Το Ε.Κ. ΠΕ Πέλλας: Εγκληματική η κυβερνητική ολιγωρία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ε.Κ. ΠΕ Πέλλας: Εγκληματική η κυβερνητική ολιγωρία
  • Αδιαφορία για τα πρώτα κρούσματα σε ΚΡΟΝΟ και ΠΑΥΛΙΔΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

02/10/2020

Σχεδόν ένα μηνά πριν, τότε που έγινε γνωστό ότι εργαζόμενοι σε κονσερβοποιία της περιοχής (ΠΑΥΛΙΔΗ) προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό  και μετατράπηκε σε υγειονομική βόμβα για τη Βόρεια Ελλάδα η περιοχή της Πέλλας,  η διοίκηση του εργατικού  κέντρου Πέλλας απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση, τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και τον ΕΟΔΥ, επειδή, το Κράτος, έχει υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και  έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα, θέτοντας ερωτήματα και ζητώντας:

– Να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται.

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους  χώρους δουλειάς.

– Να επιβληθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους αναγκαίους ελέγχους από την πλευρά της Πολιτείας,

– Να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας,

– Να επαναλειτουργήσει στον Νομό Πέλλας το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (που έκλεισε που 2014)

Ωστόσο σήμερα ένα μήνα μετά, με έκρηξη νέων κρουσμάτων σε άλλη  επιχείρηση του ιδίου κλάδου, την επιχείρηση ΚΡΟΝΟΣ, αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα σχετικά με το πώς και το γιατί κινδυνεύουν όλοι οι πολίτες στην Πέλλα  από την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων.

Καταγγέλλουμε ότι  η πολιτεία :

– δεν επέβλεψε αν οι επιχειρήσεως στην Π.Ε. Πέλλας τηρούν τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και ειδικότερα αν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και προστασία των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού;

– δεν άσκησε ποτέ έλεγχο στους χώρους εργασίας για το αν λήφθηκαν και αν τηρούνταν τέτοια μέτρα

– Με τα πρώτα κρούσματα και στο εργοστάσιο ΚΡΟΝΟΣ όπως και στον ΠΑΥΛΙΔΗ δεν κινητοποιήθηκε αμέσως κανένας κρατικός μηχανισμός.

– Ποιοι αποφάσισαν, ενώ γνώριζαν την εστία μετάδοσης, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου;

– Γιατί χρειάστηκε να φθάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον αριθμό 114, για να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης;

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην περιοχή μας δεν ήταν ούτε απρόσμενη ούτε αναπόφευκτη. Οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες αιτίες.

Η «ατομική ευθύνη»  ΔΕΝ μπορεί  να κρύψει τις  ευθύνες  της Κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με τις διαρκείς αντιφάσεις της στην διαχείριση της πανδημίας. Με  παλινωδίες και ημίμετρα, κινούμενη με τη λογική κόστους – οφέλους φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΖΗΤΑΜΕ:

Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλουςτους χώρους δουλειάς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ξεκινήσουν άμεσα να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος.

Την κρίση της πανδημίας δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι !

οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη!