ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτι σάπιο υπάρχει πίσω από την πρόταση μομφής στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτι σάπιο υπάρχει πίσω από την πρόταση μομφής στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

Σχετικά με την κρίση στην Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΛΗΓΕΙ ΤΟΝ ΜΑΗ (ΑΡΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ) ΕΣΥ (ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ … ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑΣ

Εργαζόμενες, -νοι στην ΕΥΔΑΠ,

με αγωνία και έκπληξη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία. Εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την «ξαφνική» πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι μέχρι πρότινος μη ομιλούσες μεταξύ τους παρατάξεις (ΑΚΕ – ΔΑΚΕ) μαζί με τον πιστό σύμμαχό τους (ΠΑΣΚΕ) και δυστυχως και την ανοχή του εκπροσωπου της ΕΣΚ.

Πρόταση μομφής που έδωσε τη δυνατότητα στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να παρέμβει κατά τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό στα εσωτερικά του συνδικάτου, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις για το πώς πρέπει να λυθεί το θέμα!

Με βάση αυτές τις εξελίξεις αφού πρώτα καταδικάσουμε με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την προσβλητική και αντιδεοντολογική παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ στον τρόπο λειτουργίας του Συνδικάτου, στέλνοντάς του το μήνυμα να μην ξαναδιανοηθεί να κάνει κάτι τέτοιο, θέλουμε να θέσουμε δημόσια τα παρακάτω ερωτήματα στις παρατάξεις ΑΚΕ – ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ που προχώρησαν στην πραξικοπηματική κατάθεση της πρότασης μομφής.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:

Κύριοι,

Η χρονική στιγμή που επιλέξατε να καταθέσετε την πρόταση μομφής είναι μια περίοδος ήρεμη και χωρίς εξελίξεις από μια μεριά της κυβέρνησης όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας;

Η απάντηση είναι προφανής: ΟΧΙ.

  • ΟΧΙ, γιατί όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, το πρώτο εξάμηνο μεθοδεύτεται η εκχώρηση του ΕΥΣ.
  • ΟΧΙ γιατί άμεσα μεθοδεύεται και προωθείται η υφαρπαγή των 150 εκατ. αποθεματικών της εταιρίας για αυθαίρετες εικονικές οφειλές για το αδιύλιστο νερό και ακόμα 100 εκατ. περίπου ως επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
  • ΟΧΙ, γιατί άμεσα σχεδιάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απομάκρυνση 200 περίπου εργαζομένων του ΕΥΣ.

Αφού λοιπόν η απάντηση (και το γνωρίζετε καλά) είναι ΟΧΙ, εσείς γιατί αυτή την στιγμή και ΕΝΩ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (το οποίο εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία θα είχε γίνει) καταθέσατε πρόταση μομφής;

Δεν γνωρίζατε ότι έτσι, με την πράξη σας αυτή, θα δημιουργούσατε κρίση και θα φέρνατε τα πράγματα εδώ που τα φέρατε;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Κύριοι,

Γνωρίζατε ή όχι ότι η χρονική στιγμή που επιλέξατε να καταθέσατε την πρόταση μομφής στο προεδρείο είναι λίγο πριν λήξει η ισχύς της συλλογικής σύμβασης του χώρου σας;

Δηλαδή τη στιγμή που άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή νέας.

Όπως αντιλαμβάνεστε το ερώτημα είναι ρητορικό. Το γνωρίζατε.

Αφού λοιπόν το γνωρίζατε και με δεδομένο ΞΑΝΑΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ,

εσείς γιατί επιλέξατε αυτή τη στιγμή για να καταθέσετε πρόταση μομφής;

Δεν μπορούσατε, δεν είσαστε σε θέση να καταλάβετε ότι έτσι θα δημιουργούσατε κρίση με τις όποιες επιπτώσεις για το προσωπικό;

Τι ήταν αυτό που σας πίεζε να καταθέσετε πρόταση μομφής ΤΩΡΑ;

Κύριοι,

όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα ερωτήματα είναι καθαρά ρητορικά. Τις απαντήσεις τις ξέρουμε και εμείς και εσείς.

Δυστυχώς όμως για εσάς τις γνωρίζει και ο κόσμος.

Η βιασύνη σας είχε να κάνει με ένα και μόνο λόγο που είναι συγκάλυψη των πεπραγμένων σας.

Όμως ότι και να κάνετε, αυτό δεν θα το πετύχετε.

Οι μέρες και τα έργα σας θα βγουν στην επιφάνεια.

Η παράταξή μας στηρίζει τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου που νομίμως και με βάση τα όσα ορίζονται από το καταστατικό συγκαλείται.

Ενός συνεδρίου που επιχειρήσατε προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μέτρα και τα οποία χάσατε (και την προσωρινή διαταγή και τα ασφαλιστικά μέτρα) να μη διεξαχθεί.

Εάν η εκτίμησή μας για τις προθέσεις σας είναι λαθεμένη, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό.

Πάρτε μέρος στο συνέδριο στο οποίο ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ παρά μονάχα όσα σωματεία είχε λήξει η θητεία τους πολύ πριν την επιδημία του κορωνοϊού και αδικαιολογήτως δεν έκαναν εκλογές, και εκεί να πείτε τις απόψεις (κυρίως για την κυβερνητική πολιτική) και εκεί εάν μπορείτε, να πάρετε την πλειοψηφία.

Οποιαδήποτε άλλη στάση, είναι στάση ανεύθυνη, στάση φυγής, στάση που ρίχνει νερό στο μύλο της Διοίκησης και της κυβέρνησης.

Σας καλούμε, έστω και τώρα να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και άμεσα να αλλάξετε ρότα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συνεχίσετε αυτή την καταστροφική, μικρόψυχη και μικροαστική τακτική.

25/1/2021

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