ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

29/4/2020

1η ΜΑΗ

ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι,

νέα γενιά της χώρας μας,

απόμαχοι της δουλειάς,

φέτος η 1η Μάη είναι διαφορετική μα το νόημα τής παραμένει αναλλοίωτο.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής, μνήμης και αγώνα.

Τιμής σε αυτούς και αυτές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο,

για μια ανθρώπινη κοινωνία

  • χωρίς αποκλεισμούς
  • χωρίς διακρίσεις
  • χωρίς φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση
  • χωρίς φυλετικές διακρίσεις και πολέμους

Είναι ημέρα τιμής στους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο.

Είναι ημέρα τιμής στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές στην Καισαριανή.

Είναι ημέρα τιμής

σε όσους και όσες δεν λύγισαν,

σε όσους και όσες αγωνίζονται,

σε όσους και όσες απέναντι στο εγώ προτάσσουν το εμείς,

σε όσους και όσες πορεύονται στη ζωή με αξίες , με αρχές, με ιδανικά.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΣ, Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ, Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, Η ΣΤΕΡΗΣΗ, ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ,

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Και αυτή η Πρωτομαγιά βρίσκει την τάξη μας να δοκιμάζεται σκληρά. Πολύ σκληρά.

Αυτή τη φορά με άλλοθι τον Κορωνοϊό για μια φορά ακόμα ξεδιπλώνονται και υλοποιούνται σε βάρος μας δεκάδες βάρβαρες, ταξικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί τις επιταγές του ΣΕΒ και αφαιρεί τη μια μετά την άλλη όσες κατακτήσεις μας απέμειναν ή κερδήθηκαν-αποκαταστάθηκαν μετά τη λαίλαπα των μνημονίων. Μας παραδίδει βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας δίνοντας τους τη δυνατότητα:

  • Να μπορούν να μη δηλώνουν σε καθημερινή βάση την εργασία στο ΕΡΓΑΝΗ αλλά εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μετά και τη διάλυση στην ουσία του ΣΕΠΕ να οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αποφασίζουν εάν θα δουλέψουμε όλο το μήνα ή μόνο 2 εβδομάδες βάζοντάς μας σε εκ περιτροπής εργασία όποτε αυτοί θελήσουν.
  • Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να μας μετακινούν από τη μια επιχείρηση του Ομίλου στην άλλη κατά πως τους βολεύει.
  • Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αναστέλλουν την αναστολή των συμβάσεων μας και να μας φωνάζουν για δουλειά όποτε και για όσο χρόνο τους βολεύει.
  • Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να εφαρμόζουν το κεφάλαιο Τηλεργασία, έχοντάς μας στη διάθεσή τους ότι ώρα θέλουν.
  • Να μπορούν όπως και έγινε να απαλλαγούν από την υποχρέωση να δώσουν το δώρο του Πάσχα στην ώρα του.

Και βέβαια κοντά σε αυτά και δεκάδες άλλες αποφάσεις της που συγκροτούν μνημείο της πιο άγριας εκμετάλλευσής μας με την αντιμετώπιση που μας επιφυλάσσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζούμε την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης οντότητάς μας.

  • Η διαμαρτυρία μας που πηγάζει από την ανάγκη μας για ανθρώπινη, αξιοπρεπή διαβίωση και τη δυνατότητά μας να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τα ψίχουλα των 533 € που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση σε όσους από εμάς οι συμβάσεις μας μπήκαν σε αναστολή ισχύος (ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τους μισθούς μας) αντιμετωπίζεται ως αχαριστία και απληστία από τη μεριά μας!! Τι αναίδεια! Τι πρόκληση!
  • Οι ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων και η διαμαρτυρία τους γιατί δεν δόθηκε σε όλους τους  το επίδομα των 400 € αντιμετωπίζεται ως αυθάδεια να το ζητούν γιατί για να ζουν μέχρι στιγμής πάει να πει ότι κάπου αλλού δουλεύουν!! Τι κυνισμός! Τι πρόκληση!
  • Μας είπαν ότι απαγόρευσαν τις απολύσεις μετά τις 18 Μάρτη και από εκείνη την ημέρα έως το τέλος του μήνα είχαμε 25.500! Τι εμπαιγμός!
  • Μας είπαν ότι θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και με αυτό που κάνουν με το να μην στηρίζουν ΤΩΡΑ με εμπροσθοβαρή μέτρα την οικονομία θα κλείσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν υπάρχει!  Τι κοροϊδία!

Αυτή είναι η πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι της τάξης μας. Φτώχια, ανεργία, αδιέξοδα.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι,

για μια φορά ακόμα σαν να είναι αντικείμενα σπρώχνονται στο περιθώριο και τα αζήτητα της ζωής,

για μια φορά ακόμα δουλεύουν κάτω από τις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας και προστασίας, χωρίς ωράρια, χωρίς ανάσα.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΣ, Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΙΝΑΙ Η ΧΛΙΔΗ

Όμως κοντά σε αυτή την πραγματικότητα υπάρχει και μια άλλη για την οποία δυστυχώς λίγοι μιλάνε και όσοι τολμούν να το κάνουν ρίχνονται στο πυρ το εξώτερο.

Στοχοποιούνται και λοιδορούνται γιατί η άλλη πραγματικότητα πρέπει πάση θυσία να μείνει κρυφή.

