ΠΟΛ – ΕΛΕΠΑ: Προβληματισμοί για την τηλεργασία μετά από τη συνάντηση με εκπροσώπους του Υπ. Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΛ – ΕΛΕΠΑ: Προβληματισμοί για την τηλεργασία μετά από τη συνάντηση με εκπροσώπους του Υπ. Εργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27-Αθήνα, Τηλ:2103810081-3802923, Fax:2103801227, Email: pol@otenet.gr, Site: www.pol.org.gr

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27 – Αθήνα, τηλ: 2103802923-3835093, Fax: 2103306 776
Site: www.elepa.gr
Email: elepa@elepa.gr, elepagr@gmail.com

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την συνάντηση με Υπ. Εργασίας 4.6.2020

Την Πέμπτη 4/6 προχωρήσαμε σε κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας, με βασικά μας αιτήματα να υπάρξει προστασία του ωραρίου, του εισοδήματος και της υγείας, να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία και να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων. Η συνάντηση που είχαμε ζητήσει με εκπροσώπους του Υπουργείου έπειτα από την πίεση μας επετεύχθη και ήταν άκρως αποκαλυπτική για το πως αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις – παλιές και νέες – τους εργαζόμενους.

Η συζήτηση ήταν η εξής:

  1. Ότι παρόλο που στα λόγια η Τηλεργασία θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εν τέλει και κατ’ επιταγή των Εργοδοτικών Ενώσεων στόχος είναι να μονιμοποιηθεί και απλά θα ενταχθεί όπως μας είπαν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους (βλ. ΣΕΒ, ξεπουλημένη ηγεσία ΓΣΕΕ)
    Από την πλευρά μας κάναμε ξεκάθαρο, πως η ΠΟΛ διαφωνεί με κάθε μορφή «ευέλικτης και ελαστικής» εργασίας. Ως εκ τούτου διαφωνεί επί της αρχής με την δουλειά από το σπίτι. Υπογραμμίσαμε πως η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αντιλαμβανόμενοι την αγωνία και τον φόβο των συναδέλφων ως ελάχιστο μέσο προστασίας, αφού νιώθουν έντονη ανασφάλεια. Σε αυτή τη βάση, δεν διαπραγματευόμαστε τους όρους που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με τηλεργασία, αντίθετα προβάλουμε πως οι εργαζόμενοι ανήκουν στους χώρους δουλειάς, προφανώς πληρώντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ξεκαθαρίσαμε πως εργοδοσία και υπουργείο θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια για επιβολή της επ’ αόριστον από το υπουργείο είτε μέσω τροποποιητικών συμβάσεων που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
  2. Για τα ωράρια εργασίας και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς που επιδείνωσε η τηλεργασία το μόνο που μας είπαν είναι ότι θα επανέλθουν από 15/06 η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίηση της (που άλλωστε ήταν και δικό μας αίτημα).
    Επιπρόσθετα, βασικό μας αίτημα είναι η προστασία του ωραρίου μας, το οποίο δεν μπορεί να προστατευτεί μόνο με την άρση του «έκτακτου μέτρου» της δήλωσης εκ των υστέρων της υπερεργασίας και υπερωρίας μετά τις 16/6. Υπό αυτή την έννοια, επαναφέραμε την συζήτηση που πολλάκις έχουμε κάνει με το Υπουργείο και τον ΣΕΒ, να συμπεριλαμβάνεται το διάλειμμα εντός ωραρίου. Όπως και σε προηγούμενες τριμερείς και συναντήσεις μας, έτσι και σε αυτή την συνάντηση το Υπουργείο αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα! Έχουμε ξεκάθαρο πως δεν αρκεί να δηλώνεται από πριν η υπερωρία, αλλά αυτή να δηλώνεται από την 9η ώρα εργασίας και όχι όπως συμβαίνει, ιδιαίτερα στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου, από την 10η και 11η ώρα.
  3. Αναδείξαμε την υπολειτουργία και υποστελέχωση, με ευθύνη του Υπουργείου, που έχουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας κατά τόπους, όπου ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν ώστε να απαντήσουν στις καταγγελίες των συναδέλφων μας για την επίθεση που δέχονταν. Ακόμα και κανονισμένες συναντήσεις, με αναμονή 2 και 3 μηνών, μεταφέρθηκαν μετά από ακόμα 2 μήνες!!
  4. Στα υπόλοιπα αιτήματα μας δεν απάντησαν επί του πρακτέου.
    Συνάδελφοι, δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο τους. Εξάλλου τόσα χρόνια οι Εργοδοτικές Ενώσεις μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο σαν το σπίτι τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις μας όταν δεν αντιμετωπιζόμαστε με τα ΜΑΤ, με το ζόρι φτάνουμε στο φουαγιέ.

