Τηλεργασία: Νέα παράταση στην εξ αποστάσεως εργασία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τηλεργασία: Νέα παράταση στην εξ αποστάσεως εργασία

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται το καθεστώς της τηλεργασίας σύμφωνα με υπουργική απόφαση που φέρεται να έχει υπογράψει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Έτσι, παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.

Πρώτα οι παρατάσεις και μετά ο νέος νόμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της «περίεργης» δήλωσης Βρούτση περί «δημιουργίας για πρώτη φορά θεσμικού και νομικού πλαισίου για την τηλεργασία στη χώρα μας», τη στιγμή μάλιστα που για μία δεκεαετία από το 2010 -(ν. 3846/2010, άρθρο 5)- υφίσταται ειδική νομοθετική ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία μάλιστα προστατεύει απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Όπως ήδη είχε επισημάνει το Sin σε δημοσίευμά του πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών, η προαναγγελία νέου νόμου για την τηλεργασία από τον κ. Βρούτση, χωρίς μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο κυριότερο ζήτημα, δηλαδή αν θα αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη να αποφασίζει ποιοι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με καθεστώς τηλεργασίας, προοιωνίζεται δυσμενή για τους εργαζομένους ρύθμιση, που ουσιαστικά θα αποτελεί μια μονιμοποίηση του έκτακτου καθεστώτος της περιόδου της πανδημίας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α. η κυβέρνηση δέχεται έντονη πίεση να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι διοικήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των εταιρειών να απασχολούν μέρος του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού μέσω τηλεργασίας, είτε σε πλήρη μορφή, είτε μερικώς (π.χ.: τέσσερις ημέρες εργασία στο γραφείο, μία από το σπίτι).

Η κυβέρνηση οδηγείται σταδιακά στην αλλαγή του καθεστώτος της τηλεργασίας μέσα από συνεχείς παρατάσεις: Η προηγούμενη ήταν μέχρι 31/7/2020 ενώ η νέα λήγει στις 30/9/2020 και προβλέπει ότι οι εργοδότες που, έως τις 30/9/2020, καθορίσουν, με απόφασή τους ότι, η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον, προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο έλεγχος στην εξ αποστάσεως εργασία

Εξάλλου, το υπουργείο φέρεται να ολοκληρώνει τον νέο νόμο ο οποίος θα ρυθμίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων. Μάλιστα, όπως διαρρέεται -χωρίς ωστόσο να δίνονται προς το παρόν περισσότερες διευκρινίσεις- θα προβλέπει και τρόπος ελέγχου της εξ αποστάσεως εργασίας χωρίς να θίγει  την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου ενώ θα σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού..

Πόσοι εργάζονται με τηλεργασία

Σύμφωνα με έρευνα της People for Business έδειξε πως 65% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διατήρησαν την τηλεργασία και μετά την καραντίνα.

Συγκεκριμένα:

    4 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για το 20% των εργαζομένων τους.
    3 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για το 50-80% των εργαζομένων τους.
    1 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για το 60-80% των εργαζομένων τους.
    1 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για πάνω από το 80% των εργαζομένων τους.

https://www.sofokleousin.gr/