Εργαζόμενοι στο Χώρο του Χορού: Οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης μας αφήνουν ακάλυπτους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στο Χώρο του Χορού: Οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης μας αφήνουν ακάλυπτους
  • Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Χορού σημειώνουν με ανακοίνωση τους ότι οι νέες δηλώσεις του ΥΠΠΟΑ είναι άλλη μία κοροϊδία και ότι πολλοί συνάδελφοί τους εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα ειδικά επιδόματα.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση:

Αθήνα, 08/05/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

To Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ χαιρετίζει τη χθεσινή (7 Μάη) μαζική διαμαρτυρία και όλους /ες όσες τη στήριξαν με την παρουσία τους!

Δεν ήταν μόνο ότι πραγματοποιήσαμε για 1η φορά ένα πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο, βάζοντας τα εργασιακά μας προτάγματα, αλλά είναι κι από τις πρώτες εργατικές διαμαρτυρίες με το ξεκίνημα αυτής της κρίσης. Κι από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλες.  Μιας και η ύφεση έρχεται τρέχοντας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, αναδιανέμουν τον πλούτο προς τα πάνω, αργά η γρήγορα, ο αγώνας μας θα χρειαστεί να ενωθεί με τον αγώνα πολλών τμημάτων της κοινωνίας. Τα κινήματα γεννιούνται από τις ανάγκες κι αυτό φάνηκε κι από το κίνημα των εργαζομένων στο χώρο της τέχνης.

Μετά λύπης (και οργής), ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε πως  το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να αγνοεί το πώς λειτουργεί ο Πολιτισμός στην Ελλάδα και ποιες ανάγκες έχουν οι εργαζόμενοί του. Η λέξη “αγνοεί” εδώ είναι διττή: και έχουν πλήρη άγνοια και αδιαφορούν. Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διαδηλώναμε στο Σύνταγμα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωνε  ανερυθρίαστα πως οι καλλιτέχνες έχουν συμπεριληφθεί εξαρχής στα μέτρα και πως έχουν  μεριμνήσει με ιδιαίτερη προσοχή για τον Πολιτισμό. Τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν,  αποτελούν ένα απειροελάχιστο μπάλωμα σ’ ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων το οποίο συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα από το ΥΠΠΟΑ.

Παρακάτω παραθέτουμε τα βασικότερα μέτρα στήριξης, που αφορούν στον κλάδο μας:

1.Eντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα κατά το διάστημα 15/2 – 29/2. Συνεχίζουν να μην εντάσσονται στα μέτρα όσοι είχαν συμβάσεις οι οποίες έληξαν μετά την 20η Μαρτίου.

2.Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο  όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και  15.5.2020, μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, κάτι το οποίο βέβαια ήταν γνωστό από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 21ης Απριλίου, παράγραφος 1θ. Συνεχίζουν να μη συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν ως έναν από τους πολλαπλούς τους εργοδότες δημόσιο φορέα (πχ. όσοι διδάσκουν σε δήμους).

3.Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση ύψους €2,5 εκατομμυρίων απευθείας από το ΥΠΠΟΑ. Η επιχορήγηση κατόπιν ειδικής πρόσκλησης ΔΕΝ είναι οικονομική στήριξη  πανδημικής κρίσης!! Οι περισσότερες ΑΜΚΕ συνεχίζουν να μένουν έξω από τα μέτρα  στήριξης.

4. Εντάσσονται στο ειδικό βοήθημα των 800 ευρώ , όσοι από 01.06.19 έως 01.03.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά για το διάστημα αυτό. Ο αριθμός των ενσήμων για τους χορευτές είναι πολύ μεγάλος για το χρονικό διάστημα στο οποίο αναλογεί και δε μπορεί να αποτελεί όριο αποκλεισμού.

Επιπροσθέτως,στο αναπτυξιακό πακέτο €15 εκατομμυρίων που αναγγέλθηκεσχετικά με την επένδυση στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, εικαστικών, design, gaming, ψηφιακού πολιτισμού, την ενίσχυση κινηματογραφικών αιθουσών και την αγορά βιβλίων, δεν αναφέρεται πουθενά ο χορός. Ακόμη κι αν συμπεριληφθεί, δεν καθίσταται σαφές πού και πώς θα διατεθεί το πακέτο των 15 εκατομμυρίων. Όμως, η ασάφεια και η αοριστία δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά επεκτείνονται και στα μέτρα επιστροφής του πολιτισμού σε αυτή τη διαβόητη κανονικότητα. Ακόμη και με την επιστροφή στις πρόβες και τα γυρίσματα στις 18 Μαΐου, καμία παραγωγή δεν θα είναι βιώσιμη με τα μέτρα που αναγγέλθηκαν και με πληρότητα στο 40% !!! Για να υλοποιηθούν οι παραγωγές χρειάζεται να δοθεί μερική επιδότηση.

Όσον αφορά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση:

• Oι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού θα λειτουργήσουν από 11.05.20. Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31.07.20. Θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις.

•  Οι Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού  θα λειτουργήσουν από 18.05.20, για τους μαθητές άνω των 12 ετών.

• Λοιπές εκπαιδευτικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θα λειτουργήσουν από 24.05.20, για σπουδαστές άνω των 12 ετών.

Καμία ερασιτεχνική σχολή χορού δε θα μπορεί να επιβιώσει μόνο με τους άνω των 12 ετών σπουδαστές της, οι οποίοι είναι άκρως αμφίβολο εάν θα συνεχίσουν την  παρακολούθηση των μαθημάτων τους δεδομένων των συνθηκών. Ουσιαστικά, το ΥΠΠΟΑ  αρνείται την οικονομική στήριξη και προβαίνει σε μια επαναλειτουργία – αυτοκτονία για τις ερασιτεχνικές σχολές χορού και τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Για τις επαγγελματικές σχολές χορού αναμένουμε τις εξειδικευμένες διευκρινίσεις, καθώς και σε ποια κατηγορία εντάσσονται τα στούντιο χορού.

Είναι σαφές πως οι χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΠΟΑ είναι άλλη μία κοροϊδία. Πολλοί συνάδελφοί μας εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα ειδικά επιδόματα. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση και μέριμνα για το πώς θα στηριχθεί ο Πολιτισμός για το επόμενο διάστημα. Στην ουσία οι νέες εξαγγελίες ήταν μία ακόμα αποποίηση και μετάθεση ευθυνών, ένας στρουθοκαμηλισμός. Αντί να δοθεί ουσιαστική σημασία στα ζητήματα των καλλιτεχνικών κλάδων και να αποφασιστεί η ανάλογη και αυτονόητα απαιτούμενη οικονομική στήριξη, οι περισσότεροι συνάδελφοι συνεχίζουν να μην είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ειδικού σκοπού, δεν έχει υπάρξει κανένας προγραμματισμός για το μέλλον και το πρόβλημα μετακυλίεται για ακόμα μία φορά στους ίδιους τους ανθρώπους της τέχνης.

Καμία μέριμνα και κανένας σεβασμός. Αυτό δε θα περάσει. Θα μας δείτε ξανά  στους δρόμους, έξω από το υπουργεία σας, σε όλα τα socialmedia. Είμαστε πολλοί, είμαστε εργαζόμενοι και απαιτούμε τα αυτονόητα.  Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

https://www.culture.gov.gr/


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ-ΠΟΘΑ