Παρόλα αυτά η ΠΟΛ και τα σωματεία της αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα πίεσης ώστε να επιβάλλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Η πραγματική πίεση, ο πραγματικός αγώνας δίνεται στους χώρους δουλειάς, στην ένωση και οργάνωση των εργαζόμενων και στην διεκδίκησή τους.

Δεν σταματάμε!

Συνεχίζουμε με στόχο την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι αναγκαίοι!

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Αριθ. Πρωτ: 233
Αθήνα, 04 Ιουνίου 2020

Προς
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

  1. Υπουργό κ. Ι. Βρούτση
  2. Υφυπουργόκ. Δ. Μιχαηλίδου
    Σταδίου 29, ΑΘΗΝΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,

Η ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που διανύομε έχει επιπτώσεις και στον δικό μας κλάδο. Οι λογιστές, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σήκωσαν μεγάλο βάρος στις πλάτες τους την περίοδο της πανδημίας, αφού έπρεπε να εφαρμόσουν ένα καταιγισμό ΠΝΠ, ερμηνευτικών εγκυκλίων κλπ παράλληλα με τον ήδη αυξημένο φόρτο εργασίας δεδομένου ότι πολλές προθεσμίες δηλωτικών υποχρεώσεων δεν πήραν παράταση.

Όλα αυτά λάμβαναν χώρα σε ένα περιβάλλον φόβου για την υγεία τους αφού είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αρκετούς χώρους, δεν παίρνονται μέτρα μη συνωστισμού ή παροχής αντισηπτικού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις, συντήρηση κλιματιστικών, επαρκής εξαερισμός σε όλους τους χώρους.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας βρίσκονται σε αναβρασμό και ανησυχία, ενόψει ενός όπως το χαρακτηρίζουν «ζοφερού» μέλλοντος για τις εργασιακές και κατά συνέπεια τις καθημερινές συνθήκες ζωής τους.
Καθημερινά στις οργανώσεις μας φτάνουν καταγγελίες από πολλούς συναδέλφους στους οποίους τίθεται από την εργοδοσία το εκβιαστικό δίλημμα “αναστολή με ταυτόχρονη εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και μισά λεφτά”, “υποχρεωτική άδεια ή εκ περιτροπής αλλιώς απόλυση”. Την ίδια ώρα ο φόρτος εργασίας μεγαλώνει και μάλιστα εργοδότες καλούν προκλητικά εργαζόμενους να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές άδειες και να προετοιμάζονται για δουλειά 12ωρα και Σαββατοκύριακα.

Στις πολλές εταιρίες του κλάδου παρά την άρση των μέτρων γίνεται προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Σε μεγάλο ποσοστό των εταιριών που εργάζονται με τηλεργασία, υπήρχε κατάχρηση του ωραρίου εργασίας, αφού ο κανόνας ήταν η δουλειά μέχρι αργά το βράδυ καθώς και η δουλειά σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς βέβαια καμία δήλωση για υπερωρίες.

Λαμβάνουμε επίσης πολλές καταγγελίες από συναδέλφους ότι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και δεν μπορούν να μπορούν να βρουν κάποιον ώστε να απευθυνθούν για να καταγγείλουν περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδοτών. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας την Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 18.45μμ, προκειμένου να σας εκθέσουμε το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, να σας επιδώσουμε τις δικές μας προτάσεις και αιτήματα καθώς και να ενημερωθούμε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εργασίας για την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων του κλάδου μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
• Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου.
• Προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 5ήμερο- 8ωρο.
• Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
• Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
• Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πρακτικής άσκησης που λήγουν, σε αορίστου.
• Κατάργηση όλων των ΠΝΠ.
• Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
• Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
• Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Οι Πρόεδροι
Δράκος Κωνσταντίνος
Καπαρού Αλεξάνδρα

Οι Γενικοί Γραμματείς
Χασιώτης Μιχάλης
Μιλή Ευγενία