Άνοιγμα επιχειρήσεών – Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία στην εποχή του COVID-19

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άνοιγμα επιχειρήσεών – Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία στην εποχή του COVID-19

Εκτός από τα προτεινόμενα στους εργοδότες μέτρα προστασίας για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία (βλ. σχετικά εδώ), το Υπουργείο Εργασίας και το ΕΛΙΝΥΑΕ υπενθυμίζει και στους εργαζόμενους τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να αποφεύγουν κατά την παραμονή τους στους εργασιακούς χώρους.

Κατ’ αρχάς θεωρείται αυτονόητο το πλύσιμο των χεριών και η απολύμανσή τους πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα (φαγητό ή κάπνισμα, επίσκεψη στην τουαλέτα κ.λπ.), αλλά σε κάθε περίπτωση που τα χέρια μπορεί να ήλθαν σε επαφή με βιολογικά υγρά (σάλιο κ.λπ.), ακόμη κι αν χρησιμοποιήθηκαν γάντια. Επιπλέον, προτρέπονται οι εργαζόμενοι να απορρίπτουν τα χαρτομάντιλα, αμέσως μετά τη χρήση, σε σκεπαστό κάδο και να αποφεύγουν τις κοντινές επαφές ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.

Οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της νόσου COVID-19, όπως ενδεικτικά πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, θα πρέπει να ενημερώνουν τον εργοδότη ή την υπηρεσία τους και να επικοινωνούν με το θεράποντα ιατρό τους.

Εργαζόμενος που θα εμφανίσει αιφνιδίως στον εργασιακό χώρο τα προαναφερόμενα συμπτώματα θα πρέπει να αναμένει σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνονται ο ιατρός εργασίας και ο προϊστάμενος και να συστήνεται η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Ο χώρος όπου παρέμεινε ο εργαζόμενος θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα του (www.eody.gov.gr, ενότητα: «Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2»).

Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, συνιστάται η εξ’ αποστάσεως εργασία.

https://www.epoli.gr/