι αυτή η ρύθμιση. Είδαμε πόσο εύκολα καταστρατηγείται το ωράριο σε καθεστώς τηλεργασίας, ακριβώς δηλαδή την περίοδο που ο εργαζόμενος είναι εντελώς μόνος του απέναντι στον προϊστάμενο/εργοδότη του.

Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που δεν μας αφήνουν καμιά αμφιβολία ως προς τον σκοπό του. Όπως ότι ακόμα και εάν ένας εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο και κριθεί ότι η απόλυσή του είναι παράνομη και καταχρηστική, ο εργοδότης δεν υποχρεώνεται να τον επαναπροσλάβει (!). Επιπλέον  η αναγνώριση υποκλάδων δείχνει την σαφή πρόθεση για διαχωρισμό των εργαζομένων – του ίδιου κλάδου – σε υποκατηγορίες. Όποιος δεν εθελοτυφλεί, βλέπει ολοκάθαρα ότι η διχαστική τακτική μέσω του διαχωρισμού σε τακτικό προσωπικό και εργολαβικούς (εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών, εργαζόμενους εκτός κανονισμού εργασίας) που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, επισημοποιείται πλέον και με το γράμμα του νόμου.

Απεργούμε στις 6 Μαΐου, γιατί για την απόκρουση αυτών των σχεδίων δεν αρκεί μία εθιμοτυπική κινητοποίηση/απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Συμμετέχουμε στην απεργία του ΕΚΑ γιατί απαιτούμε τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, γιατί η απλήρωτη δουλειά είναι δουλεία, γιατί πρέπει να προστατέψουμε με νύχια και δόντια το 8ωρο που κατακτήθηκε με αγώνες.

Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των εργαζόμενων όλων των κλάδων γιατί τα προβλήματά μας θα λυθούν όταν λυθούν για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Για την απεργία αυτή θα ενεργοποιηθεί το απεργιακό ταμείο για τα μέλη του Συλλόγου μας.  Στην απεργία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονται σε περιοχές που έχει προκηρυχθεί απεργία από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα (επισυνάπτεται λίστα).

Την Πέμπτη 6 Μαΐου απεργούμε

Δεν ανοίγουμε υπολογιστές, δεν αγγίζουμε το ποντίκι

Συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11 π.μ.