e-ΕΦΚΑ: Άρση κατάσχεσης εις χείρας τρίτων – «Οξυγόνο» για 550.000 οφειλέτες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο e-ΕΦΚΑ: Άρση κατάσχεσης εις χείρας τρίτων – «Οξυγόνο» για 550.000 οφειλέτες

Ηλεκτρονικά θα μπορεί να υποβάλλεται αίτηση στο εξής για να γίνει άρση της διαδικασίας κατάσχεσης, που ενεργοποίησε ο e-ΕΦΚΑ. Μια διαδικασία που δίνει «οξυγόνο» σε πάνω από 550.000 οφειλέτες. Το πρόβλημα της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, λόγω χρεών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, είναι τεράστιο και αφορά κυρίως μη μισθωτούς. Τα στοιχεία του Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), δείχνουν ότι υπερβαίνουν τους 550.000, οι μη μισθωτοί οφειλέτες με χρέη προς τα Ταμεία. Όλοι αυτοί (δυνητικά) κινδύνευαν με κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα (μεταξύ άλλων) του τραπεζικού λογαριασμού τους και σε οικονομική «ασφυξία».

Το ΚΕΑΟ βέβαια είχε φροντίσει να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες και να επικεντρώσει την προσοχή του στις περιπτώσεις χρεών άνω των 50.000 και πολύ περισσότερο, άνω των 100.000 ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση προσεγγίζουν τις 48.000 οι μεγαλο-οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, Ακόμα και έτσι όμως, τώρα ο e-ΕΦΚΑ δίνει μια «ανάσα» σε όλους αυτούς που έχουν συσσωρεύσει χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική περίοδο, ελέω πανδημίας και καραντίνας που ισοπέδωσε τα έσοδα και τους τζίρους.

Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών. Ξεκινώντας τη διαδικασία καταβολής των μηνιαίων δόσεων, θα μπορεί εφεξής να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση και να ζητήσει την άρση της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτων. Έτσι, πετυχαίνει να ξεμπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμού του και να αποκτήσει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα που χρειάζεται σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Με τη νέα υπηρεσία η αίτηση για άρση κατάσχεσης πραγματοποιείται άμεσα, με ηλεκτρονικό τρόπο και παύει η αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας του οφειλέτη στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. καθώς πλέον αρκεί η επιλογή του σχετικού πλαισίου επιλογής που έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική αίτηση ρύθμισης. Ο οφειλέτης, δηλαδή, εφόσον υπάρχουν ενεργές κατασχέσεις εις βάρος του ή/και συνυπόχρεων προσώπων, θα μπορεί με ένα «κλικ» μέσω διαδικτύου να αιτηθεί και την άρση αυτών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση άρσης επί κατάσχεσης εις χείρας Τρίτων είναι αφενός η υπαγωγή της οφειλής σε καθεστώς ρύθμισης και η εξόφληση της  α΄ δόσης αυτής, αφετέρου η υποβολή σχετικής αίτησης από τον οφειλέτη.

πηγή