Ομαδικά πυρά κατά της διοίκησης της ΕΒΖ, αγωνία για το μέλλον

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομαδικά πυρά κατά της διοίκησης της ΕΒΖ, αγωνία για το μέλλον

Ευθείες βολές κατά της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εξαπέλυσαν σήμερα (06/02) οι εκπρόσωποι των σωματείων μόνιμου και εποχικού προσωπικού του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας και του σωματείου φορτοεκφορτωτών, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Παράλληλα εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας καθώς ο χρόνος που “τρέχει” δεν είναι σύμμαχος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Πέτρος Χασανίδης, που επίσης τοποθετήθηκε για τα έργα και τις ημέρες της νέας διοίκησης, σημειώνοντας ότι “τα πράγματα δεν πάνε καλά” και παρά τη δεδηλωμένη θέληση της κυβέρνησης να στηρίξει την βιομηχανία.

Κοινός είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία των σωματείων για το τι μέλλει γενέσθαι την αμέσως επόμενη περίοδο, που θα πρέπει να ξεκινήσει η καλλιεργητική περιόδος για τα τεύτλα, ωστόσο η διοίκηση της Ε. Β. Ζ. δεν έχει ανακοινώσει κανέναν προγραμματισμό, αλλά αναμένει, όπως δηλώνει στις συναντήσεις της με τις αντιπροσωπείες των εργαζομένων, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan). “Είναι το ίδιο σχέδιο που έχουμε ξαναδεί και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με άλλη επικεφαλίδα”, σχολιάζουν τα σωματεία των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι το business plan δίνει εμπορική και όχι παραγωγική κατεύθυνση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προβλέποντας, ουσιαστικά, τη διατήρηση και υπολειτουργία ενός μόνο εργοστασίου, στο Πλατύ.

Μηνύματα έστειλαν όμως οι εκπρόσωποι των σωματείων και προς την κυβέρνηση, ζητώντας να εγκαλέσει τη διοίκηση για τους χειρισμούς της, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση “που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι και μη αναστρέψιμη”. Όσον αφορά, τέλος, τη στάση τους έναντι του κλίματος που, όπως καταγγέλλουν, “τεχνηέντως καλλιεργείται από τη διοίκηση σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων της Ε. Β. Ζ.”, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι “δε θα μείνει αναπάντητη η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται”.

Χασανίδης (εργατικό κέντρο): Ποιες εντολές ακολουθεί η διοίκηση; Της κυβέρνησης ή της τράπεζας;

“Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχει συσσωρευτεί όλη η ανεπάρκεια όλων των προηγούμενων ετών και έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα”, υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Πέτρος Χασανίδης. Όπως ανέφερε “δεν μπορεί να έχεις σήμερα ένα εργοστάσιο, το οποίο θεωρείς βασική παραγωγική μονάδα της περιοχής, αλλά σε αυτό, εδώ και μία δεκαετία, να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ.Την ίδια ώρα, έχεις απαίτηση από το εργοστάσιο να δουλέψει, να παράγει και να φέρει χαμηλό κοστολόγιο, για να είναι ανταγωνιστικό. Γιατί, εάν δεν είναι ανταγωνιστικό, σου λένε ότι “η Ορεστιάδα είναι ακριβό εργοστάσιο”. Όσοι τα ισχυρίζονται αυτά είναι ψεύτες, εντεταλμένοι της Τράπεζας, η οποία, όλο αυτό το διάστημα, είχε και έχει έναν σκοπό: να κλείσει το εργοστάσιο. Δυστυχώς, σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν κάποιες φορές και άτομα μέσα από την ίδια την εταιρεία”.

