Τα νέα μέτρα για την εργασία κατά τη διάρκεια του lockdown

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα νέα μέτρα για την εργασία κατά τη διάρκεια του lockdown

Τα νέα μέτρα του lockdown σε σχέση με την εργασία – Πώς δηλώνεται η τηλεργασία, τι ισχύει για μετακίνηση. 

Η κυβέρνηση με βάση τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, κινείται στην ίδια γνώριμη «συνταγή» στην αγορά εργασίας της προηγούμενης περιόδου.

Μάλιστα, επειδή στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου η κίνηση στους δρόμους ήταν φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε Μάρτιο, το κράτος επιχειρεί να περιορίσει τις προϋποθέσεις των μετακινήσεων, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους σε αναστολή τις «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης.

Νέους τρόπους διασταύρωσης στοιχείων για τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων θα μπορούν να εφαρμόσουν οι Αρχές, προκειμένου να περιορίσουν τις παρατυπίες.

Συγκεκριμένα, αναζητείται ένας δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης των στοιχείων πέραν της βεβαίωσης μετακίνησης, στην οποία ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει. Αρχικά, η σκέψη ήταν ο έλεγχος να γίνεται στον δρόμο με τη χρήση τάμπλετ από τις Αρχές. Ωστόσο αυτό το σχέδιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς πρακτικά δεν μπορούν να εφοδιαστούν με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές όσοι κάνουν τους ελέγχους, έχοντας, παράλληλα πρόσβαση στην ΕΡΓΑΝΗ. Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση οδηγείται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μόνο εντός των επιχειρήσεων και αναζητείται άλλος τρόπος για τον έλεγχο της μετακίνησης του εργαζομένου.

Οι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο-εργατολόγο κ. Διονύση Τεμπονέρα .

«Ο κόσμος της εργασίας έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη και προστασία της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και όχι ένα ανελέητο κυνηγητό» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

Επαναφέροντας ρυθμίσεις, που ίσχυσαν κατά το ενδεκάμηνο της πανδημίας, προσανατολίζεται σε μια πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, δηλώνοντας ότι θα ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους(αστυνομία, δημοτική αστυνομία, ΣΕΠΕ κλπ) ώστε να επιτηρήσει την εφαρμογή τους.

Όπως τόνισε ο γνωστός δικηγόρος «η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν θα πρέπει να λειτουργήσει με όρους εκδικητικούς αλλά να λάβει υπόψη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών» σχολίασε.

Ο κ. Τεμπονέρας μας δίνει έναν πλήρη οδηγό για το τι ισχύει από σήμερα και έως τις 28 Φεβρουαρίου για το σύνολο των εργαζομένων.

Ωστόσο o δικηγόρος σημείωσε πως «τα νέα μέτρα στην αγορά εργασίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειας της καραντίνας, που έχει προκαλέσει κόπωση και εκνευρισμό σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις» διευκρίνισε.

Αναλυτικά, τι ισχύει από σήμερα Πέμπτη (11/02)

  • Συνεχίζεται το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας και παρατείνεται η λειτουργία του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
  • Θα δοθεί περίοδος χάριτος για την προαναγγελία στο ΠΣ Εργάνη των αναστολών συμβάσεων εργασίας από τις 11.2.2021 έως και τις 14.2.2021, κυρίως για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που μεταβαίνουν από την περίοδο που χαρακτηριζόντουσαν ως πληττόμενες, στην περίοδο που θα είναι κλειστές με εντολή Δημόσιας Αρχής.

Για τις επιχειρήσεις αυτές, που έχουν ήδη βάλει όλους τους εργαζόμενους ή μέρος αυτών, σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο και λόγω της προαναγγελίας δεν μπορούν να προβούν σε διορθώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα για υποβολή ορθών επαναλήψεων των σχετικών δηλώσεων στο ΠΣ Εργάνη (κλειδώνοντας όμως τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο χωρίς δυνατότητα μεταβολής) και την υποβολή δυο αυτοτελών δηλώσεων, μια για κάθε περίοδο (πληττόμενοι, κλειστοί).

  • Εφαρμογή τηλεργασίας

Παραμένει η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Σημειωτέο ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση προαναγγελίας του τηλεργαζόμενου προσωπικού μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, ισχύει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr). Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

Α.ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Β.ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Γ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα. Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

  • Επανέρχονται οι άδειες ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

  • Τροποποιήσεις ωραρίου σε ώρες προσέλευσης και αποχώρησης

Παραμένει η υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμόζουν τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων (σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση), χωρίς υποχρέωση καταχώρησης της αλλαγής στο ΠΣ Εργάνη.

Χορήγηση 3ωρης άδειας στους εργαζόμενους για την προαιρετική πραγματοποίηση τεστ covid και δυνατότητα για δωρεάν προληπτικά τεστ covid, 2 φορές το μήνα, στους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζομένων από τους εργοδότες και τη δήλωση επιθυμίας εξέτασης από τους εργαζομένους.

  • Χορήγηση άδειας καραντίνας 14 ημερών, με αναπλήρωση 1 ώρας ημερησίως των μισών εργάσιμων ωρών απουσίας

Θυμίζουμε ότι ο εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή

β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

  • Χορήγηση ειδικής άδειας γονέων που έχουν παιδιά που νοσούν

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, πολλές φορές είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προβλεφθούν από εργαζόμενους και εργοδότες, που έχουν δείξει πρωτοφανή υπομονή μέχρι σήμερα» κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος.

ΠΗΓΗ