Δώρο Χριστουγέννων / Ούτε το 20% των εργαζομένων δεν έλαβε χρήματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δώρο Χριστουγέννων / Ούτε το 20% των εργαζομένων δεν έλαβε χρήματα

Βροχή οι καταγγελίες των εργαζομένων για παράνομες εργοδοτικές πρακτικές, ενώ το ΣΕΠΕ έχει “κατεβάσει ρολά”!

Βροχή πέφτουν από χθες οι καταγγελίες των εργαζομένων για καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές εργοδοτών και επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών, που συλλέγουν διαρκώς στοιχεία και καταγγελίες, ούτε το 20% των εργαζομένων δεν έλαβε το δώρο Χριστουγέννων!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να αιτιολογήσουν τη μη καταβολή του δώρου, κάτι που, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορεί να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ, σύμφωνα με νεότερες καταγγελίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις έχει τεθεί εκτός λειτουργίας!

Όπως έχει αναφερθεί σε αρκετές περιπτώσεις, το τηλέφωνο καταγγελιών 15512 στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λειτουργεί με ώρες Δημοσίου και όχι όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα χθες κάποιοι εργαζόμενοι που διαπίστωσαν το μεσημέρι ότι δεν πήραν δώρο να μην μπορούν να το καταγγείλουν ανώνυμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος, καθώς άκουγαν με έκπληξη τον τηλεφωνητή του ΣΕΠΕ να λέει ότι λειτουργεί μόνο 10 π.μ. με 2 μ.μ.

Αναστολή και δώρο στα χαρτιά!

Όσον αφορά τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράνομες πρακτικές, σε μία από τις χαρακτηριστικότερες καταγγελίες ο επιχειρηματίας που έχει θέσει σε αναστολή όλο το προσωπικό τους είπε ότι δεν μπορεί να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων γιατί ο λογιστής βρίσκεται κι αυτός σε αναστολή και δεν μπορεί να το υπολογίσει.

Όπως έγινε γνωστό όμως από τις καταγγελίες των εργαζομένων, οι υπάλληλοι βρίσκονται σε αναστολή μόνο στα χαρτιά, καθώς η επιχείρηση τους ζητάει να εργαστούν κανονικά υπό την απειλή ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της!

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες – εργοδότες δηλώνουν απειλητικά στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για την καταβολή του δώρου και τους δίνουν ως μοναδική επιλογή την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.

ΓΣΕΕ: Μήνυση και αυτόφωρο

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στην περίπτωση μη καταβολής του δώρου μπορούν να υποβάλουν μήνυση και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

«Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες».

«Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Επιστροφές…

Πολλές είναι οι περιπτώσεις των εργοδοτών που ζήτησαν από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα από το δώρο που κατέβαλε το κράτος για τους μήνες που ήταν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

https://www.avgi.gr/Ανδρέας Πετρόπουλος