Ο κ. Χασανίδης αναρωτήθηκε εάν η διοίκηση της ΕΒΖ ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης ή της τράπεζας Πειραιώς. “Τίθεται το ερώτημα εάν ακολουθούν τις εντολές της κυβέρνησης ή τις εντολές της Πειραιώς; Και ακολουθεί η ερώτηση προς την κυβέρνηση: Αφού κάποιοι από αυτούς που τοποθετεί η κυβέρνηση δεν ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή, την οποία έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας/Ανάπτυξης και ένα πλήθος στελεχών της κυβέρνησης, τι θα γίνει; Υπάρχει ένας παραλογισμός και αυτόν τον παραλογισμό τον πληρώνουν τα εργοστάσια και ακόμα πιο συγκεκριμένα, τον πληρώνει το δικό μας εργοστάσιο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τη λειτουργία της βιομηχανίας, αλλά δεν μπορεί αυτό το εργοστάσιο να συνεχίσει να δουλεύει με εντολή κυβέρνησης. Δε γίνεται το εργοστάσιο να συνεχίσει να απαξιώνεται συστηματικά και να έχουμε την απαίτηση να παράγει και να φέρει αποτελέσματα. Δε γίνεται να ζητάμε από αυτή την περιοχή 30.000 στρέμματα, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δίνει 72 ευρώ/στρέμμα συνδεδεμένη για το τεύτλο, να εξετάζει περαιτέρω αύξησή της και από την άλλη να μην έχεις εργοστάσια για να καλλιεργήσουν οι αγρότες. Από τη μια, δηλαδή, να στηρίζει και από την άλλη να μην μπορεί να διορίσει μία διοίκηση που θα είναι στρατευμένη σε μία συγκεκριμένη λογική και σε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση δυνάμεις που θέλουν να λειτουργήσει η Βιομηχανία, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που δε θέλουν”.

“Δυστυχώς σήμερα η διοίκηση κρύβεται”, είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι “δε γίνεται οι αγρότες να συνεχίσουν να περιμένουν τις πληρωμές τους από Παρασκευή σε Παρασκευή και από Δευτέρα σε Δευτέρα. Δεν μπορεί να γίνονται τα χατίρια της Τράπεζας, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες “στους αγρότες που δε σπέρνουν και στους εργαζόμενους γιατί παίρνουν πολλά λεφτά”. Στη εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν θα απαντήσουμε και θα απαντήσουμε σκληρά. Ο χαβαλές τελείωσε, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και σε λίγες ημέρες θα είναι και μη αναστρέψιμη”, κατέληξε ο κ. Χασανίδης.

Μπιμπισίδης (σωματείο εργαζομένων): Κάποιοι προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος σε εργαζόμενους και αγρότες

Από την πλευρά του, ο πρόδρος του σωματείου των μονίμων εργαζομένων, Βαγγέλης Μπιμπισίδης, εξέφρασε την αγωνία και την αγανάκτηση για όσα γίνονται στην ΕΒΖ. “Εδώ και δύο χρόνια έχουμε την πέμπτη διοίκηση. Καταγγέλλουμε τη σημερινή διοίκηση, αφού δεν είναι κοντά στον αγρότη και στη Βιομηχανία και προσπαθεί να διοικήσει από την Αθήνα. Η εταιρεία δε διοικείται έτσι…

Από την άλλη, έχουμε την Τράπεζα Πειραιώς που κάνει ό,τι τη συμφέρει. Ωστόσο, η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, που ανέχεται αυτά που γίνονται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Κάποιοι, έντεχνα, προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος στους αγρότες και στους εργαζόμενους. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι ποτέ δεν έφταιξαν αυτοί. Φταίνει οι διοικήσεις, φταίνε και οι κυβερνήσεις.

Πώς είναι δυνατόν να ρίχνεις το βάρος στον αγρότη, όταν τον έχεις τρία χρόνια στην ανασφάλεια για το εάν θα πληρωθεί; Και γιατί να έχεις την απαίτηση ο αγρότης αυτός να ξανασπείρει τεύτλα;

Εμείς, σαν εργαζόμενοι, πιστεύουμε στη Βιομηχανία και θέλουμε η Βιομηχανία αυτή να δουλέψει”.

