«”Lockdown” στην εργασία – Τι ισχύει για τηλεργασία και αναστολές»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «”Lockdown” στην εργασία – Τι ισχύει για τηλεργασία και αναστολές»

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αναμένεται να βιώσουν εκ νέου, μια περίοδο, κατά την οποία, ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο παροχής της εργασίας τους.

Όλες τις αλλαγές στα εργασιακά και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι από τον κ. Τεμπονέρα.

Συγκεκριμένα:

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, για τον μήνα Νοέμβριο, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι ΦΕΚ Β’ 4830/2.11.2020) να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» .Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Νοέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ (προστασία μέχρι 31.12.2020)

Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του, να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των ανωτέρω, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 31.12.2020.Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) για κάθε παράβαση. Σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης ορίζεται ρητά ότι στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αρνηθεί αδικαιολόγητα την υπαγωγή των αιτούντων εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, παρά το αποδεδειγμένο και αιτιολογημένο του αιτήματος τους, χωρίς να ακολουθήσει τη διαδοχική σειρά των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της διάταξης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) για κάθε παράβαση.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους από τις 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από τις 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ανωτέρω εργαζόμενους, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα. Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, για τον Νοέμβριο και εξαιρετικά γι’ αυτήν την περίπτωση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους θα υποβληθούν από τις 15/11/2020 έως και τις 24/11/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από τις 15/11/2020 έως και τις 24/11/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων, βάσει ΚΑΔ, θα πραγματοποιηθούν από τις 27/11/2020 έως και τις 3/12/2020.

ΠΟΣΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.
Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής:

Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

Παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου.
Παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)

Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρα αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής)

Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΕΟΜΒΡΙΟ

  • Για 23 ημέρες αναστολής, μισθός 612,80 ευρώ.
  • Για 22 ημέρες αναστολής, μισθός 585,20 ευρώ.
  • Για 21 ημέρες αναστολής, μισθός 558,60 ευρώ.
  • Για 20 ημέρες αναστολής, μισθός 532 ευρώ.
  • Για 19 ημέρες αναστολής, μισθός 505,40 ευρώ.
  • Για 18 ημέρες αναστολής, μισθός 478,80 ευρώ.
  • Για 17 ημέρες αναστολής, μισθός 452,20 ευρώ.
  • Για 16 ημέρες αναστολής, μισθός 425,60 ευρώ.
  • Για 15 ημέρες αναστολής, μισθός 399 ευρώ.
  • Για 14 ημέρες αναστολής, μισθός 372,40 ευρώ.
  • Για 13 ημέρες αναστολής, μισθός 345,80 ευρώ.
  • Για 12 ημέρες αναστολής, μισθός 319,20 ευρώ.
  • Για 11 ημέρες αναστολής, μισθός 292,60 ευρώ.
  • Για 10 ημέρες αναστολής, μισθός 266 ευρώ.
  • Για 9 ημέρες αναστολής, μισθός 239,40 ευρώ.
  • Για 8 ημέρες αναστολής, μισθός 212,80 ευρώ.
  • Για 7 ημέρες αναστολής, μισθός 186,20 ευρώ.
  • Για 6 ημέρες αναστολής, μισθός 159,60 ευρώ.
  • Για 5 ημέρες αναστολής, μισθός 134 ευρώ.
  • Για 4 ημέρες αναστολής, μισθός 106,40 ευρώ.
  • Για 3 ημέρες αναστολής, μισθός 79,80 ευρώ.
  • Για 2 ημέρες αναστολής, μισθός 53,20 ευρώ.
  • Για 1 ημέρα αναστολής, μισθός 26,60 ευρώ.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, το κράτος- όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα- θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου. Οι εργοδότες θα καταβάλλουν το συνολικό ποσό του δώρου και στη συνέχεια θα λάβουν τις σχετικές επιστροφές από το κράτος.

https://www.newsbomb.gr/