Σχετικά με τις Συμβάσεις των μουσικών στο Εθνικό Θέατρο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχετικά με τις Συμβάσεις των μουσικών στο Εθνικό Θέατρο

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Στείλαμε σήμερα το παρακάτω έγγραφο στην Υπουργό Πολιτισμού και Δελτίο Τύπου.

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Κυρία Υπουργέ,

Στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι Καλλιτέχνες της Χώρας μας ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμα θλιβερό γεγονός. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής που διορίσατε στο Εθνικό Θέατρο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσει τον Κρατικό προϋπολογισμό περικόπτοντας αμοιβές από τους ολιγάριθμους μουσικούς των παραστάσεων του Θεάτρου που θα δουλέψουνσε αυτό για λίγους μήνες. Αυτό μάλιστα το κάνει χωρίς καμία συναίσθηση του ρόλου του χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πίεσης. Φτάνει στο σημείο να υποδεικνύει στους εργαζόμενουςποιοι συνδικαλιστές τους εκπροσωπούν και ποια γραμμή και περιεχόμενο πρέπει να έχουν τα Σωματεία του κλάδου μας για να συνομιλήσει μαζί τους. Απόδειξη της αντίληψής του είναι ότι εδώ και εβδομάδες αρνείται να δεχθεί ή έστω να απαντήσει στα αιτήματα του Σωματείου μας, γιατί διαφωνεί με τη γραμμή που ακολουθούμε.

Συγχρόνως προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση διαφορετικά Σωματεία του κλάδου μας με ανυπόστατους ισχυρισμούς, που διαδίδει στους εργαζόμενους του Θεάτρου που διεκδικούν. Το κυριότερο όμως, πέρα από τους χειρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, είναι ότι μειώνει τις αμοιβές των μουσικών του Θεάτρου κατά 20% .Κυρία Υπουργέ είναι προκλητικό, να επικαλείστε εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ότι κάνετε ότι μπορείτε για να «βρείτε» τους Καλλιτέχνες και να τους ενισχύσετε και όταν αυτοί εργάζονται στις δομές που εσείς εποπτεύετε, να τους μειώνετε τους μισθούς που παίρνουν για λίγους μήνες.

Όταν η Κυβέρνηση σας προχωρά σε μειώσεις 20% στις αμοιβές των εργαζόμενων του Κρατικού Θεάτρου, «κλείνει το μάτι» στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να πάνε ακόμα παρακάτω τις αμοιβές μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι προκάτοχοι σας δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για περικοπές σε δικαιώματα και αμοιβές για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Αυτή είναι η κύρια αιτία της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου, σε αυτή την κρίση.

Ζητάμε να φέρετε άμεσα νέες Συμβάσεις για τους εργαζόμενους μουσικούς του Θεάτρου, αντίστοιχες με τις συμβάσεις των υπόλοιπων συντελεστών των παραστάσεων, χωρίς καμία μείωση, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούμε επίσης να πάρετε θέση στην προσπάθεια παρέμβασης στη συνδικαλιστική δράση των Σωματείων του κλάδου, που κάνει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος