Και οι εργασιακές σχέσεις κρούσματα covid-19

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Και οι εργασιακές σχέσεις κρούσματα covid-19

Η πανδημία έχει αποδεχθεί δυστυχώς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει η κυβέρνηση δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι ριζικές αυτές αλλαγές δε συνάδουν καθόλου με το δημοκρατικό μας πολίτευμα και καταστρατηγούν διεκδικήσεις αιώνων, για τις οποίες δόθηκαν διαρκείς και καθημερινοί αγώνες.

Πριν από αυτό όμως, ας γίνει μια ανάλυση του τι έχει συμβεί έως τώρα στον εργασιακό κόσμο κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πριν την έναρξή της πανδημίας καταργήθηκαν άμεσα δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας, το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, καθώς και έμμεσα οι ΣΣΕ δημιουργώντας εργασιακή επισφάλεια. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε δεινή θέση λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους. Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα. Οι εκβιαστικές αναστολές συμβάσεων εργασίας και η εκ των υστέρων δήλωσή τους, η εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας εκ μέρους μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων χωρίς την υποχρέωση δήλωσης της τροποποιήσης του ωραρίου εκ των προτέρων, οι απλήρωτες πλέον διά νόμου υπερωρίες λύνουν τα χέρια στους παραβατικούς εργοδότες και προδιαγράφουν την υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας.  Η μισθωτή εργασίας  ήταν υποαμειιβόμενη από τα πριν αλλά μέσα σ αυτό το πλαίσιο οι μισθοί εξαϋλώθηκαν στην κυριολεξία.  Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το πάγωμα για όλο το έτος της αύξησης του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας στις καλένδες ή για την ακρίβεια στο σχέδιο Πισσαρίδη οποιαδήποτε αύξηση το 2021. 

Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα.

Η πανδημία απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενεργοί πολίτες και να διεκδικούμε στο έπακρον τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις.

http://arsyeka.blogspot.com/2020/12/covid-19_13.html