  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι την ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθεί το επίδομα σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους, δόθηκαν 30 εκ. € στους κλινικάρχες για να κάνουν το test διάγνωσης του Κορωνοϊού.
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι διπλασιάστηκε η τιμή αποζημίωσης ενοικίασης κλινών των ιδιωτικών κέντρων από 800 € στα 1600!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι δόθηκαν σε μια σειρά εκλεκτούς φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση ιδιοκτήτες ΜΜΕ 11 εκ. € για τη διαφήμιση «Μένουμε Σπίτι»…

Άραγε σε ποιο σπίτι; Σε αυτό που κινδυνεύουν να χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας που η κυβέρνηση αρνήθηκε να παγώσει τους πλειστηριασμούς έστω ως το τέλος του χρόνου; 

Σε ποιο σπίτι καλούσαν μια σειρά αστέρες που μένουν σε βίλες των 1000 τ.μ. με τις πισίνες και τα γυμναστήρια τους να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους. Ξέρουν που ζουν; Ξέρουν αν ζουν σε κλουβιά των 20 και 25 τ.μ. και κάποιοι σε υπόγεια;

  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι αποφασίστηκε τα 21 εκ. που έπρεπε να δώσουν φέτος οι μεγαλο-καναλάρχες για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που πήραν να δοθούν, αν τελικά δοθούν, το 2021!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι την ώρα που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται το ελληνικό χρηματιστήριο το 2019 βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως καταγράφοντας κέρδη 49,47% αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση του κατά 16,392 δις € (!) φτάνοντας στα 61,664 δις €!!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε κέρδη 101,34%!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι οι τράπεζες που τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει 4 φορές και για τις οποίες μεριμνά ο κ. Γεωργιάδης μόνο από τις ληστρικές προμήθειες πήραν από το λαό μας πάνω από 1,5 δις!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι οι εφοπλιστές αύξησαν το 2019 τα ναύλα τους μέσα σε 5 μήνες 10 φορές πάνω δεκαπλασιάζοντας έτσι τα κέρδη τους!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 48% ή 8,2 δις €!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι το 2019 ο ΟΤΕ είχε κέρδη 410 εκ., τα ΕΛΠΕ 185 εκ., η Αττική Οδός 69,9 εκ.

Και βεβαίως

  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής «Billionaire Bonanza 2020: Wealth Windfalls Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers» ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ μέσα στην κρίση μόλις μέσα σε 23 ημέρες αυξήθηκε κατά 282 δις δολάρια ανεβάζοντας την καθαρή αξία τους σε 3,229 τρις δολάρια!!
  • Πρέπει να μείνει κρυφό ότι την ώρα που καθημερινά πεθαίνουν 5.000 παιδιά κάτω των 5 ετών από πείνα 500 κροίσοι που αποτελούν το 0,0000066% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν περιουσία πάνω από 7 τρις δολάρια! Δηλαδή τόση περιουσία που είναι τριπλάσια από το ΑΕΠ της Αφρικής των 65 χωρών και του 1,3 δις ανθρώπων!!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Εργαζόμενες, -νοι,

τους δύο διαφορετικούς κόσμους τους φτιάχνει ΤΟ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ, ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ-Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ και αυτό έχουμε χρέος να το πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Όλοι εμείς που υφιστάμεθα τα αποτελέσματα των πολιτικών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ πρέπει να το πιστέψουμε πως αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα από τα οποία εκπορεύονται μπορούμε να τα σταματήσουμε.

Μπορούμε να τα σταματήσουμε γιατί οι πολλοί είμαστε εμείς.

Μπορούμε να τα σταματήσουμε γιατί ΝΑΙ χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.

Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι καθαροί στόχοι, ενότητα, συμπαράταξη, συστράτευση και κυρίως συντονισμός στη δράση όλων των δυνάμεων του εργατικού κινήματος.

Εμείς ως ταξική συνδικαλιστική παράταξη που δεν έχει αυταπάτες σε ποια κοινωνία ζούμε, πρωτίστως σε αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε:

  • της ανάδειξης των ταξικών ανισοτήτων
  • της σμίλευσης της συνείδησης των εργαζομένων
  • και της συμπόρευσης όλων των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ:

  • Εδώ και τώρα να γίνουν επιτέλους πράξη οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί προσλήψεων στο χώρο της υγείας.

Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις του ιατρικού – νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Να ενισχυθεί και να προστατευθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί αποδείχθηκε ότι μόνο αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν και αυτές που ζούμε.

  • Να καλυφθεί το σύνολο του μισθού των εργαζομένων που η σύμβασή τους είναι σε αναστολή.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
  • Να ακυρωθούν και να απαγορευτούν όλες οι απολύσεις των εργαζομένων.
  • Να ακυρωθεί και να καταργηθεί κάθε πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.
  • Να δοθεί το επίδομα ανεργίας στο σύνολο των μακροχρόνια ανέργων.
  • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Να απαγορευτεί κάθε διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου στο σπίτι κάθε άνεργου συνανθρώπου μας.

Η παράταξή μας σεβόμενη το κοινωνικό σύνολο, σεβόμενη τη ζωή παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων μας θα δώσει το παρών τη μέρα της Πρωτομαγιάς στις συμβολικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε μια σειρά χώρους και πόλεις.

                                                      ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