Εκλογική διακήρυξη του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα για το 15ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκλογική διακήρυξη του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα για το 15ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Tο Φλεβάρη του 2015 στο 14ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμούσαμε τις καταστροφικές συνέπειες των 5 σκληρών χρόνων μνημονίων, τις πληγές που άφησαν στην  κοινωνία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήταν στα όρια της κατάρρευσης και τους μεγάλους αγώνες που έδωσε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο λαός μας  για την απόκρουση αυτών των πολιτικών. Με κορύφωση την ιστορική αναγκαιότητα που εκφράστηκε από την συνολική απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, με την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία για μια προοδευτική απάντηση στην κρίση και την έξοδο.

3 χρόνια μετά το 15ο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιείται σε ένα νέο πολιτικό τοπίο όπου για πρώτη φορά σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και σκληρής επιτροπείας, αλλά με την κοινωνία όρθια, διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου από τα μνημόνια δικαιώνοντας τις θυσίες του Ελληνικού λάου και τους αγώνες των εργαζομένων. Αυτό για εμάς και είναι το μήνυμα ενότητας  που στέλνουμε σε όλους τους εργαζόμενους  Πανελλαδικά, δεν σημαίνει εφησυχασμός και πανηγυρισμούς παραίτησης. Σημαίνει ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια με νέους μεγάλους αγώνες:

-Για την οριστική αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την υπεράσπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

– Για την υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας των συλλογικών συμβάσεων  και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

– Για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με δημοκρατία διαφάνεια και αξιοκρατία.

-Για μια δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου που στο κέντρο θα είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του, διευρύνοντας τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Απέναντι στα σχέδια παλινόρθωσης του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών δυνάμεων που ακόμα και τώρα δίνουν γη και ύδωρ στους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Απέναντι στην διαφθορά, στην διαπλοκή και τις ακροδεξιές σειρήνες διαμορφώνουμε ένα κοινωνικό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.   

Τα σκληρά Μνημονιακά χρόνια 2010-2014, οι παρεμβάσεις που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την Υγεία, πέρα από τις Μνημονιακές δεσμεύσεις, υπηρετούσαν και τις σκληρές  νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές τους.

Είδαμε λοιπόν να υλοποιείται ένα πρόγραμμα συρρίκνωσης και υποβάθμισης των Δημόσιων Δομών Υγείας προς όφελος του Ιδιωτικού Τομέα. Με τη  μείωση του Προϋπολογισμού για την Υγεία κατά 40%, τα Νοσοκομεία υπολειτουργούσαν, περιόριζαν σημαντικά τη τακτική τους λειτουργία- και πολλές φορές, δυστυχώς, και τα επείγοντα- με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη πρόσβαση και την αντιμετώπιση. Με τη εισαγωγή του 5€ που κατάργησε τη Δωρεάν πρόσβαση. Με τις ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ για το 2010-2014 και τις 18.000 αποχωρήσεις εργαζομένων και 4.000 γιατρών, οι Δομές αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα καθημερινής λειτουργίας και επαρκούς στελέχωσης. Με τους Νέους Οργανισμούς κατάργησαν 10.000 κλίνες και 800 Τμήματα, καθώς και χιλιάδες Οργανικές Θέσεις. Το σχέδιο τους –όπως το δήλωναν οι ίδιοι- ήταν να μείνουν 80 Νοσοκομεία σε Όλη την Ελλάδα!!! Το κλείσιμο Νοσοκομείων- η μείωση 1100 κλινών από το Σύστημα- οι διαθεσιμότητες 1700 εργαζομένων, οι απολύσεις 2500 γιατρών της ΠΦΥ  και η κατάργηση του 60% των Δομών της, έκαναν τους Ιδιώτες να τρίβουν τα χέρια τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μια 2ετία-2013/14- οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ΠΦΥ έπεσαν στο 4% !!! και το υπόλοιπο 96% δόθηκε στους Ιδιώτες.

