Καταγγελίες: Ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει την άδεια ασθενείας λόγω COVID- 19 μόνο με το μοριακό τεστ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταγγελίες: Ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει την άδεια ασθενείας λόγω COVID- 19 μόνο με το μοριακό τεστ

Το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει με κορονοϊό και λαμβάνουν άδειες από την εργασία τους προκειμένου να αναρρώσουν.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία εργατολόγων – δικηγόρων σχετικά με το ότι ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει την άδεια ασθενείας λόγω COVID- 19 μόνο με το μοριακό τεστ και άρα δεν προβλέπεται η σχετική επιδότηση, λαμβάνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι «τελικά ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει την COVID-19 ως ασθένεια»;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση εργαζομένου, ο οποίος έκανε μοριακό τεστ και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Η επιχείρηση όπου εργάζεται, του είπε να παραμείνει στο σπίτι του και ότι θα πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ. Ο συγκεκριμένος ήταν «τυχερός» μέσα στην… ατυχία του που ο εργοδότης δεν τού χρέωσε άδεια αναψυχής ή άδεια άνευ αποδοχών για τις ημέρες που θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο ίδιος επικοινώνησε με το Τμήμα Παροχών Ασθένειας του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στην περιοχή του και η απάντηση που έλαβε σχετικά με τα χρήματα που θα έπρεπε να πάρει, είναι: «δεν προβλέπεται κάποια επιδότηση για την ασθένειά σου».
Ανάλογα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει κάποιο εξειδικευμένο έγγραφο σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις εργαζομένων. Ωστόσο αναζητήσαμε και βρήκαμε ένα ενημερωτικό σημείωμα για εργαζομένους, εργοδότες και λογιστές από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Μαγνησίας του e- ΕΦΚΑ και από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο, Γ. Χατζηγιάννη όπου σε αυτό γίνεται αναφορά στη διαχείριση αδειών εργαζομένων λόγω COVID- 19 και μεταξύ άλλων σε ένα σημείο αναφέρει:΅«κατ’ οίκον περιορισμός και αναρρωτική άδεια εργαζομένων που νοσούν με επιβεβαιωμένο μοριακό τεστ: πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) δεν επιδοτεί τους ασφαλισμένους με τεστ (όπως δεν επιδοτούμε με την προσκόμιση μιας ακτινογραφίας ή μιας αιματολογικής εξέτασης κλπ.) παρά μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια.

Για τη λήψη της οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τούς χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας) να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του θετικού rapid test ή του μοριακού τεστ. Καθώς η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής λόγω του περιορισμού (υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ιατροί θα πρέπει να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα)».
Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει ότι ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει άδεια ασθενείας λόγω κορονοϊού μόνο με το μοριακό τεστ και χωρίς ιατρική γνωμάτευση, όταν το μοριακό τεστ αναγνωρίζεται επισήμως από την Πολιτεία. Επί της ουσίας οι νοσούντες εργαζόμενοι «μπλέκουν» στα… γρανάζια μιας ανελέητης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Γιάννης Καρούζος: “Αδικαιολόγητη γραφειοκρατική διελκυστίνδα – Να λυθεί το θέμα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη”

Όπως τονίζει ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο enikonomia.gr, «από την αρχή της πανδημίας – και στην πρώτη και τη δεύτερη φάση- ο ΕΦΚΑ και ο ΕΟΔΥ καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν την ασθένεια COVID -19 ως ασθένεια που ο ΕΦΚΑ επιδοτεί. Πολλές επιχειρήσεις εξαναγκάζουν τους εργαζομένους ασθενείς με κορονοϊό ή όσους βρίσκονται σε καραντίνα να πάρουν άδεια αναψυχής ή άδεια άνευ αποδοχών και παραμένουν στην οικία τους απλήρωτοι. Συντελείται μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ εργαζομένου – εργοδότη- ΕΦΚΑ και ΕΟΔΥ. Έτσι, ο ΕΦΚΑ κατά παγκόσμια πρωτοτυπία δεν πείθεται μόνο από το μοριακό τεστ για την ασθένεια, όταν το μοριακό τεστ αναγνωρίζεται από την Πολιτεία. Απαιτεί εξέταση και γνωμάτευση γιατρού που όμως αυτή δεν είναι εύκολη διότι:

  1. Πολλοί εργαζόμενοι διαβιούν μόνοι τους, χωρίς άλλη φροντίδα.
  2. Στις περιπτώσεις βαριάς νόσησης η απομόνωση του ασθενούς δεν καθιστά εφικτή την επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  3. Ο γιατρός δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια απλή «ανάγνωση» του τεστ για τον κορονοϊό».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καρούζος, «πρόκειται για μια αδικαιολόγητη γραφειοκρατική διελκυστίνδα που πρέπει να λυθεί άμεσα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ιταλία και Γαλλία αναγνώρισαν την COVID- 19 από την πρώτη στιγμή ως ασθένεια επιδοτούμενη και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν κάποιος νοσήσει εντός εργασιακού χώρου, θεωρείται και εργατικό ατύχημα».

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr, https://dikigorosergatologos.gr/