Την Μ.Τετάρτη πήρε ΦΕΚ η απόφαση για επιβολή προστίμου «χάδι» 1200€ στους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Την Μ.Τετάρτη πήρε ΦΕΚ η απόφαση για επιβολή προστίμου «χάδι» 1200€ στους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας

Επιτέλους δημοσιεύτηκε η απόφαση (η υπ’ αριθ. 14675/469 ΦΕΚ 1378 Β’ – 14/4/2020) για την επιβολή προστίμων 1200 ευρω σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους των οποίων  έχουν αναστείλει την  σύμβαση εργασίας τους  σε πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά με κρατική εντολή.

Αυτό είναι το γνωστό πρόστιμο χάδι ύψους 1.200 ευρώ  που έχει προαναγγείλει ο υπουργός εργασίας εδώ και μέρες για εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων καθώς το ίδιο το ύψος του προστίμου αποτελεί σήμα προς τους παραβατικούς εργοδότες ότι μπορούν να συνεχίσουν την πρακτική αυτή.

Δες εδώ «Πράσινο φως από τον Βρούτση στην εργοδοτική ασυδοσία- Ανακοίνωσε πρόστιμο – χάδι για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί»

Βέβαια όπως θα δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου  άρα οι σχετικοί έλεγχοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα αν και καθημερινά οι  υπηρεσίες του ΣΕΠΕ  δέχονται πλήθος καταγγελιών εργαζομένων που αν και η εργασιακή τους σχέση έχει ανασταλεί πιέζονται από τους εργοδότες να παρέχουν εργασία. Βλέπε εδώ σχετικό δημοσίευμα.

Η απόφαση αυτή αναλυτικά προβλέπει

1.  Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68). Αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού με βάση τον ΚΑΔ που διαθέτουν και έχουν θέσει συμβάσεις εργαζομένων τους σε αναστολή.Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο

2. Απασχόληση εργαζόμενου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Εδώ βεβαίως τίθεται το ερώτημα απαγορεύονται οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν κρατικής εντολής, να διατηρούν εργαζομένους σε ενεργή εργασιακή σχέση; Και βέβαια όχι!! Πάντα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος εργοδότης να αναστείλει την λειτουργία της επιχείρησής του αλλά να συνεχίσει να καταβάλει κανονικά τις αποδοχές στους εργαζόμενους του.  Άλλωστε υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι όπως αυτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου έχουν κλείσει κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής όμως συνεχίζουν να απασχολούν μέρος των υπαλλήλων τους σύμφωνα με εκδοθείσα ΚΥΑ. (δες εδώ)
Επειδή αυτό δεν ισχύει, προφανώς έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη γκάφα του Υπουργείου Εργασίας και πιθανότατα η παραπάνω διάταξη να αναφέρεται σε εργαζόμενους που απασχολούνται (παράνομα) ενώ η εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή. Δυστυχώς βέβαια οι ΚΥΑ ισχύει όπως είναι γραμμένη και έτσι θα πρέπει να εφαρμοστεί από τα ελεγκτικά όργανα.
Το πρόστιμο για την παράβαση αυτή ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο3. Απασχόληση εργαζόμενου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των  διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Αναφέρεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και οι οποίες μπορούν κατόπιν συμφωνίας με εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή να απασχολούνται με (αμειβόμενη) τηλεργασία μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης με την υποχρέωση να τη δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξη πραγματοποίησης της.

https://arki.gr/