Ο κ. Μπιμπισίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη προγραμματισμού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. “Έχουμε φτάσει στον Φεβρουάριο. Στην Ορεστιάδα έχουμε δέκα ημέρες ακόμα για να σπείρουμε. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας προγραμματισμός για τα στρέμματα που θα σπαρθούν, για τα λιπάσματα, για τους σπόρους κ.λ.π.. Πού το πάει η διοίκηση; Θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια; Ζητάμε να υπάρξει άμεσα προγραμματισμός. Εκείνο που ζητά η διοίκηση είναι μειώσεις για τους αγρότες και για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει αυτό που ήταν να δώσουμε και μάλιστα με το παραπάνω, αλλά δεν είδαμε φως. Η διοίκηση ζήτησε ένα καινούγιο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan). Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουμε ξαναζήσει.

Ξέρουμε από τώρα τι θα βγάλει αυτό το σχέδιο: αυτά που ζητά η Πειραιώς, δηλαδή τη διατήρηση ενός εργοστασίου (Πλατύ) και αυτό να υπολειτουργεί και να δοθεί βάρος στην εμπορία. Κάποιοι, όμως, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’όψιν τους ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας πρέπει να παραμείνει και να παράγει”.

Σκαρλατίδης (μέλος Ομοσπονδίας): Τι έχουν στο μυαλό τους οι διοικούντες;

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, το μέλος της Κώστας Σκαρλατίδης υποστήριξε πως “μετά από αλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση, διαπιστώσαμε ότι ο στόχος είναι το κλείσιμο του εργοστασίου Ορεστιάδας”. Ανέφερε επίσης πως από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, “έχουν δώσει τα πάντα. Την τελευταία πενταετία οι εργαζόμενοι έχουν δώσει πάνω από το 50% της μισθοδοσίας τους (μειώσεις αποδοχών και περικοπή επιδομάτων). Εκείνο που περιμένουμε είναι να μας πουν τι έχουν οι διοικούντες στο μυαλό τους, τι θέλουν από τον εργαζόμενο, τι θα κάνουν με τα εργοστάσια και την παραγωγή”.

Τσολακίδης (εποχιακοί εργαζόμενοι): Αναλώσιμοι οι εποχιακοί, χάνεται η τεχνογνωσία

“Εποχιακοί ήμασταν κάποτε. Τα τελευταία χρόνια είμαστε εργαζόμενοι 2-3 μηνών. Είμαστε πλέον αναλώσιμοι”, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των εποχιακών εργαζόμενων, Παύλος Τσολακίδης. Παράλληλα, στάθηκε και στους εποχιακούς που “φεύγουν”. “Ήταν από αυτούς που γνώριζαν το αντικείμενο. Η τεχνογνωσία του εργοστασίου χάνεται…” Επίσης, χαρακτήρισε “δύσκολες και επικίνδυνες τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο, γιατί, “ουσιαστικά, στον ένα μήνα που ζητάνε δεν μπορεί να γίνει συντήρηση. Με τα τρίμηνα δεν μπορεί κανείς να μείνει, ετοιμάζονται να φύγουν κι άλλοι. Η διοίκηση μας είπε ότι θέλει 30.000 στρέμματα για να δουλέψει το εργοστάσιο και να είναι παραγωγικό. Ακόμα και έτσι, πιστεύουν ότι μπορεί να βγαίνει η καμπάνια 30.000 στρεμμάτων με ένα μήνα συντήρηση; Κυβέρνηση και διοίκηση πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης” κατέληξε ο πρόεδρος των εποχιακά εργαζομένων.

Κατίρης (σωματείο φορτοεκφορτωτών): Απλήρωτοι οι φορτοεκφορτωτές…

Τέλος, ο Κώστας Κατίρης, από το σωματείο φορτοεκφορτωτών Ορεστιάδας που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το εργοστάσιο ζάχαρης, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι μεγάλο. “Οι καμπάνιες είναι μικρές, ενώ την τελευταία πενταετία έχουμε πρόβλημα και με τις πληρωμές μας. Το 2017 ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με υποσχέσεις. Η καμπάνια τελείωσε και οι πληρωμές μας πάνε από ‘βδομάδα σε ‘βδομάδα. Ούτε τις εισφορές μας στο ΙΚΑ μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις ρυθμίσεις μας ούτε τη ζωή μας να προγραμματίσουμε”, είπε ο πρόεδρος των φορτοεκφορτωτών.

πηγη : e-vertigo.gr