Λιπάσματα Καβάλας: Τριμερής Συμφιλιωτική Διαδικασία στο Υπ. Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λιπάσματα Καβάλας: Τριμερής Συμφιλιωτική Διαδικασία στο Υπ. Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα σε εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών στα λιπάσματα Καβάλας. Μια διαδικασία στην οποία από την πλευρά της Πολιτείας, συμμετείχε η ΓΓ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (ΟΕΧΒΕ) ανέδειξε το ζήτημα της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Έγινε λόγος για σωρεία καταχρηστικών πρακτικών και εργασιακών παραβάσεων της ELFE και ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του Υπουργείο Εργασίας.  

Ειδικότερα, και μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα εξής:

  • Άμεση καταβολή των χρωστούμενων αποδοχών 6 μηνών στους 135 εργαζόμενους. Η παρελκυστική λογική της εργοδοτικής πλευράς που ζητά –άκουσον άκουσον– την προσφυγή του εργαζόμενου στο ΣΕΠΕ, προκειμένου να πληρωθεί μέσω ενός χρονοδιαγράμματος και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων… συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την καταβολή των μισθών.
  • Άρση της επιβληθείσας, εδώ και ένα χρόνο, απαγόρευσης εισόδου των εργαζομένων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας που παρανόμως δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις δουλειάς τους.
  • Η μοναδική Λιπασματοβιομηχανία της χώρας, μια πολύ βαριά Χημική Βιομηχανία, λειτουργεί αποκλειστικά με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου –μεταφερόμενους διαδοχικά και ανά έτος σε άλλες επιχειρήσεις– κατά σαφή παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απασχόληση στις βαριές χημικές βιομηχανίεςη οποία πρέπει να αφορά σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου λόγω της ιδιαίτερης επικινδυνότητας του παραγωγικού αντικειμένου.
  • Με δεδομένο πως η ELFE έχει μισθώσει και εκχωρήσει τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων Καβάλας έως το 2035είναι σαφές ότι προτείνονται ψευδεπίγραφες και εικονικές συμβάσεις δανεισμού που εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, και όχι για συγκεκριμένο βραχύβιο χρονικό διάστημα όπως προβλέπεται ρητά από το νόμο. Τα Λιπάσματα Καβάλας είναι βαριά βιομηχανία… και όχι εταιρεία δανεισμού προσωπικού.
  • Επιτακτική ανάγκη, η διερεύνηση του πραγματικού κάθε φορά ιδιοκτήτη της εκάστοτε νεοϊδρυθείσας εταιρείας που αναλαμβάνει τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
  • Αδιαπραγμάτευτη η εποπτεία εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας περί μεταβίβασης επιχειρήσεων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ΟΕΧΒΕ, «οι νομικοί σύμβουλοι-εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς συνέχισαν τις παρελκυστικές τους τακτικές επιχειρώντας να μετατρέψουν το άσπρο… στο γνωστό σε αυτούς τους «μαύρο». Εκπρόσωποι των άλλων παρένθετων εταιρειών δεν παρέστησαν, ίσως… γιατί εκπροσωπούνται ή καλύπτονται από τη «μητρική». Τα δύο μέρη ανέλαβαν να αποστείλουν σχετικά υπομνήματα.

Χωρίς αμφιβολία, τα παραπάνω, όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, αποτελούν ξεκάθαρες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει την ευθύνη αφενός της αποτροπής τους, και αφετέρου για την ύπαρξη των προβλεπόμενων εκ των νόμων κυρώσεων

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι το υπουργείο Εργασίας, «οφείλει, αν και εφόσον επιθυμεί την ύπαρξη μιας πραγματικής λύσης, να συμβάλλει ώστε να υλοποιηθεί ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος που σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει ως κοινό παρονομαστή την επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Θεωρούμε ότι μετά από μια ακόμη διεξοδική συζήτηση, η αρμόδια Γενική Γραμματέας, κα Στρατινάκη, που προΐσταται στη διαδικασία εκπροσωπώντας το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, θα αποτυπώσει τις επίσημες θέσεις με βάση τη νομοθεσία και τα πραγματικά γεγονότα, με γνώμονα τις υγιείς εργασιακές σχέσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα».

ΠΗΓΗ