Ιδιώτες παντού-κλείνουν 14 δημόσια ΙΕΚ βοηθών Νοσηλευτικής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιδιώτες παντού-κλείνουν 14 δημόσια ΙΕΚ βοηθών Νοσηλευτικής

Με την Αριθμ. Γ6α/Γ.Π. 38396 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας (δείτε την ΕΔΩ) οδηγούνται σε κλείσιμο 14 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάκρισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας που λειτουργούν στα Νοσοκομεία καθότι δεν θα δέχονται αιτήσεις νέων καταρτιζόμενων για το πρώτο εξάμηνο, ενώ σε νέα Υπουργική Απόφαση (δείτε την ΕΔΩ)  αναφέρεται ότι τα ΔΙΕΚ θα μπορούν να εγγράψουν καταρτιζόμενους Α΄ εξαμήνου κατά το εαρινό εξάμηνο, εκπαιδευτικής περιόδου 2020-2021,αφού προηγουμένως επανεξετασθούν και επανεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία τους.  Δεν αναφέρεται όμως κανένα κριτήριο σύμφωνα με το οποίο έγινε η επιλογή των 14 ΙΕΚ που δεν μπορούν να δεχθούν σπουδαστές Α εξαμήνου φέτος το Σεπτέμβριο, ενώ έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις αφού ΙΕΚ με μόνιμο προσωπικό και ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών οδηγούνται σε κλείσιμο, ενώ ΙΕΚ Νοσοκομείων  που λειτουργούν χωρίς μόνιμο προσωπικό αλλά με αποσπάσεις, συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Τα 14 ΔΙΕΚ βοηθών Νοσηλευτικής που οδηγούνται σε κλείσιμο είναι των παρακάτω Νοσοκομείων:

  1. Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ
  2. Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
  3. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
  4. Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
  5. Γ.Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
  6. Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ
  7. Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  8. Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
  9. Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  10. Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
  11. Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  12. Γ.Ν.ΑΡΤΑΣ
  13. Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  14. Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης και για το γεγονός ότι τα ΔΙΕΚ των Νοσοκομείων λειτουργούν χωρίς επιπλέον κόστος  και από το κλείσιμο των 14 ΔΙΕΚ δεν θα προκύψει κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος για τα Νοσοκομεία ή για το σύστημα υγείας, ενώ αντίθετα θα χαθούν δυνατότητες εκπαίδευσης νέου προσωπικού σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Όπως αναφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη δημόσια παρέμβαση της (δείτε την ΕΔΩ) “κλείνουν Δημόσια Εκπαιδευτήρια και αφήνουν την εκπαίδευση των παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν Βοηθοί Νοσηλευτές στις Ιδιωτικές Σχολές τις οποίες χρυσοπληρώνουν”.

Φορείς και παράγοντες των Νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της και να επιτρέψει τη λειτουργία Α εξαμήνου σε όλα τα ΔΙΕΚ βοηθών Νοσηλευτικής των Νοσοκομείων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση από την κυβερνητική πλευρά.

Απαιτείται και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία  και οι σύλλογοι εργαζομένων των Νοσοκομείων να ενεργοποιηθούν και να ζητήσουν να μην προχωρήσει η προσπάθεια κατάργησης των 13 ΔΙΕΚ, όπως είχαν κάνει το 2012 με τις τότε ΕΠΑΣ των Νοσοκομείων, που είχε επιτευχθεί η μη κατάργηση τους και η μετατροπή τους σε ΔΙΕΚ.

Πηγή : https://ygeionomikoi.gr