Ενημέρωση σωματείων και εργαζομένων για την απεργία στην καθαριότητα των σχολείων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση σωματείων και εργαζομένων για την απεργία στην καθαριότητα των σχολείων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες σχολικές/οι καθαρίστριες/στες να απεργούν και να μεταβαίνουν απ’ όλη τη χώρα μαζικά στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, καθώς επίσης και έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου πραγματοποιήθηκε και συμβολικός αποκλεισμός του οδοστρώματος.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν υψηλότερη από κάθε άλλη φορά, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε διπλάσιος αριθμός σωματείων, γεγονός που βάζει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στον κλάδο, με μεγαλύτερη ένταση και παλμό, το επόμενο διάστημα.
Αντιπροσωπεία των προεδρείων των σωματείων εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα και της ΟΙΥΕ, συναντήθηκαν αρχικά με συνεργάτες του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, όπου τέθηκε το ζήτημα του άδικου και παράνομου εκτοπισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολικών καθαριστριών/στων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, με μια αυθαίρετη ερμηνευτική εγκύκλιο προηγούμενων ετών. Οι συνεργάτες του Υφυπουργού κατανόησαν απόλυτα το δίκαιο του αιτήματος για ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν και να προτείνουν στον κ. Πετρόπουλο νομική φόρμουλα επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος. Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΟΙΥΕ απαιτήθηκε να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον Υφυπουργό, ενώ ζητήθηκε να μην υπάρξουν γι’ άλλη μια φορά εξαιρέσεις και διαχωρισμοί και η όποια διευθέτηση, αφενός να αφορά όλο τον κλάδο ανεξαιρέτως, αφετέρου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής και ένταξης στα ΒΑΕ, διότι παρανόμως εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενες/οι.

Εν συνεχεία η πορεία μας κατευθύνθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και πάλι αντιπροσωπεία των προεδρείων των σωματείων εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα και της ΟΙΥΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συνεργάτες του Υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, όπου εκεί ενημερώθηκαν γι’ άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενες/οι στην σχολική καθαριότητα:

  • Αμείβονται με ελάχιστα ευρώ για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, ενώ το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
    • Εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας, βιώνοντας ενίοτε εκβιασμούς και απόλυση κάθε φορά που διεκδικούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
    • Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!
    • Η μισθοδοσία καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πλήρη απόγνωση.
    • Δεν λαμβάνουν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας.
    • Εισπράττουν άρνηση από αρκετές Σχολικές Επιτροπές και Δημοτικές Αρχές για την χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
    • Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον κλάδο είναι άτομα που στηρίζουν πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.
    • Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: κράτος, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης τέθηκαν εκ νέου τα αιτήματα για: Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις – Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ – Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ – Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών – Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών – Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
Δυστυχώς γι΄ άλλη μια φορά από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση και πέρα από τις «καλές προθέσεις» και την «κατανόηση» που διατύπωσαν οι παράγοντες του Υπουργείου, διεφάνη ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός, κανένας απολύτως οδικώς χάρτης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΟΙΥΕ απαιτήθηκε να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα, με κυρίαρχο εκείνο της μονιμοποίησης και του τερματισμού της ομηρείας των 9.500 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, ενώ ζητήθηκε, εφόσον η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για τη μονιμοποίηση, η επόμενη ανανέωση των συμβάσεων να είναι διετούς διάρκειας για το υφιστάμενο προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο κλάδος πραγματοποίησε μια μεγαλοπρεπή απεργία και συγκέντρωση, η οποία ακούστηκε σε όλη τη χώρα. Και μπορεί η πολιτική ηγεσία να μην δέχθηκε να συναντηθεί με τα προεδρεία των σωματείων και την ΟΙΥΕ, αλλά τους διαμηνύουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε με νέες κινητοποιήσεις και με μεγαλύτερη ένταση.
Ας κοιτάξουν εκεί στην Κυβέρνηση τα γεμάτα αγωνία βλέμματα αυτών των εργαζομένων κι ας αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν απέναντι τους. Την ευθύνη για όσα τους είπαν και για όσα δεν έπραξαν.
Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πατάμε επάνω στην δυναμική της κινητοποίησης της περασμένης Δευτέρας και ξεκινάμε την οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων!
Η φωνή των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, να γίνει η καυτή ανάσα στ’ αυτιά της Κυβέρνησης!!
Η αγωνία και η ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του κλάδου, να μετουσιωθεί σε αγωνιστική απάντηση στις ψεύτικες δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια!!!