ΣΕΤΤΕΑ: Νέο περιστατικό κρουσμάτων covid-19 στο κατάστημα της ACS Χαϊδαρίου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΤΤΕΑ: Νέο περιστατικό κρουσμάτων covid-19 στο κατάστημα της ACS Χαϊδαρίου

ΑΘΗΝΑ 20/3/21 – ανακοίνωση ΣΕΤΤΕΑ

Άλλη μια περίπτωση κρουσμάτων covid-19 στον κλάδο μας είχαμε και αυτή την εβδομάδα, αυτή την φορά στο κατάστημα της ACS Χαϊδαρίου.

Την Τρίτη 16 Μάρτη συνάδελφος εμφάνισε συμπτώματα και την Τετάρτη έπειτα από τεστ βρέθηκε θετικός.Το κατάστημα συνέχισε να παραμένει ανοιχτό χωρίς τεστ στο προσωπικό . Την Πέμπτη 19 Μάρτη ήρθε να προστεθεί άλλος ένας συνάδελφος από το ίδιο κατάστημα που είναι θετικός . Ακόμα μια φορά η εργοδοσία αντί να προχωρήσει άμεσα σε απολύμανση και να καλέσει τον ΕΟΔΥ ώστε να κάνει τεστ στο σύνολο του προσωπικού, κωλυσιέργησε και δεν έκανε τίποτε απολύτως.

Οι εργαζόμενοι, ερχόμενοι και σε επαφή με το σωματείο μας, απαίτησαν να γίνει απολύμανση και ήρθαν σε επαφή με την πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να περάσει κλιμάκιο και να γίνουν τεστ. Πράγματι την Παρασκευή το πρωί 20 Μάρτη έγινε τελικά απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας, έπειτα από τις έντονες πιέσεις των εργαζομένων και αναμένουμε την Δευτέρα να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να γίνουν τεστ σε όλους .Περιμένουμε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και την Δευτέρα να έχει λήξει το ζήτημα. Δυστυχώς ακόμα και τώρα που τα κρούσματα σπάνε κάθε ρεκόρ, η ανευθυνότητα των εργοδοτών συνεχίζεται τόσο απέναντι στους εργαζόμενους όσο και τους πελάτες τους (άμεση επαφή των κουριερ με χιλιάδες πελάτες ).

Το υπουργείο εργασίας συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τον ΕΟΔΥ ο οποίος βεβαίως και δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός, σε αντίθεση με το ΣΕΠΕ που είναι, αλλά βρίσκεται σε ανυπαρξία ελέγχων από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη . Εδώ να πληροφορήσουμε και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι πριν λίγες μέρες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα όπου μπορούν να κλείνουν ραντεβού για δωρεάν τεστ.

Στο ergasia. testing. gr για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, και στο testing. gov. gr για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων. Βέβαια, είναι απροσδιόριστος και πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να σε καλέσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που περιμένουν ήδη μια βδομάδα. Μια πλατφόρμα που άργησε ένα ολόκληρο χρόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την υποχρέωση των εργοδοτών, σε περίπτωση κρούσματος στον χώρο εργασίας να κάνουν άμεσα απολύμανση και να καλούν τον ΕΟΔΥ για την άμεση διενέργεια τεστ του συνόλου του προσωπικού .

  • Τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στο κορονοϊό βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ
  • Παράδοσεις και παραλαβές ΜΟΝΟ στις εισόδους των κτιρίων
  • Προληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Θερμομέτριση σε όλους τους χώρους εργασίας