Μ. Κουρουτός: κ. Μπαμπινιώτη, συγκαλύπτετε ή όχι στην υπόθεση Λιγνάδη;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μ. Κουρουτός: κ. Μπαμπινιώτη, συγκαλύπτετε ή όχι στην υπόθεση Λιγνάδη;

Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Michalis Kouroutos, θέτει προ των βαρύτατων ευθυνών του για την υπόθεση Λιγνάδη, τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Μπαμπινιώτη. Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του Μ. Κουρουτού:

Με την πρόσφατη του δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα Λιγνάδη και την κριτική που εύλογα υφίσταται, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Μπαμπινιώτης καταφεύγει στη συνήθη οδό όσων βρίσκονται υπό πίεση.

Στη δαιμονοποίηση όσων ο ίδιος θεωρεί ως «αντιπάλους», στην προσπάθεια να φανεί η κριτική αυτή ως δήθεν κομματικώς καθοδηγούμενη και στη διατύπωση απειλών. Για την τιμητική του, δε, αναφορά στο πρόσωπό μου ως «επαγγελματία συνδικαλιστή», του γνωστοποιώ ότι μέχρι πρόσφατα ήμουν ενεργός εκπαιδευτικός ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ. Ας γνωρίζει ότι, για κακή τύχη τόσο του ίδιου όσο και κάποιων μεγαλοσχολαρχών που θα επιθυμούσαν «ερασιτέχνες» συνδικαλιστές-υποχείρια των ορέξεών τους, εγώ και η Ομοσπονδία θα είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας. Για τη νόμιμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων ως φορέων δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, ως παρόχων παιδείας, πολιτισμού και αξιών που θα εποπτεύονται σοβαρά από την πολιτεία, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται στα social media ανατριχιαστικές ιστορίες βάναυσης κακοποίησης παιδιών από τον εκλεκτό του συνεργάτη κ. Δ. Λιγνάδη. Ο κ. Μπαμπινιώτης, απαντώντας στη δική μου δημοσίευση, αλλά και σε ανάλογα κείμενα πολλών πολιτών, υποστήριξε ότι «δεν ήξερε, δεν γνώριζε».

Δεν μπορεί όμως ο οποιοσδήποτε να μην αναρωτιέται εύλογα:

• Ο εν λόγω εργαζόταν ως υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας στο Αρσάκειο από το 1990 έως και το 2002 (μάλιστα, βάσει της ιστοσελίδας των Αρσακείων, καλούνταν ως «εξωτερικός βοηθός» για τις παραστάσεις μέχρι πρόσφατα). Σύμφωνα με έναν χείμαρρο καταγγελιών και δημοσιεύσεων, το σύνολο της αρσακειακής κοινότητας βοούσε στη δεκαετία του ’90 για τη «δράση» Λιγνάδη. Η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραδέχεται δημόσια ότι είχε δημιουργηθεί μέγα ζήτημα στο σχολείο για το «έργο» του και ότι είχε συμφωνήσει θεσμικά στην απομάκρυνσή του. Απορώ ειλικρινά. Ο επικεφαλής των σχολείων, ο άνθρωπος που εκ των πραγμάτων γίνεται αποδέκτης του τι συμβαίνει στη σχολική κοινότητα δεν άκουσε ποτέ τίποτα; Απολύτως τίποτα; Γνώριζαν οι μαθητές, γνώριζαν γονείς, γνώριζαν όλοι, εκτός από τον κ. Μπαμπινιώτη;

Αν λέει αλήθεια, τότε δεν είναι ικανός για τη θέση του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής και δικαιώνομαι απολύτως που ζήτησα την παραίτησή του. Αν ψεύδεται, σημαίνει ότι κάλυπτε φρικτές, εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες, αν αποδειχθούν, πρέπει αυτονόητα να έχουν έννομες συνέπειες.

