Περί φημών ακύρωσης προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί φημών ακύρωσης προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων

Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φήμες περί ακύρωσης κάποιων προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύκλο ανασφάλειας. Δε χρειάζεται να επαναλάβoυμε εδώ για άλλη μια φορά όλες τις συνέπειες της πανδημίας στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι γνωστές και έχουν αναφερθεί διεξοδικά από το ΜέΡΑ25 από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε, πως όλη αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στο χώρο θεάματος και ακροάματος ψάχνουν ΦΕΚ και αποστηθίζουν νέα μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους για να είναι σε θέση, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα στις νέες συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Πολλές φορές όμως, στην προσπάθειά τους αυτή, ακόμα κι όταν και τηρούν με απόλυτη συνέπεια και αυστηρότητα όλα τα προληπτικά μέτρα, συναντούν φορείς, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν, ερμηνεύοντας αυθαίρετα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι ανάγκη λοιπόν να ξεκαθαριστεί αυτή η θολή κατάσταση.

Με τη νομοθέτηση των τελευταίων σχετικών μέτρων (ΦΕΚ 3364/Β΄/11-08-2020) τα θεάματα και ακροάματα με αποκλειστικά καθήμενους θεατές σε ανοιχτούς χώρους ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ με την λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Η αναστολή πραγματοποίησης πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και συναφών εκδηλώσεων αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θεάματα και ακροάματα με την παρουσία ορθίων θεατών. Μέχρι σήμερα λοιπόν κανένα άλλο ειδικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, ούτε έχει δημοσιευτεί άλλη ειδική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τα θεάματα και ακροάματα, ώστε να συμπεραίνεται η ακύρωση ή η αναβολή αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακόμη κι η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 51360 – ΦΕΚ 3429/Β/14-8-2020, στην οποία αναφέρεται ως ανώτατο όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, είναι σαφής: εξαιρούνται οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής).

Ο νόμος λοιπόν είναι σαφής. Όλα τα θεάματα και ακροάματα με αποκλειστικά καθήμενους θεατές σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται κανονικά με την λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως συνεχίζουν να λαμβάνονται αυθαίρετες αποφάσεις, εντελώς αμφίβολης νομιμότητας (Περιφέρεια Αττικής) και να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται επ’ αόριστον παραστάσεις. Εντύπωση προκαλεί η απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου προς τον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ. Δανιηλίδη, η οποία συσκοτίζει την όλη κατάσταση. Με την επιστολή αυτή (Αρ.Πρωτ. 9897), τρεις μέρες ακριβώς μετά τη δημοσίευση του τελευταίου ΦΕΚ, όπου σαφώς δηλώνεται πως εξαιρούνται οι θεατρικές παραστάσεις, παροτρύνει τον κ. Δήμαρχο, να τις ακυρώσει. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αγνοεί ο Γ.Γ. το ανωτέρω ΦΕΚ ή αγνοεί πως μ’ αυτόν τρόπο σχεδόν παροτρύνει τον κ. Δήμαρχο να παραβεί τον νόμο; Δε θέλουμε να πιστέψουμε πως σκοπίμως ωθεί τα πράγματα σε εξελίξεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαία για μια σειρά από δήμους αφήνοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο στον αέρα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν αφορά μόνο τις παραστάσεις αυτού του καλοκαιριού. Αφορά και τη χειμερινή περίοδο. Σκεφτείτε να δημοσιεύονται ΦΕΚ τα οποία θα δηλώνουν μεν πως προστατεύουν τους εργαζόμενους στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά στην πράξη δε θα τηρούνται και κάθε τόσο κατά το δοκούν θα ακυρώνονται αζημίως παραστάσεις.

Σαν ΜέΡΑ25 θεωρούμε άδικη και αυθαίρετη την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων εις βάρος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν εφόσον τηρούνται απ’ την πλευρά τους αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Διότι πρώτον, η ρητορική περί ακύρωσης των εκδηλώσεων λόγω ανωτέρας βίας ή προστασίας της δημόσιας υγείας και μη διασποράς του ιού δεν ευσταθεί λόγω του ότι οι εκδηλώσεις αυτές προγραμματίστηκαν εν μέσω πανδημίας και δεύτερον, διότι από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται κανονικά προς το παρόν η διεξαγωγή τους με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, τα οποία και λαμβάνονται. Ρητά και χωρίς περιστροφές λοιπόν, πρέπει να γίνει σαφές, πως κάθε φορέας που αυθαίρετα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο έρεισμα αναβάλει / ματαιώνει προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχει υποχρέωση να αποζημιώνει τους εργαζόμενους που απασχολούνται για την πραγματοποίησή τους.

Η ευθύνη για τυχόν ακυρώσεις εκδηλώσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στο φορέα που τις αποφασίζει και δεν μπορεί να γίνεται επίκληση μιας ήδη γνωστής κατάστασης κατά την κατάρτιση των συμβάσεών, για να μετακυλιστεί το κόστος εντέλει στους καλλιτέχνες, την στιγμή μάλιστα που ο νομοθέτης και η αρμόδια επιστημονική επιτροπή έχουν προκρίνει την διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους το θολό τοπίο και το χάος που έχει δημιουργήσει η επιστολή του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου στους εργαζόμενους του θεάματος και του ακροάματος και να καλέσει τους αρμόδιους φορείς να σεβαστούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει για τις προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ανθρώπους του Πολιτισμού και να στηρίξει το χώρο ουσιαστικά με ένα ξεκάθαρο σχέδιο, βιώσιμο, εφαρμόσιμο και σταθερό.

Φτάνει πια με τις σπασμωδικές ενέργειες και τις αντικρουόμενες εξαγγελίες.

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού.
Στον αγώνα τους, δίκαιο και απαραίτητο, θα είμαστε μαζί τους.