Η Κυβέρνηση απειλεί με πρόστιμα όσους πάνε σε πορείες…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κυβέρνηση απειλεί με πρόστιμα όσους πάνε σε πορείες…

Παρά το γεγονός ότι η ΚΥΑ επιτρέπει τη μετάβαση με σκοπό τη συμμετοχή σε πορεία, η Αριστοτελία Πελώνη απειλεί με πρόστιμα

Ενοχλημένη από τις μαζικές πορείες αλληλεγγύης προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι η κυβέρνηση η οποία έφτασε στο σημείο να απειλήσει με πρόστιμα τους διαδηλωτές. Πρόκειται για μία άκρως αντιδημοκρατική πρακτική, καθώς βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ, επιτρέπεται η συμμετοχή σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.

«Είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτή την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κοινή λογική επιβάλλει να μη γίνονται πορείες. Θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να τις στηρίζουν και αναφέρομαι στον κ.Τσίπρα, καθώς η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε αυτές τις πορείες υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα πρέπει να λάβει και εκείνος υπεύθυνη στάση. Διερωτώμαι, εάν αναλαμβάνει τελικά το ρίσκο για ότι συμβεί από αυτές τις πορείες» σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα εάν η Αστυνομία θα μπορεί σε έλεγχο πολίτη που πηγαίνει σε πορεία να επιβάλλει πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: Προφανώς και θα υπάρξει διοικητικό πρόστιμο, από όσο ξέρω δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση».

Ηχηρή απάντηση έδωσε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας ότι η Αριστοτελία Πελώνη θα πρέπει να καταλάβει ότι εκπροσωπεί νόμιμη κυβέρνηση και όχι ψευδοκράτος.

«Εγκαλούμε την κυρία Πελώνη στην νομιμότητα.

Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να έχει κάνει συνήθεια την παραβίαση των νόμων που η ίδια ψηφίζει, όπως το βλέπουμε εμφατικά αυτές τις εβδομάδες με την υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί (τυπικά) να είναι κράτος δικαίου.

Οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Αριστοτελίας Πελώνη ότι “προφανώς και θα υπάρξει διοικητικό πρόστιμο για μετακίνηση σε πορεία”, σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι αστυνομικοί διαπιστώσουν κατά τον έλεγχο στις μετακινήσεις ότι κάποιος πηγαίνει σε πορεία, είναι εκτός νομιμότητας, βάσει της εκδοθείσας ΚΥΑ» τονίζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης και προσθέτει:

«Η νέα ΚΥΑ (με αριθ.. Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805/3.3.2021, ΦΕΚ τ. Β΄ 843/3.3.2021) είναι η πρώτη από την αρχή της πανδημίας που αναφέρει ρητά στο άρθρο 3 παρ. 2 αυτής την περίπτωση ιγ) “Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας” ως επιτρεπόμενη εξαίρεση από τον συνολικό περιορισμό της κυκλοφορίας.

Για την μετακίνηση αυτή (περίπτωση ιγ), η ΚΥΑ δεν προβλέπει την έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης ή αποστολή sms.

Συνεπώς, τυχόν πρόστιμο που θα επιβληθεί για “μετακίνηση σε πορεία” δεν θα ερείδεται στον νόμο.

Η κυρία Πελώνη πρέπει να καταλάβει ότι εκπροσωπεί νόμιμη κυβέρνηση και όχι ψευδοκράτος.

Η κυβέρνηση διαθέτει νόμους, Εφημερίδα Κυβερνήσεως στην οποία οι νόμοι δημοσιεύονται και από τους οποίους νόμους τα όργανα της διοίκησης δεσμεύονται.

Ελάτε στα συγκαλά σας»

πηγή