Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι νέο μνημόνιο με υπογραφή ΝΔ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι νέο μνημόνιο με υπογραφή ΝΔ

Ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους και στα βασικά δικαιώματα τους, επιχειρείται με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, σύμφωνα με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή, η οποία υπογραμμίζει ότι το σύνθημα των εργατών του Σικάγου του 1886 «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση». σήμερα, 135 χρόνια μετά καθίσταται ξανά δραματικά επίκαιρο.

«Προφανώς στη νεοφιλεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη. Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το αφήγημα της για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 1.150.000 καταγεγραμμένοι άνεργοι, χιλιάδες αόρατοι άνεργοι, ενώ όταν σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων θα εκτοξευτεί η ανεργία» λέει στο tvxs.gr ενώ απαντά επίσης στην εξαγγελία Μητσοτάκη για τις 180 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο.

  • Σύμφωνα με διαρροές, το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά φέρνει ανατροπές στο 8ωρο, στο πενθήμερο εργασίας, στις υπερωρίες και στον συνδικαλιστικό νόμο. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες αλλαγές και προς ποια κατεύθυνση γίνονται;

Πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους και στα βασικά δικαιώματα τους. Στην πραγματικότητα καταργεί το οκτάωρο, εκατό χρόνια μετά από την κατοχύρωση του, και επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θεσμοθετεί την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, που την συμψηφίζει με ρεπό και άδειες. Ταυτόχρονα, αναιρεί θεμελιώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και ακυρώνει το δικαίωμα στην απεργία!

  • Πότε θα έρθει στη βουλή κατά τη γνώμη σας και υπό ποιες συνθήκες; Θα προηγηθεί διαβούλευση;

Αποτελεί πρόκληση η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, lockdown, με τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία και χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην το αποτολμήσει. Θα λάβει τη δυναμική απάντηση του κόσμου της εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων που αυτή η κυβέρνηση συστηματικά υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον τους!

  • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και πως θα ευνοηθούν οι επιχειρήσεις. Και οι μικρομεσαίες. Ποια είναι η εκτίμηση σας;

Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη. Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το αφήγημα της για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 1.150.000 καταγεγραμμένοι άνεργοι, χιλιάδες αόρατοι άνεργοι, ενώ όταν σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων θα εκτοξευτεί η ανεργία.

Η εξαγγελία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι ένα πυροτέχνημα, που προφανώς αναφέρεται σε θέσεις φθηνής και ελαστικής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, υποβαθμίζουν τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και εξαιρούν τον δημόσιο τομέα από αυτές. Προβλέπονται μόνο 479 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά 1,04 δις ευρώ για την κατάρτιση, προς όφελος της βιομηχανίας των ΚΕΚ των ιδιωτικών συμφερόντων. Η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας, ρευστότητα, μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί, να ενισχυθεί η ζήτηση και η κοινωνική συνοχή.

  • Τι σημαίνει για τον εργαζόμενο η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη – εργαζόμενου και πως θα αλλάξει η σχέση εργασίας του σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο,ν. 3986/2011, οποιαδήποτε διευθέτηση του χρόνου εργασίας πέραν του οκταώρου υπάγεται σε αυστηρές προϋποθέσεις και στην ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και των οργανώσεων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερκεράσει τα συνδικάτα και να θεσπίσει την ατομική σύμβαση εργαζομένου και εργοδότη προκειμένου να υπερβεί το οκτάωρο.

Ο εργοδότης όμως και ο εργαζόμενος δεν είναι ισότιμοι. Στον εργαζόμενο, χωρίς την ασπίδα της συλλογικής σύμβασης και κάτω από τον φόβο απώλειας της δουλειάς του, είναι φανερό ότι θα του επιβάλλεται η επιθυμία του εργοδότη.

  • Διαβάζουμε πως υπάρχει η πρόθεση  για  κατάργηση του πενθημέρου εργασίας και αλλαγή στο καθεστώς σε σχέση με τις οι υπερωρίες, που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο ενώ στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες. Θα μπορούσε κανείς να πει πως σε κάποιους χώρους ήδη ισχύει αυτό. Τι σημαίνει «Ευέλικτη» τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας;

Σημαίνει περισσότερη δουλειά, εξαντλητικό ωράριο, λιγότερα λεφτά, και διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής. Σημαίνει νομιμοποίηση της εργασιακής αυθαιρεσίας. Σημαίνει την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αντιμετώπιση της τηλεργασίας ως ελαστικής μορφής εργασίας.

  • Νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται  να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα. Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι το τελευταίο το ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. τι απαντάτε;

Ο ν.1264/82 κατοχύρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας τις βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, αποτυπώνοντας το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί! Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας και αποδυναμώνεται η καρδιά της λειτουργίας των συνδικάτων που είναι η ζωντανή συλλογική παρουσία και συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις.

Η επιχειρούμενη θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορία εξ αποστάσεως θα οδηγήσει στην απομόνωση του κάθε εργαζομένου που θα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση. Η πρόβλεψη ενός υψηλότατου ποσοστού 40%  προσωπικού ασφαλείας, καθιστά ανενεργή οποιαδήποτε προσπάθεια απεργιακής κινητοποίησης, αφού πρακτικά ελάχιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να απεργήσουν. Απεργίες συμπαράστασης και κινητοποιήσεις για ευρύτερους κοινωνικούς σκοπούς θα αντιμετωπίζονται με καταστολή και ποινικές διώξεις, γυρίζοντας μας σε σκοτεινές εποχές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατάργησε τον υποκατώτατο. Επεκτάθηκαν πάνω από δεκαπέντε κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον διακόσιους είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

  • Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρυθμίσει την τηλε-εργασία. Υπάρχει η ανάγκη και με ποιους όρους γίνεται αυτή η ρύθμιση;

Δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο του νομοσχεδίου, διαβάζουμε μόνο διαρροές. Από την αρχή της πανδημίας ζητούμε την ρύθμιση της τηλεργασίας, πέρασε όμως ένας χρόνος χωρίς καμία ρύθμιση. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, γι’αυτό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που να συμπεριλαμβάνεται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να κατοχυρώνει τη συναίνεση του εργαζόμενου, το ωράριο και το δικαίωμα αποσύνδεσης, καθώς και τον έλεγχο τήρησης των κανόνων που την διέπουν.

  • Πολλοί μιλούν για νέο μνημόνιο, όχι κατ’απαίτηση των θεσμών αυτή τη φορά το οποίο δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου «μνημονιακές υποχρεώσεις». Έχει συμπεριλάβει το «εργασιακό νομοσχέδιο» στις «μεταρρυθμίσεις» για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύοντας το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του. Επιχειρεί κατ’αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μας πηγαίνει πριν από το 1920 και η κατάργηση ουσιαστικά του συνδικαλιστικού νόμου πριν το 1982. Τι σημαίνει για την δημοκρατία και τα κεκτημένα του χώρου της εργασίας το νομοσχέδιο; Στο Σικάγο το 1886 η κινητοποίηση χιλιάδων εργατών που βάφτηκε στο αίμα είχε ως σύνθημα  «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση». Σήμερα, 135 χρόνια μετά καθίσταται ξανά δραματικά επίκαιρο. Οι ρυθμίσεις που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση αποτελούν προσβολή στους κοινωνικούς αγώνες, πλήγμα στη Δημοκρατία, στα κοινωνικά δικαιώματα, στη ζωή, στους όρους διαβίωσης και στην αξιοπρέπεια της κοινωνικής πλειοψηφίας.

πηγή– ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