Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει: Απλήρωτες εδώ και δύο μήνες οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει: Απλήρωτες εδώ και δύο μήνες οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες

Απλήρωτες επί ένα δίμηνο παραμένουν 9.500 εργαζόμενοι/-ες που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων της χώρας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας(ΟΙΥΕ) σε ανακοίνωση της.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η Πολιτεία εμπαίζει και κοροϊδεύει τις καθαρίστριες, οι οποίες αδυνατούν να βιοποριστούν οι ίδιες και οι οικογένειές τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει, το υπουργείο Παιδείας και το ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης που είναι ο αρμόδιος φορές για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το υπουργείο για τον σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον, αδιαφορώντας αν θα πληρωθούν ή όχι οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΥΙΕ

“Ενώ υπολείπεται μόνο 1 μήνας για το Πάσχα, οι 9.500 εργαζόμενες/οι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, με ευθύνη της Κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Δια Δίου Μάθησης, παραμένουν επί δίμηνο απλήρωτες και μετά τα Χριστούγεννα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την εργασία τους.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενες/οι είναι καθημερινά στα σχολεία των παιδιών μας, φροντίζοντας να είναι καθαρά και ασφαλή! Το Υπουργείο Παιδείας κυριολεκτικά εμπαίζει τις εργαζόμενες, καθώς από κοινού με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο για το σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι, για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών κατά το τρέχον σχολικό έτος (2017-2018) έχει εκδοθεί από το Σεπτέμβριο η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία έχει εγκριθεί όλο το απαραίτητο κονδύλι για την καθαριότητα των δημοσίων σχολείων.

Ο Υπουργός Παιδείας αδιαφορεί προκλητικά για τις εργαζόμενες των 300 – 400 ευρώ, οι οποίες είναι κυριολεκτικά στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και αδυνατούν να βιοποριστούν οι ίδιες και οι οικογένειες τους.

Δεν μπορεί οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια να αγωνίζονται ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και η Πολιτεία για μια ακόμα φορά να τις εμπαίζει, να τις κοροϊδεύει και να μην καταβάλει έγκαιρα τα δεδουλευμένα τους.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διελκυστίνδα στην οποία η Πολιτεία έχει εμπλέξει τις εργαζόμενες και, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες τόσο προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όσο και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων”.