Πόρτα έφαγε η ΑΔΕΔΥ στην σημερινή της κινητοποίηση για τα ΒΑΕ στο Υπ. Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόρτα έφαγε η ΑΔΕΔΥ στην σημερινή της κινητοποίηση για τα ΒΑΕ στο Υπ. Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των Ομοσπονδιών στο Υπουργείο Εργασίας για τα ΒΑΕ.

Κατά την συγκέντρωση ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να γίνει συνάντηση αντιπροσωπίας της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας . Δυστυχώς το αίτημα της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας εργαζομένων στο δημόσιο δεν έγινε δεκτό. Αντί αυτού προτάθηκε η συνάντηση τριμελούς αντιπροσωπίας της ΑΔΕΔΥ με υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου, επιπέδου Γενικού Δ/ντή, το οποίο συμμετέχει στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων  και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ως απλό μέλος. Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας να μην δεχτεί κανένας πολιτικός προϊστάμενος να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ,  του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού όργανου που εκπροσωπεί 563.000 Δημοσίους Υπαλλήλους εκ των οποίων οι 93.000 εργάζονται σε ΒΑΕ, είναι τουλάχιστον προσβλητική.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας, κ. Αγραπιδά στον οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μη εκπροσώπηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Επιτροπή για τα ΒΑΕ. Η αντιπροσωπεία του ζήτησε να μεταφέρει στον Υπουργό το αίτημα για άμεση ανασυγκρότηση της Επιτροπής, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτήν και εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κου Αγραπιδά αυτήν την στιγμή η επιτροπή εξετάζει κατά προτεραιότητα το αίτημα για εισαγωγή στα ΒΑΕ υγειονομικών υπαλλήλων και ιατρών και Για το λόγο αυτό έχει, μετά από σχετικό αίτημα της, κληθεί σε ακρόαση η ΠΟΕΔΗΝ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης  της Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ η ένταξη των υγειονομικών και των γιατρών στα ΒΑΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής δεσμεύτηκε ότι ΘΑ  μεταφέρει το αίτημα στον Υπουργό και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι διατεθειμένος να δεχθεί η  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να κληθεί σε ακρόαση, σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της.

Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη, η σημερινή απαξίωση μας, δεν ικανοποιεί την παράταξή μας. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εσφαλμένα ενημέρωσε πως θα γινόταν συνάντηση με ΓΓ του υπουργείου και γι’ αυτό επιδιώξαμε να παραβρεθούμε στην συνάντηση. Όμως  ο κος Βρούτσης δεν καταδέχτηκε καν να συναντήσει ο ίδιος ή έστω η ΓΓ του Υπουργείου την αντιπροσωπία της ΑΔΕΔΥ μην δίνοντας μας καν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε  την αναγκαιότητα που επιβάλει την συμμετοχή εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ ως μόνιμου ΄μέλους της επιτροπής. Αναγκαιότητα που εδράζεται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας στον δημόσιο τομέα όπως έχουν  διαμορφωθεί σήμερα.

Ύστερα από τα παραπάνω ορθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μετά από συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες που έδωσαν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση, προγραμματίστηκε η επόμενη κινητοποίηση να γίνει την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Εργασίας, στην οποία θα κληθούν να λάβουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι που τους αφορούν τα ΒΑΕ.

Πέραν των ανωτέρω ως Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση στην ΑΔΕΔΥ θέλουμε να τονίσουμε ότι:

Η μη συμμετοχή εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ ως μόνιμο μέλος της επιτροπής και ο αποκλεισμός της ΑΔΕΔΥ είναι έωλος νομικά και κρύβει σκοπιμότητες, καθώς προωθείται η απόδοση των ΒΑΕ να γίνει με πελατειακές διευθετήσεις. Από τις διατάξεις της παρ. 1 του  άρθρου 20 του Ν.3790/2009 (ΦΕΚ 143Α) δεν προκύπτει ο αποκλεισμός της ΑΔΕΔΥ καθώς  προβλέπει  ότι: «Στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συνιστάται διαρκής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΙΚΑ − ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί με βάση τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τις κρατούσες διεθνώς αντιλήψεις και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, όπως εκάστοτε διαμορφώνονται. Η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής και προεδρεύεται από εγνωσμένου κύρους επιστήμονα με γνώσεις του εργασιακού και ιατρικού χώρου. Σε αυτή συμμετέχουν  εκπρόσωποι  του  Υπουργείου  Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων και ινστιτούτων συναφών προς την εργασία, το περιβάλλον και την ιατρική

Η μη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ αποφασίστηκε το 2011  (με τις διατάξεις της Φ80000/οικ 2506/150/31.03.2011 (ΦΕΚ 492Β) ΥΑ) έτος που δεν είχε εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο και δεν υπήρχε ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης και τα ζητήματα  αυτά αντιμετωπίζονταν ριζικά διαφορετικά από το τότε ισχύων θεσμικό πλαίσιο.  

Για τους λόγους αυτούς:

καλούμε την ΑΔΕΔΥ να πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο και να απαιτήσει την άμεση τροποποίηση της ΥΑ ώστε να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός της ΑΔΕΔΥ από τον διάλογο για το ποιοι κλάδοι θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ηγεσία του Υπ. Εργασίας  να σταματήσουν επιτέλους να κρύβουν πίσω από ένα απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο  την πολιτική τους επιλογή να μην αποδέχονται ως συνομιλητή την ΑΔΕΔΥ αλλά να συνομιλούν μια χαρά με ΣΕΒ- ΓΕΣΕΕ και και ΓΕΣΕΒΕ .

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας κο Γιάννη Βρούστη να εκδώσει την σχετική ΥΑ με την οποία να επιτραπεί η συμμετοχή, με δικαίωμα ψήφου, της ΑΔΕΔΥ στην επιτροπή .