Πικρό καλοκαίρι για χιλιάδες εργαζόμενους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πικρό καλοκαίρι για χιλιάδες εργαζόμενους

Με μισθούς και επιδόματα από 399,25 έως 534 ή με «κουρεμένες» αποδοχές κατά 20% καλούνται να επιβιώσουν μέχρι και τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, λόγω των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.

Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα, καθώς ο τουρισμός που ήταν το μεγάλο στοίχημα, φαίνεται να χάνεται, αφού πολλά ξενοδοχεία μένουν κλειστά, ενώ αρκετά είναι αυτά που δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν. Όσο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, οι συνθήκες θα είναι δραματικές, εάν μάλιστα ενσκήψει και δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν και θα δουν φέτος τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά στους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα:

  • Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα εισπράττουν την ειδική αποζημίωση, ύψους έως και 534 ευρώ ανά μήνα. Αν η αναστολή της σύμβασης είναι μικρότερη του μήνα, υπολογίζεται η αποζημίωση με 18 ευρώ την ημέρα. Οι αναστολές ισχύουν για τους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών.
  • Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο, οι οποίοι, δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα εισπράξουν για τον Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Το ύψος του είναι 399,25 ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις μπορούν να τεθούν στο νέο καθεστώς της «Συν-Εργασίας», που ισχύει για το 4μηνο από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου.  Όσοι ενταχθούν στο σύστημα αυτό, θα εργάζονται με μειωμένο έως 50% χρόνο απασχόλησης και θα λαμβάνουν από τον εργοδότη τους το 50% των αμοιβών, ενώ το κράτος θα καταβάλει το 60% του άλλου 50% των αμοιβών. Συνολικά δηλαδή, ο εργαζόμενος για μισό χρόνο εργασίας, θα λαμβάνει το 80% των αμοιβών του. Η μείωση των αμοιβών θα επηρεάζει αντίστοιχα τα το επίδομα αδείας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων. Στο διάστημα που ο εργαζόμενος είναι στη «Συν-Εργασία», δεν θα μπορεί να απολυθεί.
  • Απολύσεις. Από τις 15 Ιουλίου ξεπαγώνουν οι απολύσεις για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή. Το καθεστώς προστασίας λήγει σε 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής (30 Μαΐου για τη συντριπτική πλειοψηφία) και συμπληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Όσοι εργαζόμενοι απολυθούν θα αρκεστούν στο επίδομα ανεργίας το οποίο είναι στα 399,25 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Sofokleousin.gr