Το δικό τους μήνυμα «έκτακτης ανάγκης» στέλνουν εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το δικό τους μήνυμα «έκτακτης ανάγκης» στέλνουν εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό
  • «Δουλειά με αξιοπρέπεια»: Οι εργαζόμενοι της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας έχουν πολλά να πουν

Το δικό τους μήνυμα «έκτακτης ανάγκης» στέλνουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες του κλάδου επισιτισμού – τουρισμού με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης της 28ης Απριλίου, ζητώντας συμβάσεις αορίστου χρόνου, προστασία της εργασίας τους, παροχή του επιδόματος για όλο τον κλάδο και χωρίς προϋποθέσεις, το δώρο Πάσχα και την άδεια του καλοκαιριού, μέτρα ατομικής προστασίας όταν ανοίξουν τα μαγαζιά και τη διενέργεια τεστ για όλους και όλες. «Θέλουμε να ζούμε, να δημιουργούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε. Θέλουμε κλάδους δημιουργίας και όχι κλάδους παραγωγής».

«Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, στην βαριά αυτήν βιομηχανία της Ελλάδας. Είμαστε όλοι εκείνοι που πηγαίνουν season, στοιβάζονται σε βρώμικα και μικρά δωμάτια, δουλεύουν δώδεκα ώρες χωρίς ρεπό για μήνες. Είμαστε οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες, οι barmen και barwomen, οι μπουφετζήδες, οι διανομείς, οι καμαριέρες, οι receptionist, οι μάγειρες και οι μαγείρισσες, οι καθαρίστριες, η λάντζα, η υποδοχή» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βίντεο της κλαδικής ένωσης επισιτισμού – τουρισμού της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε.

Στο σύντομο βίντεο, εργαζόμενοι και εργαζόμενες από όλους τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού εκθέτουν σωρεία προβλημάτων και ζητημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας, τα οποία εντείνονται και πρόκειται να ενταθούν περαιτέρω «με αφορμή» την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαστε αυτοί που τα αφεντικά θα μας αφήσουν ανασφάλιστους, με μισθό-χαρτζιλίκι, με υπερωρίες να γεμίζουν τις μέρες, με κουβάλημα στο κλείσιμο, χωρίς προστασία στο μηχανάκι, χωρίς πλυντήριο στην λάντζα και σε πολλά πόστα ταυτόχρονα. Είμαστε οι εργαζόμενες που θα υποστούν σεξουαλική παρενόχληση και δεν θα μπορούν να το πουν για να μην χαθεί ο πελάτης, οι μετανάστες και οι μετανάστριες που θα υποστούν ρατσισμό και περιθωριοποίηση» υπενθυμίζουν, και ζητούν τα αυτονόητα.

  • Δουλειά με αξιοπρέπεια
  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι ατομικές
  • Να μην χάσουμε την δουλειάς μας
  • Αν την χάσαμε να την πάρουμε πίσω
  • Να πάρει όλος ο κλάδος το επίδομα, χωρίς προϋποθέσεις
  • Να πάρουμε το δώρο του πάσχα και την άδεια του καλοκαιριού
  • Μέτρα ατομικής προστασίας όταν θα ανοίξουν τα μαγαζιά
  • Να κάνουμε όλοι και όλες test

«Τώρα, την περίοδο της πανδημίας, είτε έχουμε μείνει ήδη άνεργοι, είτε θα μείνουμε σίγουρα το καλοκαίρι, είτε δουλεύουμε ήδη χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, είτε θα δουλέψουμε σίγουρα το καλοκαίρι. Οι συνθήκες εργασίας μας έγιναν ακόμη πιο επισφαλείς από ότι ήταν πριν και η κυβέρνηση θα αφήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάσει λόγω έκτακτης ανάγκης. Όμως, αυτή η περίοδος είναι έκτακτη ανάγκη και για εμάς. Γι’ αυτό τον λόγο, υψώνουμε την φωνή μας, διεκδικούμε τα αιτήματα μας όλοι μαζί με αλληλεγγύη, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού» υπογραμμίζουν στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, καταληγοντας:

«Θέλουμε να ζούμε, να δημιουργούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε.
Θέλουμε κλάδους δημιουργίας και όχι κλάδους παραγωγής».

Δείτε το βίντεο:

https://thepressproject.gr/