Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού στην Κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων Πέμπτη 7 Μαΐου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού στην Κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων Πέμπτη 7 Μαΐου

Το κάλεσμα του Σωματείου:

Ο κλάδος του Χορού – όπως κι όλοι οι  κλάδοι στο Θέαμα-Ακρόαμα- βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα Υπουργεία τηρούν σιγή ιχθύος, παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις των σωματείων μας. Με αυτή τη στάση καταδεικνύεται, πως οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν  τον Πολιτισμό περιττό – κι αυτό δεν είναι ανεκτό!!!! Η ενημέρωση και μέριμνα για τους καλλιτέχνες και τεχνικούς είναι το λιγότερο ανεπαρκής. Τα πυροτεχνήματα της νέας Κ.Υ.Α έσκασαν ως ένα άλλο πασχαλιάτικο έθιμο, καθώς το έκτακτο επίδομα βοηθείας λόγω κορονοϊού, έχει συμπεριλάβει ένα εξευτελιστικά μικρό μέρος του κλάδου μας, αφού ουδέποτε ελήφθησαν ουσιαστικά  υπόψιν οι ιδιότυπες σχέσεις εργασίας μας. 

Οι απαντήσεις των Υπουργείων μπορούν να χαρακτηριστούν ως σφήνες προχειρότητας και ανευθυνότητας,  με πολλούς από εμάς να εξαιρούμαστε από κάθε οικονομική ενίσχυση, είτε γιατί ένας από τους πολλαπλούς μας εργοδότες είναι δημόσιος φορέας, είτε γιατί οι συμβάσεις μας έληξαν μετά την 20η Μαρτίου, είτε γιατί οι συμφωνίες μας για καλοκαιρινές παραγωγές δεν πρόλαβαν να υπογραφούν, είτε γιατί έχουμε Α.Μ.Κ.Ε. Η συμπερίληψη δε, στους νέους δικαιούχους, όσων έλαβαν το εποχικό επίδομα του 2019, συνεχίζει να μην καλύπτει τον κλάδο μας, καθώς λόγω των εκ φύσεως ολιγάριθμων παραστάσεων χορού, ελάχιστοι από εμάς συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για να το λάβουν (δεδομένου ότι τα ένσημα καθηγητών χορού δεν προσμετρώνται).

Συν τοις άλλοις, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για τα θερινά φεστιβάλ (πχ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ) και τι μέριμνα θα υπάρξει για τους εργαζόμενους σε αυτά. Καμία ανακοίνωση για το πώς και πότε θα λειτουργήσουν οι επαγγελματικές σχολές χορού. Καμία ανακοίνωση για το πώς προτίθενται τα Υπουργεία να στηρίξουν τον Πολιτισμό και τους εργαζόμενούς του το επόμενο διάστημα που, εκ των συνθηκών, θα βρίσκονται σε υπολειτουργία.

Απαιτούμε κάποια στιγμή να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων από τον Άννα στον Καϊάφα, πρέπει να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό οι ιθύνοντες, που  αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν την εργασιακή πραγματικότητα των καλλιτεχνών και των τεχνικών.

Απαιτούμε να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Απαιτούμε να δοθεί το ειδικό επίδομα βοηθείας σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα. Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό, που πλήττεται και θα πλήττεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την υγειονομική κρίση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού καλεί στην κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, στις 12.00  στη Βουλή.

Μείναμε σπίτι. Σταθήκαμε υπεύθυνοι. Καιρός, λοιπόν, για να λογαριαστούμε. Την Πέμπτη και όσες “Πέμπτες” χρειαστεί, θα είμαστε εκεί, μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία και τις συλλογικότητες. Όλοι μαζί, αλληλέγγυοι, μέχρι να δικαιωθούμε. 

Το Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