21 Απριλίου.. μια καλή μέρα να συγκρίνουμε το Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις της ΝΔ με τα διατάγματα της χούντας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Απριλίου.. μια καλή μέρα να συγκρίνουμε το Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις της ΝΔ με τα διατάγματα της χούντας

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις  ανέβηκε στο opengov  (δείτε το εδώ) έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του και βρίσκεται «στην ουρά» για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Οπότε  θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν όταν – σύντομα – η Βουλή θα μπει σε καθεστώς νομοθετικής λειτουργίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις και τις απεργίες  προσπαθώντας να επιβάλει ένα νέο «ιδιώνυμο»  στο πλαίσιο της «κανονικότητας»!

(εδώ σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ-κίνησης)

Όμως 21 Απριλίου σήμερα και στον  imerodromos.gr  είχαν μια εύστοχη ιδέα, να συγκρίνουν τις διατάξεις του  Νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις της ΝΔ με αυτές των Νομοθετικών διαταγμάτων της χούντας να  φτιάξουν έναν πίνακα και να μας καλέσουν να βρούμε  τις διαφορές , που τελικά δεν είναι και πολλές.

Διαβάστε τον αποκαλυπτικό πίνακα

Από την Δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967 έχουν περάσει 53 χρόνια. Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα γίνει σε καθεστώς προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με βάση την αρχή της δεδηλωμένης και την κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, διόλου απίθανο είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη συνδρομή των 10 βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, του Κυριάκου Βελόπουλου.

Παρ’ όλα αυτά το «πνεύμα» – και σε κάποιες περιπτώσεις το «γράμμα» της νομοθεσίας που είχε θεσπίσει η χούντα, μέσω διαταγμάτων για τις δημόσιες συναθροίσεις (δηλαδή τις διαδηλώσεις, τις πορείες κ.λ.π) – φαίνεται να… αναβιώνει με σύγχρονους όρους στο νομοσχέδιο που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεση της να προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα το «πνεύμα» του νόμου των διατάξεων που θεσμοθετήθηκαν επί χούντας.

Όπως ξεκαθαρίζει στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου που ορίζονται οι καταργούμενες διατάξεις, δηλαδή οι διατάξεις που αντικαθίστανται, αναφέρεται ξεκάθαρα η χουντική νομοθεσία: Δηλαδή το «ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων» (Α’1), το β.δ. 269/1972 «Περί εγκρίσεως του κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων» (Α’59) και το β.δ. 168/1972 «Περί καθορισμού των χώρων πόλεων τινών εις τους οποίους απαγορεύεται η πραγματοποίησις δημοσίων συναθροίσεων εν υπαίθρω και η διέλευσις κινουμένων τοιούτων» (Α΄35)».   Φυσικά από το παραπάνω στοιχείο, συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι τα χουντικά διατάγματα ισχύουν κανονικότατα μέχρι σήμερα.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορεί κανείς να συγκρίνει τις σημαντικότερες από τις  διατάξεις που προκρίνει η σημερινή κυβέρνηση και αυτές που ίσχυαν με τα δύο χουντικά διατάγματα.Σε ορισμένα σημεία είναι εμφανέστατο ότι πρόκειται για ευθεία αντιγραφή και μεταφορά στη… δημοτική από την καθαρεύουσα.

Συνολικά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διακρίνει ο αναγνώστης ουσιαστικές διαφορές.

(Σημείωση: Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2019, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατάρτιση του είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ενώ το περιεχόμενό του έχει «διαρρεύσει» δύο φορές σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Άρα είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχει με την πανδημία του Covid 19. Αν και προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί την περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκή για να το εισάγει για ψήφιση στην Βουλή για ευνόητους λόγους.)

πηγή :https://www.imerodromos.gr/