Διονύσης Τεμπονέρας: Ο «νόμος Βρούτση» που έμεινε στα χαρτιά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διονύσης Τεμπονέρας: Ο «νόμος Βρούτση» που έμεινε στα χαρτιά

Οι συνταξιούχοι «αυξήσεις ακούνε και αυξήσεις δεν βλέπουν»! Έχουν σωρευτεί αναδρομικά 15 μηνών και ο νόμος απλά δεν εφαρμόζεται, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Όμοια η κατάσταση και με τα αναδρομικά των κληρονόμων, που ακόμα περιμένουν πληρωθούν.

Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος, από τη δημοσίευση του νόμου 4670/2020, γνωστού και ως «νόμου Βρούτση». Η κυβέρνηση προεκλογικά, έκανε σημαία, την κατάργηση του προγενέστερου «νόμου Κατρούγκαλου»(ν.4387/2016) και υποσχόταν την άμεση κατάθεση, μιας νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, «ευνοϊκής για όλους – με θετικό πρόσημο για κοινωνία, οικονομία, ανάπτυξη».

Στις 28.2.2020, δημοσιεύεται ο σχετικός νόμος, ο οποίος προέβλεπε αυξήσεις στους συνταξιούχους που είχαν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, την αλλαγή εισφοροδότησης για τους ελευθέρους επαγγελματίες, την ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με τον ΕΦΚΑ, την μείωση του πέναλτι στην λεγόμενη απασχόληση συνταξιούχωνκλπ.

Ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων, προερχόμενων κυρίως από το φιλοκυβερνητικό τύπο, που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα, για αναδρομικές αυξήσεις στους συνταξιούχους, στους κληρονόμους κλπ..

Δυστυχώς 12 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου 4670/2020, παρακολουθούμε το εξής παράδοξο:

Οι βασικές διατάξεις του νόμου, να μην εφαρμόζονται, από την κυβέρνηση που τον έφερε και τον ψήφισε στη βουλή!

Αναλυτικά:

1.Η κυβέρνηση επιχειρώντας να αντιστοιχηθεί, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, φέρνει διάταξη, που προβλέπει αυξήσεις στους συνταξιούχους, που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Κυρίως ευνοημένοι είναι όσοι έχουν από 35-40 έτη στην ασφάλιση, ενώ μηδενικές είναι οι αυξήσεις, για εκείνους που έφυγαν ή φεύγουν στη σύνταξη, με 15-30 έτη. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι, θα εφαρμόσει την απόφαση αναδρομικά, από 1.10.2019, ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύεται η απόφαση του ΣτΕ.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Οι συνταξιούχοι «αυξήσεις ακούνε και αυξήσεις δεν βλέπουν»! Έχουν σωρευτεί αναδρομικά 15 μηνών και ο νόμος απλά δεν εφαρμόζεται, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Όμοια η κατάσταση και με τα αναδρομικά των κληρονόμων, που ακόμα περιμένουν πληρωθούν.

2.Για να καταβληθούν τα ανωτέρω αναδρομικά, στους συνταξιούχους, θα πρέπει να γίνει και πάλι(είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019), νέος επανυπολογισμός των συντάξεων. Η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού, θα επιφέρει αυξήσεις και σε ορισμένους παλιούς συνταξιούχους(πριν το 2016), που θα έχουν τη δυνατότητα, να προσμετρήσουν στις συντάξιμες αποδοχές τους, χρόνους παράλληλης ασφάλισης, ένσημα από εργασία που προσέθεσαν μετά την συνταξιοδότηση κλπ.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για τους μετά το 2016 συνταξιούχους, αλλά δεν υπάρχει κανένας χρονικός ορίζοντας, για το πότε θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των «παλαιών συντάξεων», με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι, να στερούνται σημαντικά ποσά.

3.Ο νόμος προβλέπει, την μείωση της «ποινής» για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, από 60% στο 30%.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που συνεχίζουν εργαζόμενοι, κυρίως διότι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη και δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν την οριστική πράξη συνταξιοδότησής τους, συνεχίζουν να υφίστανται το πέναλτι, εδώ και περίπου 1 χρόνο!

Έχουν ήδη σωρευτεί αναδρομικά οφειλόμενα ποσά, αρκετών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, δίχως να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το πότε θα καταβληθούν.

