Στο μαιευτήριο «Ρέα» γεννιούνται αντεργατικές ιδέες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο μαιευτήριο «Ρέα» γεννιούνται αντεργατικές ιδέες

Τέλος Μαρτίου έγιναν οι πρώτες απολύσεις (αναιρέθηκαν ύστερα από συνδικαλιστικές παρεμβάσεις), ακολούθησαν άρνηση σε αιτήματα άδειας ειδικού σκοπού και εκ περιτροπής εργασία, ενώ απαιτήθηκε από τους εργαζομένους να πάρουν μία εβδομάδα άδεια τον Απρίλιο και τον Μάιο ● Οι ατυχείς δικαιολογίες της διοίκησης για την αντεργατική κλιμάκωση και η διαρκής στοχοποίηση του συνδικαλισμού

Σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας βρίσκονται εργαζόμενοι στη μαιευτική κλινική «Ρέα» από το τέλος Μαρτίου, όταν η διοίκηση άρχισε να παίρνει τη μία απόφαση μετά την άλλη, επιτείνοντας την ανησυχία και τον φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι όταν η πολιτεία άρει τα μέτρα προστασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις πληγείσες από την πανδημία.

Μια ανησυχία που κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι το μαιευτήριο δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αφού λειτουργεί κανονικά επτά μέρες την εβδομάδα, με 24ωρες βάρδιες που καλύπτουν προγραμματισμένα ή έκτακτα χειρουργεία.

Στις 30 και 31 Μαρτίου η διοίκηση του μαιευτηρίου προχώρησε σε περικοπή θέσεων εργασίας και έντεκα εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι απολύονται.

«Πολλοί συνάδελφοι αντιδράσαμε και κινητοποιήθηκαν και άλλα σωματεία καθώς το δικό μας είναι άφαντο. Οι απολύσεις πάρθηκαν πίσω, αλλά δύο εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν· προτίμησαν την ανεργία από την ψυχοφθόρα διαδικασία της επικείμενης απόλυσης ανά πάσα ώρα και στιγμή», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενη στο μαιευτήριο, ενώ ένας συνάδελφός της προσθέτει: «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η διοίκηση αρνήθηκε καταχρηστικά να χορηγήσει άδεια ειδικού σκοπού σε όσους την αιτήθηκαν επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν μικρά παιδιά».

Η επόμενη απόφαση της διοίκησης αφορούσε εργασία εκ περιτροπής για μισό μήνα και συνακόλουθα καταβολή μισού μισθού και ανάλογων ενσήμων. Οι αντιδράσεις πολλαπλασιάστηκαν και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η κατάπτυστη απόφαση ανοίγει την κερκόπορτα να ακολουθήσουν αυτή την τακτική και άλλες κλινικές και ο “τεράστιος” μισθός των εργαζομένων των 660 ευρώ να γίνει 330 ευρώ».

Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν η υπαναχώρηση της διοίκησης, αλλά με την απαίτηση να πάρουν οι εργαζόμενοι οκτώ μέρες από την κανονική τους άδεια τον Απρίλιο και άλλες οκτώ τον Μάιο. Στο μαιευτήριο διακινήθηκε λίστα με τα ονόματα των εργαζομένων που κλήθηκαν να δηλώσουν αν συμφωνούν και οι προϊστάμενοι των τμημάτων ανέλαβαν να πληροφορήσουν το προσωπικό πως τα ονόματα όσων δεν δεχτούν να πάρουν την κανονική τους άδεια θα γνωστοποιηθούν στη διοίκηση.

Γάτα με ποντίκι

Μπροστά στη «στοχοποίηση», ακόμα και οι διαφωνούντες δέχτηκαν να πάρουν την άδειά τους, η οποία δεν είναι συνεχόμενη.

Εξηγούν πως «το πρόγραμμα εξυπηρετεί τις ανάγκες της δουλειάς, μπορεί να δουλεύουμε τρεις μέρες συνεχόμενα νυχτερινή βάρδια, ύστερα να έχουμε ένα ρεπό, δυο μέρες άδεια και να γυρίσουμε πάλι νύχτα. Η δικαιολογία που επικαλείται η διοίκηση, ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, δεν ευσταθεί. Θα μπορούσε, άλλωστε, η μείωση του προσωπικού να γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού, που ήταν επιθυμία πολλών εργαζομένων.

»Εμείς, πίσω από αυτές τις αποφάσεις, βλέπουμε δύο ενδεχόμενα: αφενός να δουλεύουμε στη συνέχεια εξαντλητικές βάρδιες, αφού θα έχουμε ελάχιστες μέρες άδειας, και αφετέρου να ακολουθήσουν απολύσεις που δεν θα επωμίζονται το κόστος της άδειας. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι μέσα σε πέντε μέρες η διοίκηση έπαιζε μαζί μας το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι στο παρελθόν συνάδελφός τους απολύθηκε λίγες μέρες αφότου ζήτησε να εγγραφεί στο σωματείο εργαζομένων του μαιευτηρίου:

«Οι αντεργατικές αποφάσεις και οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος επειδή η κλινική ουσιαστικά έχει ένα σωματείο-φάντασμα που αποτελείται από προϊσταμένους προσκείμενους στη διοίκηση, με εκλογές που –αν γίνονται– λαμβάνουν χώρα μεταξύ τους. Οποιος θελήσει να γίνει μέλος του σωματείου πολύ γρήγορα καταλήγει να ψάχνει για δουλειά και αυτός είναι ο λόγος που στην περίπτωσή μας κινητοποιήθηκαν σωματεία άλλων κλινικών».

Αναδημοσίευση από efsyn