Το δώρο Πάσχα κάνει άνω-κάτω επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Μπάχαλο στο υπουργείο Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το δώρο Πάσχα κάνει άνω-κάτω επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Μπάχαλο στο υπουργείο Εργασίας

Μία διαρροή, μία υπουργική απόφαση που είναι έτοιμη και ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στους εργαζόμενούς τους, διαμορφώνουν το «παζλ» του… μπάχαλου!

Το πρόβλημα αφορά στην καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Στην υπουργική απόφαση, που διέρρευσε, προβλέπεται ότι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν έως το τέλος Ιουνίου το σύνολο του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που είχαν θέσει σε αναστολή σύμβασης. Στη συνέχεια το διάστημα 1-10 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στο σύστημα Εργάνη το ειδικό έντυπο για το δώρο Πάσχα. Ακολούθως, θα λάβουν από το κράτος τα ποσά που τους αναλογούν σε ό,τι αφορά το μέρος του δώρου που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αφορά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που υπάρχουν επιχειρηματίες, οι οποίοι ακολουθώντας τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κατέβαλλαν μειωμένο το δώρο Πάσχα, κατά το μερίδιο που τους αναλογούσε! Άρα, τώρα τους ζητείται να καταβάλλουν και το επιπλέον ποσό και… βλέπουμε για την κάλυψή του, από την Πολιτεία. Προφανώς με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ζήτημα ρευστότητας. Επίσης, η συγκεκριμένη ΚΥΑ έρχεται να τροποποιήσει στην ουσία της την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που είχε εκδοθεί γι’ αυτό το θέμα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα με τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι ότι από την 1η Ιουνίου, όπως είχε προαποφασιστεί στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιες εισφορές θα γίνουν οι σχετικές κρατήσεις.

Είναι προφανές ότι όσοι εργοδότες επέλεξαν να δώσουν το μερίδιο από το δώρο Πάσχα που τους αναλογεί, το έπραξαν με τις προγενέστερες ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή, με αυτές που ισχύουν έως την 31η Μαΐου. Το υπόλοιπο που τώρα τους ζητείται να το καταβάλλουν έως την 30η Ιουνίου, με ποιες εισφορές θα καταβληθεί; Το ίδιο ισχύει και για εκείνους τους επιχειρηματίες που ακόμα δεν έχουν καταβάλλει δώρο Πάσχα και πρόκειται να το πράξουν εντός Ιουνίου. Αγνοούν πρακτικά με ποιες εισφορές θα γίνει αυτή η καταβολή…

Ταυτόχρονα, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα υποβληθούν διπλές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), αλλά και πρόσθετη υπεύθυνη δήλωση, γεγονός που προφανώς δημιουργεί κινδύνους για τυχόν λάθη και παραλείψεις, που θα πάνε «όλο και πιο πίσω» τη διαδικασία.

Πηγή : www.asfalistiko.gr