4.Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι, θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δικαστικές αποφάσεις. Ενώ λοιπόν με την υπ΄ αριθμ. 1439/2019 απόφασή του το ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για το ενδεκάμηνο(6/2015-5/2016) σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο τις περικοπές από κύριες συντάξεις.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, διεκδικώντας ότι έχει ήδη κριθεί! Νέα έξοδα, ψυχική ταλαιπωρία και αδικία, βιώνουν κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, από τις περικοπές που υπέστησαν.

5.Η κυβέρνηση με τον ίδιο νόμο, προέβη στην ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ ώστε να
απλοποιηθούν οι διαδικασίες στην απονομή των συντάξεων, να εκδίδονται την ίδια μέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις και «ένας άνθρωπος να απασχολείται για την έκδοση της κύριας σύνταξης, της επικουρικής και του εφάπαξ», όπως έλεγε ο κ.Βρούτσης.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Το ΕΤΕΑΕΠ συγχωνεύτηκε με τον ΕΦΚΑ μόνο «στα χαρτιά». Ενιαίος κανονισμός παροχών, δεν υπάρχει, ενώ έχουν σωρευτεί μαζί με τις 180.000 εκκρεμότητες σε κύριες συντάξεις, επιπλέον 128.000 στις επικουρικές και άλλες 60.000 στον κλάδο του εφάπαξ. Για επιτάχυνση δε των διαδικασιών ούτε λόγος!

6. Η κυβέρνηση με το ν.4670/2020 άλλαξε τον τρόπο χορήγησης της προσαύξησης, στις λεγόμενες «παράλληλες συντάξεις», σε εκείνους δηλαδή τους συνταξιούχους, που έχουν ασφαλιστεί σε 2 φορείς κύριας ασφάλισης. Ταυτόχρονα άλλαξε και τις διατάξεις στη διαδοχική ασφάλιση.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Πότε φταίει το λογισμικό του e-ΕΦΚΑ, πότε δεν υπάρχουν οδηγίες από το υπουργείο, το αποτέλεσμα είναι κανείς μέχρι σήμερα, να μην έχει λάβει τα χρήματα που δικαιούται.

Περίπου 65.000 τέτοιες συντάξεις, στοιβάζονται στα συρτάρια των ταμείων και οι υπάλληλοι «σηκώνουν τα χέρια ψηλά».Στο ερώτημα, πότε θα πάρουν τις ορθές συντάξεις, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, απάντηση δεν δίνει κανείς.

7.Ο τίτλος του ν.4670/2020 παρέπεμπε στον «ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, μιλούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, για μια «ψηφιακή επανάσταση» στον φορέα. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι συντάξεις με την ψηφιακή «σύνταξη ΑΤΛΑΣ» θα βγαίνουν με το «πάτημα ενός κουμπιού»!

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Το χρονοδιάγραμμα για εκκαθάριση των συντάξεων, μέσα στο 2021, μοιάζει «άπιαστο όνειρο». Οι χρόνοι αναμονής έκδοσης, των συντάξεων, έχουν εκτοξευτεί, στα 3 και 4 χρόνια.

Όσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ; Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι υπάλληλοι του φορέα δεν έχουν υπολογιστές και εργάζονται εξ αποστάσεως(τηλεργασία), δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ με τους φακέλους, καλά κρατούν.

Τα παραδείγματα δυστυχώς δεν έχουν τελειωμό…

Για να μην είμαστε άδικοι όμως, η κυβέρνηση, έσπευσε να εφαρμόσει μια διάταξη του νόμου 4670/2020, αμέσως και κατασκεύασε γρήγορα, προς το σκοπό αυτό και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα πληροφοριακά συστήματα, κυριολεκτικά σε χρόνο μηδέν. Είναι η διάταξη, που προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από τα 185, στα 220 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 20%!

Η κυβέρνηση «τα έκανε θάλασσα» με την κοινωνική ασφάλιση. Η κατάσταση δεν πρόκειται να συμμαζευτεί, αν δεν αλλάξει η ιδεοληψία της για το κοινωνικό κράτος,καθώς το θεωρεί «αναγκαίο κακό».

Χωρίς πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων, χωρίς αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, χωρίς ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης του e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να «βουλιάζει» στην ανικανότητα και στην αναξιοπιστίας της, όσους ασφαλιστικούς νόμους και αν ψηφίσει.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

ΠΗΓΗ