Με τις ίδιες – νεοφιλελεύθερες αρχές- αντιμετωπίστηκε και το σοβαρό πρόβλημα των Ανασφάλιστων που προέκυψε από την κατάρρευση της εργασίας και την εκτόξευση της Ανεργίας. 3.000.000 πολίτες!!!! δεν είχαν τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και δωρεάν πρόσβασης στο Ε.Σ.Υ. Οι πολίτες πλέον στην ανάγκη τους να πάρουν υπηρεσίες υποχρεώνονταν να υπογράψουν Δήλωση Ν105 «ανάληψη χρέους» και πήγαινε στη Εφορία!!!. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 180.000.000!! οφειλές πολιτών που καταλογίστηκαν από Νοσήλια.

Είναι προφανές ότι οι ασκούμενες πολιτικές στην Υγεία από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συνέβαλαν ουσιαστικά στη πολιτική αλλαγή του 2015.  Μια νέα Κυβέρνηση με μια άλλη αντίληψη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ΠΟΕΔΗΝ σαν διεκδικητικό πλαίσιο είχε:

Την κατάργηση του 5€ – Δωρεάν πρόσβαση στις Υπηρεσίες

Την αύξηση της χρηματοδότησης και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των Δημόσιων Δομών

Μαζικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού

Δωρεάν Πρόσβαση ΟΛΩΝ των Ανασφάλιστων στις Δημόσιες Δομές.

Από τη πρώτη στιγμή ήταν προφανές ότι το πολιτικό αφήγημα για τις Δημόσιες Δομές Υγείας είχε αλλάξει. Από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ συρρίκνωσης του Δημοσίου και ενίσχυση του Ιδιωτικού, περάσαμε στη μεροληπτική ενίσχυση του Δημοσίου και της ΠΦΥ. Οι παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα υποστήριζαν τη πολιτική αυτή πρωτοβουλία.

Τα πρώτα δείγματα πολιτικών παρεμβάσεων ήταν χαρακτηριστικά:

Κατάργηση του 5€

Ενίσχυση του Προϋπολογισμού  με 300.000.000 που διασφάλισαν την επιβίωση του Συστήματος

Προκήρυξη 4-5Κ για 1000 Μόνιμους Υπαλλήλους

Προκήρυξη ΕΚΑΒ για 189 Μόνιμους Υπαλλήλους.

Στη 3ετία που έχουμε διανύσει οι παρεμβάσεις που έγιναν ενίσχυσαν το Δημόσιο Σύστημα ουσιαστικά. Ειδικότερα για το Προσωπικό:

Ενισχύθηκε το Σύστημα με Μόνιμο Προσωπικό.

900 Μόνιμοι Υπάλληλοι με την 4-5Κ

980 Μόνιμοι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΑΣΕΠ 98.

700 Μόνιμοι Υπάλληλοι από τους Κυλιόμενους Πίνακες 4-5Κ

92 Μόνιμοι Υπάλληλοι για το ΕΚΑΒ

1666 Μόνιμοι Υπάλληλοι με την  7Κ . Ολοκληρώθηκε για τους ΠΕ-ΤΕ-ΥΕ. Αναμένονται οι ΔΕ.

197 Μόνιμοι Υπάλληλοι Ειδικών Κατηγοριών.

Παράλληλα συνεχίστηκε η ενίσχυση με επικουρικούς, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ. Αναλυτικά:

Παράταση 1000 Επικουρικών έως 31/12/2018.

Πρόσληψη  585 Επικουρικών το 2017

Ολοκλήρωση 400 Νοσηλευτών ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ

Πρόγραμμα 4000 θέσεων ΟΑΕΔ. Παράταση για ένα χρόνο ακόμα.