• Ας εξετάσουμε το κατ’ εμέ απίθανο σενάριο, ότι δηλαδή δεν γνώριζε. Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι διατηρούσε με τον κ. Λιγνάδη προσωπική σχέση από τα φοιτητικά χρόνια του τελευταίου. Ας παραβλέψουμε τρομακτικές καταγγελίες αποφοίτων και γονέων σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που κάνουν λόγο για «απομάκρυνση» του κ. Λιγνάδη από το Αρσάκειο, ακριβώς λόγω της αδιανόητης συμπεριφοράς του. Πώς συνέχισε να τον καλεί στο σχολείο, όταν ήταν ήδη γνωστή η αποπομπή του για «ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλικά σχόλια σε σπουδαστές» από τη δραματική σχολή ΙΑΣΜΟΣ το 2015; Όταν ήταν επίσης γνωστή η αποπομπή του από τη Σχολή Μωραΐτη για ανάλογα θέματα;

• Ακόμη όμως κι αν δεν γνώριζε, τι έπραξε όταν, πλέον, «έμαθε»; Ποιες ήταν οι δικές του ενέργειες για να διερευνηθεί η υπόθεση και αν υπήρξε αξιόμεμπτη συμπεριφορά του «εξωτερικού βοηθού» κατά το διάστημα της θητείας του στα Αρσάκεια; Επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, με ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους; Παρουσιάστηκε στη δικαιοσύνη να βοηθήσει το έργο της; Ζήτησε με ειλικρίνεια συγγνώμη από τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δυστυχώς γνωστή…

• Τέλος, αναγκάζομαι να επαναλάβω. Αφού είναι προφανές ότι γνώριζε ή μπορούσε να γνωρίζει, πώς είναι δυνατόν ο κ. Μπαμπινιώτης να συγχαίρει Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού με μια δημοσίευση-ύμνο για την επιλογή του «άξιου» κ. Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αντί να προβεί στην αυτονόητη προειδοποίησή τους, διατυπώνοντας, έστω, τις επιφυλάξεις του; Αν όχι από ανθρώπινη ευαισθησία ώστε να μην ξαναζωντανέψουν οι σκιές του παρελθόντος, τουλάχιστον για να προστατεύσει την πολιτική ηγεσία από ένα μελλοντικό, ηχηρό σκάνδαλο;

Για μια φορά ακόμη, οφείλω να διευκρινίσω ότι άλλο Μπαμπινιώτης, άλλο τα Αρσάκεια Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τους. Οι συνάδελφοί μας με το μόχθο τους, με την ψυχή τους, είναι ο μοναδικός λόγος που τα Αρσάκεια Σχολεία εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα ποιοτικά σχολεία της χώρας. Αντιθέτως, η ηγεσία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κάνει ό, τι μπορεί για να αμαυρώσει την μεγάλη ιστορική πορεία των σχολείων στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πολίτες διαπιστώνουν κατάπληκτοι ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έσπευσε να απειλήσει με μια βροχή εξωδίκων χρήστες των socialmedia που αναφέρθηκαν στο ζήτημα της στάσης του στο θέμα Λιγνάδη.

Έχω μόνο τούτο να πω, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθιά μου συμπάθεια και συμπαράσταση στα θύματα της κακοποίησης και στις οικογένειές τους. Αν ο κ. Μπαμπινιώτης έδειχνε στο παρελθόν ώστε να διαλευκανθούν όλα όσα ανατριχιαστικά βγαίνουν στο άπλετο φως μέσα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στα Αρσάκεια Σχολεία την ίδια ζέση που δείχνει σήμερα απειλώντας θεούς και δαίμονες για να μην τρωθεί η φήμη του, θα είχε προσφέρει έργο στην κοινωνία και στους εκατοντάδες νέους ανθρώπους για την εκπαίδευση των οποίων ήταν υπεύθυνος.

Ας σταματήσει, λοιπόν, τις επιθέσεις κατά των δίκαια εξοργισμένων πολιτών, ας πάψει να δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία μετατρέποντας δόλια ένα κρίσιμο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Ας διασώσει το όνομά του ως επιστήμονα επιλέγοντας το δρόμο της αξιοπρέπειας και του χρέους απέναντι στην κοινωνία και στο χώρο της Παιδείας.

ΥΓ Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τόσο στα όσα αναφέρω εγώ αλλά κυρίως όσα καταγράφονται ως μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη «δράση» Λιγνάδη στα Αρσάκεια Σχολεία

https://www.facebook.com/photo?fbid=2947686122133451&set=a.1543321305903280