Για καλοστημένη παγίδα του υπ. εργασίας υπέρ των παρανομούντων εργοδοτών κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για καλοστημένη παγίδα του υπ. εργασίας υπέρ των παρανομούντων εργοδοτών κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ
  • Για «καλοστημένη παγίδα υπέρ των παρανομούντων εργοδοτών και κατά των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων» έχει στήσει το Υπουργείο Εργασίας, κάνει λόγο με σημερινή (20/4/20) ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία κάνει λόγο και για «σκάνδαλο μεγατόνων».

Η Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Μια καλοστημένη παγίδα υπέρ των παρανομούντων εργοδοτών και κατά των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων έχει στήσει το Υπουργείο Εργασίας. Με την Αριθμ. οικ. 17788/346/8.5.2020 (ΦΕΚ Β’ 1779/10-05-2020) ΚΥΑ δίνει, με διακριτικό τρόπο,  τη δυνατότητα σε εργοδότες να καλέσουν τους εργαζόμενους πίσω στις εργασίες τους χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε ανάκληση αναστολής της σύμβασης(και με τη δυνατότητα, για όσους εργοδότες σκέφτονται να παρανομήσουν, να μπορούν εύκολα να μην δηλώσουν καθόλου την άρση της αναστολής των συμβάσεων)!

Βάσει των ρυθμίσεων της ΚΥΑ, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να δηλώσει την ανάκληση αναστολής των συμβάσεων μέχρι το τέλος του μήνα (31/5), αν πρόκειται για κλειστές μονάδες (όπως είναι τα νηπιαγωγεία ή τα Κέντρα Μελέτης), ή από 1 έως 7/6, αν πρόκειται για επαναλειτουργούσες (όπως είναι τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών)! Στις επαναλειτουργούσες μονάδες (Φροντιστήρια, ΚΞΓ και ΙΕΚ)  οι εργοδότες έχουν ήδη καλέσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Λόγω της συγκεκριμένης ρύθμισης-κερκόπορτας, υπάρχει ο φόβος σε εκατοντάδες συναδέλφους ότι πολλοί εργοδότες δεν πρόκειται να δηλώσουν την πραγματική ημερομηνία ανάκλησης αναστολής(ή και την ίδια την ανάκληση) των συμβάσεων στις δοθείσες προθεσμίες, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να λάβουν δίδακτρα χωρίς να καταβάλουν μισθούς και ένσημα για περίπου μισό μήνα!

Αν, βέβαια, ερωτηθεί το Υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει η κλασική απάντηση «ας προσφύγει ο εργαζόμενος στα αρμόδια όργανα». Επειδή, όμως, ιδίως σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, έχει επιβληθεί το πλέον επισφαλές εργασιακό καθεστώς σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν κανείς εργαζόμενος δεν πρόκειται να προσφύγει, καθώς φοβάται ότι το Σεπτέμβριο δεν θα τον επαναπροσλάβουν. Κι αυτό το γνωρίζει καλά και το Υπουργείο Εργασίας που προχώρησε σε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση κλείνοντας το μάτι στους εργοδότες που σχεδιάζουν να παρανομήσουν, αλλά φυσικά και οι ίδιοι οι επιτήδειοι επιχειρηματίες.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει τη ρύθμιση και να υποχρεώσει τους εργοδότες να δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την ανάκληση της αναστολής σύμβασης ταυτόχρονα με την ημερομηνία επιστροφής του εργαζόμενου στα καθήκοντά του.