 

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ενίσχυση με προσωπικό έδωσε ανάσα και σταθεροποίησε το Σύστημα. Και όταν μάλιστα –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ έχουμε 8000 αποχωρήσεις τη 3ετία 15-17- η ενίσχυση του συστήματος με συνολικά 10.400 εργαζόμενους κάνουν διακριτές τις διαφορές της εφαρμοζόμενης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Πολιτικές ενίσχυσης με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, απέναντι στις ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Το ίδιο ισχύει και για την χρηματοδότηση του Συστήματος. Η Αύξηση των δαπανών από 4,6% σε 5,1% ( ποσό που αντιστοιχεί σε  800.000.000) είναι ένα βήμα οριακής ενίσχυσης και σταθεροποίησης του Συστήματος. Η αύξηση των Προϋπολογισμών κάθε χρόνο διασφάλισε την λειτουργία των Δομών Υγείας. Σημαντική –για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια- ήταν η ενίσχυση με τις προβλεπόμενες καταβολές από τον ΕΟΠΥΥ. Από τα 143.000.000€  του 2015 φτάσαμε στα 740.000.000€  του 2018. Αποτέλεσμα της ουσιαστικής ενίσχυσης των Νοσοκομείων ήταν για 2η συνεχιζόμενη χρονιά, η ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων (35.000.000€  το 2016, 400.000.000€ το 2017) καλύπτοντας έτσι την μεγάλη μείωση του Προϋπολογισμού του 2018 κατά 350.000.000€

Χαρακτηριστικό της διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης των εργαζομένων είναι η χρηματοδότηση του Κονδυλίου για τα δεδουλευμένα. Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τη 2ετία 2016/17, οι πληρωμές των εργαζομένων έγιναν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις και περικοπές. Ενώ, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ΑΥΞΗΘΗΚΕ το ωρομίσθιο κατά 20%, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη αύξηση του Κονδυλίου. Αναλυτικά:

2016:66.683.399,79€  2017: 67.887.923,25€   2018: 74.390.000€

Η πιο εμβληματική όμως πολιτική παρέμβαση ήταν η υλοποίηση του αιτήματος του συνδικαλιστικού  κινήματος για την ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ των ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ. Με νόμο δόθηκε η δυνατότητα ΟΛΟΙ οι πολίτες , με μόνο το ΑΜΚΑ, να έχουν ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε όλες τις Δημόσιες Δομές και Νοσοκομεία. 3.000.000 πολίτες απόκτησαν πρόσβαση ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πλέον μόνο με το ΑΜΚΑ κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Νοσοκομείο και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση. Οι θετικές παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ. Με νόμο ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ όλες οι οφειλές πολιτών που οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έστελναν στην Εφορία!!! Συνολικού ύψους 28.000.000€  που ήδη είχαν πάει στις εφορίες και 150.000.000ε που ήδη είχαν καταλογιστεί στα Νοσοκομεία. Συνολικά 180.000.000€ οφειλές πολιτών ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ, δίνοντας ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Τέλος σημαντική- και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ- ήταν  η ΑΠΟΦΑΣΗ για το διώξιμο των Εργολάβων από τα Νοσοκομεία με καθεστώς Ατομικών Συμβάσεων, βάζοντας ένα τέλος στην εκμετάλλευση και τις συνθήκες «γαλέρας» που δούλευαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το ελλιπές Νομοθετικό Πλαίσιο και τις «περίεργες» δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργολάβων. Λύση μεταβατικού χαρακτήρα, μέχρι την θέσπιση ΜΟΝΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ στους Νέους Οργανισμούς και τη προκήρυξη τους.

