Αποφεύγουν οι νέοι τον συνδικαλισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποφεύγουν οι νέοι τον συνδικαλισμό

Μπορεί αυτό που αναδεικνύεται από τη δημοσκοπική έρευνα για τις Συνθήκες Διαβίωσης και Εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής να αφορά τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, ωστόσο αυτό που πρέπει να προβληματίσει τα συνδικάτα είναι ο πολύ χαμηλός βαθμός διείσδυσής τους στις τάξεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα!

Πράγματι, με βάση τη δημοσκοπική έρευνα που διενήργησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μόλις το 8,5% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είναι μέλη συνδικαλιστικού σωματείου.

Οι άνδρες δηλώνουν μέλη σωματείων σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των γυναικών (11,3% έναντι 6,1%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής σε συνδικαλιστικό σωματείο καταγράφεται ευθέως ανάλογο με την ηλικιακή κατηγορία των ερωτηθέντων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην ηλικιακή κατηγορία 18-34 ετών το ποσοστό συνδικαλιστικής ένταξης είναι 4,8% ενώ στην κατηγορία 55-65 ετών ανέρχεται στο 12,5%.

Μάλιστα στις μικρότερες επιχειρήσεις (έως 10 άτομα προσωπικό) το ποσοστό της συνδικαλιστικής πυκνότητας είναι 4,5%, ενώ όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα δηλώνουν μέλη σωματείων σε ποσοστό 20,5%.

Κατά τα λοιπά, η έρευνα ανέδειξε τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, καθώς επίσης και προβλήματα που συνδέονται με την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων επιβεβαιώνεται και από τον εξαναγκασμό για εργασία τις Κυριακές αλλά και την πρόθεση για φυγή νέων ανθρώπων από την Ελλάδα.

Στο κομμάτι των συγκοινωνιών τα συμπεράσματα είναι ότι η συχνότητα των δρομολογίων είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς που ζητούν να γίνουν πυκνότερα.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι άνεργοι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς ο βαθμός ικανοποίησης είναι πολύ χαμηλός.

Για τις περιοχές αυτές υπάρχει προφανώς ανάγκη σημαντικής βελτίωσης.

Ενεργειακή φτώχεια

Στο κομμάτι της έρευνας που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, σημαντική είναι η ποσοτικοποίηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας με μεγαλύτερη ένταση, όπως είναι αναμενόμενο, στους ανέργους αλλά και η αδυναμία αποταμίευσης.

Η αδυναμία κάλυψης μιας έκτακτης ανάγκης οδηγεί σε ανασφάλεια και ενίοτε σε πανικό. Επιπροσθέτως, χαμηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά την αίσθηση ασφάλειας, τις υπηρεσίες Υγείας καθώς και την ποιότητα των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Ενα αξιόλογο εύρημα της έρευνας είναι η αρνητική απάντηση των ανέργων στο ενδεχόμενο αλλαγής τόπου διαμονής ή μετανάστευσης στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας, σε ποσοστό 74%.

Οι 3 στους 4 δηλώνουν αρνητικοί να μετακινηθούν, γεγονός που δείχνει ότι είναι συνδεδεμένοι με τον τόπο κατοικίας τους.

Η ένταση των πλειστηριασμών και η σταδιακή επέκτασή τους στην πρώτη κατοικία θα προκαλέσουν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και πρόσθετη οικονομική ανασφάλεια στην οικογένεια.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr