ΠΟΘΑ : Διεκδικούμε κλαδική συλλογική σύμβαση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ : Διεκδικούμε κλαδική συλλογική σύμβαση

Στόχος είναι να μπουν εργασιακοί κανόνες στο χώρο του θεάματος. Κλαδική συλλογική σύμβαση στο θέατρο για όλους, καλλιτέχνες, τεχνικούς, ασχολούμενους στην παραγωγή και στην υποδοχή κοινού ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

 «Θα μπουν κανόνες» λέει ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης

Η καθιέρωση συλλογικών κανονιστικών ρυθμίσεων στον χώρο του θεάματος είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος, καθώς και με εκπροσώπους θεατραρχών.

Όπως σημείωσε ο κ. Νεφελούδης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν συνθήκες γαλέρας στο συγκεκριμένο χώρο.
«Είναι ένα σύστημα, χωρίς κανόνες και αρχές» παραδέχεται ο γγ του υπουργείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η εργοδοτική οργάνωση έχει διαλυθεί εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατόν να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των μερών.

«Επειδή έχει διαλυθεί η εργοδοτική οργάνωση, δεν υπάρχουν κανόνες στις εργασιακές σχέσεις στο χώρο του θεάματος-ακροάματος.
Αυτό λειτουργεί αρνητικά στο να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας» σχολίασε ο κ. Νεφελούδης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κανονισμένο πλαίσιο.

Παράλληλα, ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι στόχος είναι να μπουν κανόνες στο χώρο του θεάματος, του θεάτρου και του ακροάματος, οι οποίοι θα ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς, τα ωράρια και άλλα.

«Το πρώτο βήμα είναι να κινηθούμε συναινετικά και να ρυθμιστεί το τοπίο. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξουν γραπτές προτάσεις και υπομνήματα και, κατόπιν, να εξετάσουμε πώς θα προχωρήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Νεφελούδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος τονίζοντας ότι, «Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος και της εργασίας μας» καθώς και καλούν το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του «για να μπουν κανόνες, ώστε να σταματήσει η ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στο χώρο του Θεάτρου και να μην αρκεστούν στις καλές προθέσεις και τα ευχολόγια».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας μας, συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ θεατρικών επιχειρηματιών και εκπροσώπων των εργαζομένων στο χώρο του Θεάτρου. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι πρόκειται για μια σημαντική αρχή που θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Το θετικό που προέκυψε από αυτή τη συνάντηση ήταν η εκδηλωθείσα πρόθεση για συνέχιση της διαδικασίας με σκοπό τη θεσμοθέτηση κανόνων στο περιβάλλον εργασίας του θεάτρου.

Κανόνες που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας (πρόβες – παραστάσεις), με τη διάρκεια των συμβάσεων καθώς και με τους όρους αμοιβής.

Οι ενθαρρυντικές προθέσεις που αναδείχτηκαν στην πρώτη αυτή συνάντηση φυσικά και δεν αρκούν για την επιτυχή έκβαση της όλης αυτής προσπάθειας.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων του χώρου.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος και της εργασίας μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μπουν κανόνες, ώστε να σταματήσει η ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στο χώρο του Θεάτρου και να μην αρκεστούν στις καλές προθέσεις και τα ευχολόγια.»

potha1965.blogspot.gr

Tριήμερα Εορταστικά Μουσικοθεατρικά Δρώμενα