Αυτές τις εξελίξεις, θετικές σε σχέση με τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και που υλοποιούσαν διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος, δεν τις «είδε» η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Από τους πρώτους μήνες άρχισε να διαμορφώνει συνθήκες «Ανένδοτου» και να απαξιώνει κάθε παρέμβαση ενίσχυσης του Συστήματος. Επέλεξε το δρόμο της υπεράσπισης των πολιτικών των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και με τις παρεμβάσεις της στήριξε ενεργά το πολιτικό αφήγημα της «Αριστερής Παρένθεσης». Απέναντι στα πραγματικά προβλήματα της Υγείας, η πλειοψηφία επέλεξε το δρόμο των προσωπικών πολιτικών για 10΄ λεπτά δημοσιότητας. Απόδειξη είναι τα Δελτία Τύπου. Από τις 57 σελίδες της 5ετίας 2010-2014, φτάσαμε στις 2300!!! της 3ετίας 2015-2017, δείχνοντας ξεκάθαρα τη στράτευση της ΠΟΕΔΗΝ μ τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Δεν προλάβαινε να καταθέσει μήνυση η ΠΟΕΔΗΝ, από κοντά μηνύσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Έβγαζε δελτίο Τύπου για το Κ.Υ Πέρα Ραχούλας, επερώτηση στη βουλή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τέλος καταλυτική ήταν η εμφάνιση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ σε εκπομπές lifestyle, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Είναι δε τέτοια η «πολιτική τύφλωση» της πλειοψηφίας που δεν βλέπει ΟΥΤΕ ΜΙΑ!!! Θετική εξέλιξη στο χώρο της Υγείας από τη Κυβέρνηση, αλλά μόνο « σεισμούς, λοιμούς και χολέρες». Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας ήταν η πλήρη απαξίωση των Οργάνων της ΠΟΕΔΗΝ σε ρόλο θεατή, όπως έχουν  αναδείξει και οι άλλες Παρατάξεις με ανακοινώσεις τους.

Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα οι υπόλοιπες παρατάξεις στη ΠΟΕΔΗΝ εξυπηρέτησαν τις δικές τους πολιτικές  σκοπιμότητες. Το ΠΑΜΕ πορεύτηκε μαζί με τη πλειοψηφία -με κοινές κινητοποιήσεις -μέχρι εκεί που υπήρχε ο σχεδιασμός του και μετά ακολούθησε το δρόμο του. Το ίδιο και το ΜΕΤΑ για τις δικές του προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς του. Τέλος το κίνημα ΑΑΑ συνέχισε τον ιδιαίτερο τρόπο άσκησης των πολιτικών παρεμβάσεων στην ΠΟΕΔΗΝ.

Το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα όλη αυτή τη περίοδο πορεύτηκε με βάση τα πραγματικά προβλήματα και τις ασκούμενες πολιτικές. Άσκησε κριτική και κατήγγειλε  παρεμβάσεις που ήταν σε λάθος κατεύθυνση , ενώ στάθηκε θετικά στις παρεμβάσεις που ενίσχυαν ουσιαστικά και πραγματικά τις Δημόσιες Δομές. Μείναμε  μακριά από το λαϊκισμό και τις προσωπικές πολιτικές  και με τις Παρατάξεις μας αγωνιστήκαμε  να λυθούν πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων και των εργαζομένων. Σε αυτή τη πορεία θα συνεχίσουμε και την επόμενη τριετία στη ΠΟΕΔΗΝ, απέναντι στην απαξίωση, το μηδενισμό  και τη καταστροφολογία  της πλειοψηφίας.

 

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση του Προϋπολογισμού που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των Δημοσίων Δομών

 

  • Προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και το 2018 όλων των ειδικοτήτων

 

  • Νέο Πλαίσιο Οργανισμών και Νέους Οργανισμούς στα Νοσοκομεία, ΥΠΕ και ΠΦΥ που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες

 

  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού

 

  • Ένταξη όλων των Υγειονομικών στα ΒΑΕ

 

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς – Ανάκτηση όλων των απωλειών

 

  • Έξω οι εργολάβοι και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες από τα Δημόσια Νοσοκομεία

 

  • Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλο το λαό

 

Ήμασταν και είμαστε  απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε μνημονιακές πολιτικές που ισοπεδώνουν τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και του κοινωνικού κράτος.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΠΙΣΩ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

 Στο 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔΗΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα