Έρευνα ΕΚΠΑ για κορωνοϊό: Μοιρασμένη η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έρευνα ΕΚΠΑ για κορωνοϊό: Μοιρασμένη η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ για τις απόψεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και το πως κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των θεσμών για τους χειρισμούς τους. (Δείτε την αναλυτικά εδώ)

Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένες έρευνας, οι Έλληνες αναγνωρίζουν μεν τη σοβαρότητα του νέου κορωνοϊού, αλλά αυτός δεν αξιολογείται ως χειρότερος από την κοινή γρίπη καθώς το 33% διαφωνεί και 21% διαφωνεί πλήρως (συνολικά 54%) ότι είναι χειρότερος, ενώ το 31% τον θεωρεί «απόλυτα», «εν πολλοις» και «περίπου» πιο επικίνδυνο από την γρίπη.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τις δύο πρώτες εβδομάδες για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, οι Έλληνες τα χαρακτηρίζουν αυστηρά κατά 47% ή και αρκετά αυστηρά κατά 21% (συνολικά 68%), ωστόσο βλέπουν θετικά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση της πανδημίας.

Αναφορικά με αυτό οι ερωτηθέντες κατά 44% δείχνουν να συμφωνούν ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της κατάστασης ενώ αντίθετα 34% διαφωνούν με την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Παράλληλα, μοιρασμένη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα «την εμπιστεύομαι απόλυτα», «την εμπιστεύονται αρκετά» και την «εμπιστεύομαι» δηλώνει το 48% (11%, 19% και 18% αντίστοιχα), ενώ «δεν την εμπιστεύομαι καθόλου», «την εμπιστεύομαι σχετικά» και «έτσι και έτσι» δηλώνει το 52% (22%, 13% και 17% αντίστοιχα).

Έντονη είναι η έλλειψη αξιοπιστίας στον θεσμό της εκκλησίας καθώς το 67% δεν την εμπιστεύεται καθόλου.

Τα μέσα ενημέρωσης, δεν κατάφεραν να πείσουν του πολίτες στην πανδημία καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος της έρευνας δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται καθόλου, 43% ή τα εμπιστεύεται συγκρατημένα (25% έτσι κι έτσι, 21% τα εμπιστεύεται σχετικά).

Οι πολίτες αναγνωρίζουν επίσης, τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως ανεπαρκές, 26%, ως αδύναμο 25% ή σχετικά αδύναμο, 20%, δηλαδή 71% συνολικά.

Πολύ υψηλά (67%) είναι η αποδοχή στο πρόσωπο του καθηγητή λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα (17% τον εμπιστεύεται, 22% τον εμπιστεύεται αρκετά, 28% τον εμπιστεύεται απόλυτα).

Οι φοβίες των Ελλήνων

Οι περισσότεροι φαίνεται πως προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση της πανδημίας τόσο στην εθνική, όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλος είναι επίσης ο φόβος, 62% που εκφράζει μικρότερη αλλά σημαντική μερίδα του κοινού σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά των ατομικών νοικοκυριών.

Άλλοι μεγάλοι φόβοι είναι η πιθανότητα θανάτου συγγενών (46%), ή άλλων άγνωστων συνανθρώπων (38%), η πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός αγαπημένου προσώπου (45%), καθώς και ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών (34% φοβάται πολύ, 14% φοβάται αρκετά και 13% φοβάται).

Πηγή:.tribune.gr