Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ηθοποιούς απευθύνει η Α.ΕΝ.Α.Η., για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ηθοποιούς απευθύνει η Α.ΕΝ.Α.Η., για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Την Τρίτη 9 Ιουνίου στο Cine Ψυχικό ώρα 17.30 Παρίτση 2 και Κηφισίας Νέο Ψυχικό

Οι προκλήσεις της εποχής γέννησαν μία νέα παράταξη για την συνδικαλιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ηθοποιών. Αγωνιστική ΕΝότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ) είναι το όνομά της και φιλοδοξεί να φέρει έναν αέρα ανανέωσης και αναζωογόνησης των διαδικασιών, αλλά κυριότερα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τού σωματείου Ελλήνων ηθοποιών.

Η κατοχύρωση του επαγγελματικού περιγράμματος είναι ο πρώτος στόχος της νέας παράταξης. Μέσα από την διεκδίκηση σπουδών σε δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στοχεύουμε στην ενίσχυση του κύρους του επαγγέλματος. Ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, παλεύουμε για την υπεράσπιση του κύρους της Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 3196/2.8.2018) για την Ισοτιμία των αποφοίτων Ανώτερων Δραματικών Σχολών από τον ΕΟΠΠΕΠ, καθώς και την χρονική διεύρυνση της ισοτιμίας μετά το 2003.

Η πανδημία είναι και θα παραμείνει εδώ το φετινό καλοκαίρι και τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα. Θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις  μέτρα στήριξης όλων των Ηθοποιών.

Το αίτημα της διαφάνειας στις επιχορηγούμενες δουλείες είναι για μας πολύ σημαντικό. Γι΄αυτό  ζητάμε να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε να θεσμοθετηθούν κανόνες με ορούς εργασίας και αμοιβής, για αξιοπρεπή εργασία των Ηθοποιών στο Θέατρο, τον κινηματογράφο, την Τηλεόραση, τις εκφωνήσεις, την εκπαίδευση είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό μας αίτημα. 

Η θητεία της προηγούμενης ηγεσίας κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους που έβαλε, δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της. Κι όμως, διεκδικεί ξανά την ψήφο των Ηθοποιών . Με ποιο πρόγραμμα, άραγε; Με τις ίδιες δεσμεύσεις που πάλι δεν θα υλοποιηθούν;

Τέσσερα χρόνια τώρα τη κατάσταση για τους εργαζόμενους Ηθοποιούς δεν παραμένει απλώς στάσιμη. Χειροτερεύει με γρήγορους ρυθμούς.

Οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να αποτελέσουν μία νέα αρχή για τον κλάδο. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρξουν κανόνες  διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής στην διαδικασία των αρχαιρεσιών του σωματείου μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποστείλαμε επιστολή στο Δ.Σ. που έχει την ευθύνη διενέργειας των εκλογών:

«Προς: το Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών [ΣΕΗ]
Κοιν: ΤΑΣΕΗ
Σας ενημερώνουμε ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, γιατί αυτοί έπαυσαν οριστικά να είναι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, εκτός εάν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ασκούν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, συνεχίζουν αποδεδειγμένα να παρέχουν εξαρτημένη εργασία, οπότε έχουν δικαίωμα εγγραφής σε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων. Εννοείται ότι στην περίπτωση αυτή εγγράφονται ως εργαζόμενοι και όχι ως συνταξιούχοι [ΑΠ 1121/1988, ΔΕΝ 44, 1192· ΑΠ 1040/2009, ΧρΙΔ 2010, 275, Εφ.Ναυπλ. 98/1986, ΕΕΔ 45.324· Ειρ.Βολ. 71/1987, ΕΕΔ 46.871].

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση του μητρώου των μελών μας και να θεωρηθούν ως μέλη μας, όσα επιτρέπει το καταστατικό μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να είναι μέλη μας όσοι συνταξιούχοι δεν εργάζονται ως Ηθοποιοί ανεξάρτητα από το φορέα που συνταξιοδοτήθηκαν.

Επίσης θα πρέπει να τηρούνται ενιαίοι κανόνες σε σχέση με το ποια μέλη του σωματείου είναι ταμειακά εντάξει και αποκτούν το δικαίωμα συμμέτοχης στην Γενική Συνέλευση, καθώς και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθε, διότι επικρατεί σύγχυση με αντιφατικές πληροφορίες για διαφορετική αντιμετώπιση των μελών και σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει άμεσα να δημοσιεύσουμε με ανακοίνωση ως σωματείο τις αναλυτικές προϋποθέσεις ώστε να μην γίνονται ερμηνείες κατά το δοκούν. Προτείνουμε ως είθισται, ότι προϋπόθεση για την οικονομική τακτοποίηση και συμμετοχή στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι η προθεσμία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Και η δυνατότητα ακόμα και την ημέρα των εκλογών να τακτοποιούνται τα μέλη οικονομικά και να ψηφίζουν ταυτόχρονα. Το ίδιο προτείνουμε και για την συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση.

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2020
Ο β΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΗ
Αλέξανδρος Ζαχαρέας»

Ανοιχτό κάλεσμα Διαβούλευσης σε όλους τους ηθοποιούς, απευθύνει η Α.ΕΝ.Α.Η., για τις εκλογές που θα γίνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στο Τ.Α.Σ.Ε.Η. (20-25 Ιουνίου 2020)

Την Τρίτη 9 Ιουνίου στο Cine Ψυχικό ώρα 17.30
Παρίτση 2 και Κηφισίας Νέο Ψυχικό

Μέχρι στιγμής το ψηφοδέλτιο πλαισιώνουν

  1. ΑΒΑΓΙΑΝΟΥ ΝΤΙΝΑ
  2. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
  3. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
  4. ΑΡΜΕΝΗΣ ΦΩΤΗΣ
  5. ΓΙΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
  6. ΓΚΙΚΑΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ
  7. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  8. ΔΡΟΣΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
  9. ΖΑΧΑΡΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  10. ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
  11. ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  12. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ
  13. ΚΑΤΣΙΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
  14. ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  15. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΤΕΤΑ
  16. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
  17. ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΓΙΟΛΑΝΤΑ
  18. ΜΠΑΡΤΗΣ ΜΑΝΟΣ
  19. ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  20. ΜΟΥΡΟΥΖΗ ΝΑΝΤΙΑ
  21. ΜΥΛΩΝΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
  22. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ
  23. ΠΙΣΤΙΟΛΑ ΛΟΥΚΙΑ
  24. ΡΟΝΤΗΡΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
  25. ΡΟΧΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
  26. ΣΠΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  27. ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΣΑ)
  28. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
  29. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
  30. ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
  31. ΧΑΝΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
  32. ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