Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ – Το τρίπτυχο της κοινωνικής απορρύθμισης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ – Το τρίπτυχο της κοινωνικής απορρύθμισης

Με ανακοίνωσή η ομοσπονδία υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταγγέλει το τρίπτυχο της κοινωνικής απορρύθμισης Η μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, η υποβάθμιση των σχολών του & το σχέδιο Πισσαρίδη

Η πρώτη πράξη της τριλογίας, η μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ψηφίστηκε και οι συνέπειές της θα εκδηλώνονται σταδιακά, επιβεβαιώνοντας την προοικονομία.

Η δεύτερη πράξη συντελείται αυτή τη φορά με ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο επιχειρείται η υποβάθμιση των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ από το επίπεδο 4 της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο επίπεδο 3 της Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης.

Η υποβάθμιση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα στην αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, οι μοναδικές σχολές που εφαρμόζουν το δυικό σύστημα μαθητείας και της αμειβόμενης πρακτικής άσκησης και που συνεχώς απολαμβάνουν τους επαίνους των θεσμικών φορέων, αλλά κυρίως της κοινωνίας, αυτές οι σχολές υποβαθμίζονται με απώτερο σκοπό την απαξίωση, το κλείσιμο ή τη μεταφορά τους.

Από της ιδρύσεώς τους (1952) μέχρι σήμερα, οι σχολές μας, έχουν συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων και έχουν τροφοδοτήσει την κοινωνία με χιλιάδες επαγγελματίες. Και έρχεται ένα νομοσχέδιο να τις υποβαθμίσει!

Τόσο απλά! Και όχι μόνο, αλλά προσδίδει και αναδρομικότητα στην υποβάθμιση, μια ευθέως αντισυνταγματική επιλογή! Τέτοιος σχεδιασμός! Συγκεκριμένα, οι μαθητές που εισήχθησαν φέτος βάσει προκήρυξης που υπογράφει ο Διοικητής του ΟΑΕΔ εισήχθησαν με το επίπεδο 4 και θα αποφοιτήσουν με το επίπεδο 3! Με τον ίδιο τρόπο υποβαθμίζεται και για τους προηγούμενους αποφοίτους το εκπαιδευτικό επίπεδο, αναγκάζοντάς τους να ξαναδώσουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος αναγνώριζε τα πτυχία των σχολών του ΟΑΕΔ στο επίπεδο 4!

Πράξη τρίτη: Έκθεση Πισσαρίδη. Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, το επίδομα ανεργίας θα συνδέεται με τους τελευταίους 3 χρόνους μισθοδοσίας του ανέργου σε ποσοστό 55% και για 6 μήνες!!! Μια μεγάλη αλλαγή, ένα μεγάλο χτύπημα στη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών. Κάπως έτσι τελικά, τις μειωμένες εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, τα μειωμένα έσοδα του ΟΑΕΔ δηλαδή, θα τα πληρώσουν οι άνεργοι, θα τα πληρώσει η κοινωνία. Προτείνεται μάλιστα στην έκθεση τα επιδόματα ανεργίας να καταβληθούν από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν έσοδα από εισφορές. Αποσιωπάται, βεβαίως, τι θα γίνει μετά την εξάντληση των πεπερασμένων, έτσι κι αλλιώς, αποθεματικών.

Εν κατακλείδι, φαίνεται να βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές για τον ΟΑΕΔ και την κοινωνία, αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση νομοθετεί κανονικά τις αντιλαϊκές πολιτικές, εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα θύματα των νομοθετημάτων πρέπει να αντιδράσουμε. Η πανδημία δεν πρέπει να επιβάλει σιωπητήριο αγώνων στον βαθμό που η Κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει νομοσχέδια που οδηγούν σε διάλυση τον κοινωνικό ιστό.

-Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε υποβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ.

-Καλούμε την Κυβέρνηση να ενισχύσει τις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ και να τις εντάξει στη Δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία.

-Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τη μείωση των εισφορών και να μην εφαρμόσει το σχέδιο Πισσαρίδη.