ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ – O ΣΕΒ δεν σέβεται τίποτα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ – O ΣΕΒ δεν σέβεται τίποτα

15/4/2020

Ο ΣΕΒ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Πριν 5 μέρες με αφορμή μια ακόμα αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τη δυνατότητα που έδωσε στους εργοδότες να μπορούν μονομερώς και κατά το δοκούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργαζομένων τους που ήδη βρίσκονται σε αναστολή εργασιακής σχέσης εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση υπό τον τίτλο «κ. Βρούτση είναι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί».

Στην ίδια  ανακοίνωση, όχι τυχαία ούτε άδικα, τον καταγγέλλαμε ως εντολοδόχο του ΣΕΒ.

Ο λόγος που το κάναμε ήταν αφενός μεν γιατί διαφωνούμε με αυτή την απαράδεκτη και εξοντωτική απόφαση της αναστολής της εργασιακής σχέσης που ήδη είναι σε αναστολή αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους στη λογική «σήκω πάνω, κάτσε κάτω» αφετέρου δε γιατί βλέπαμε τι έρχεται και το κλίμα που δημιουργείται από τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας ώστε να παρθούν και άλλα μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Είδαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο ΣΕΒ εκμεταλλευόμενος την πανδημία και έχοντας στην κυβέρνηση το κόμμα της αρεσκείας του (μην ξεχνάμε ότι ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου μέχρι πρόσφατα ήταν άνθρωπος του ΣΕΒ) θα επιχειρούσε να περάσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του.

Ακριβώς με αυτή τη στόχευση και έχοντας πάρει αέρα από το ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρει καμία ουσιαστική αντίσταση στις επιδιώξεις του, χθες ο ΣΕΒ  ξεπερνώντας κάθε όριο κοινωνικής αναλγησίας ξεδίπλωσε τις απόψεις του σχετικά με τον «δανεισμό εργαζομένων» μεταξύ ακόμα και ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Από τις απόψεις του ΣΕΒ αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτό που έχει στο νου του ως εργαζόμενος δεν είναι ανθρώπινο ον αλλά ένα άψυχο αντικείμενο που μπορούν να το περιφέρουν δεξιά αριστερά προκειμένου να μηδενίσουν το εργατικό κόστος και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις τους εάν και εφόσον υιοθετηθούν (και αυτές) από την κυβέρνηση θα δίνουν τη δυνατότητα σε μια σειρά επιχειρήσεις που το προσωπικό τους βρέθηκε λόγω συγκυρίας εκτός εργασίας να δανείζουν αυτό το προσωπικό σε άλλες ανεξάρτητες εταιρείες π.χ. να το βάζουν να διανέμει προϊόντα ή να εργάζεται σε τμήματα παραγωγής και διανομής για λογαριασμό τρίτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα κλπ).

Το θέμα του δανεισμού των εργαζομένων δεν είναι καινούριο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται είτε ενδοομιλικά είτε μέσω των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κυρίως δε υπό το καθεστώς της εικονικής εργολαβίας από μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικές και μη που αποκομίζουν κέρδη αναλαμβάνοντας τον ρόλο του μεσίτη εργαζομένων.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ (σε συνέχεια των δώρων που τους έκανε η κυβέρνηση όπου κατήργησε το άρθρο 9 του ν.4554/2018 που προέβλεπε την «κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη» του επιχειρηματία και του εργολάβου του καθώς και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων εργολάβου και υπεργολάβου, και του δώρου της μετακίνησης των εργαζομένων χωρίς τη συναίνεσή τους από μια επιχείρηση του ομίλου σε άλλη) θέλουν το θέμα του δανεισμού να το επεκτείνουν και να το υποκρύψουν ώστε να απαλλάσσονται από τις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ν.4052/2012 του κατ’ επάγγελμα δανεισμού ώστε

–     να μην αποδίδουν την ίδια αμοιβή για το δανειζόμενο προσωπικό σε σχέση με το τακτικό   

–     να είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν εργαζόμενο οι έμμεσα εργοδότες μετά από χρονικό διάστημα 36 μηνών.

Με τον τρόπο αυτό γλυτώνουν όχι μόνο εργατικό κόστος από το ύψος της αμοιβής, ταυτόχρονα απαλλάσσονται από πολλά «εργατικά χέρια», εκμηδενίζουν τους χρόνους και εντατικοποιούν την εργασία στο μέγιστο βαθμό.

Ο εργαζόμενος που ο ΣΕΒ έχει στο νου του θα εργάζεται σε δυο, τρεις ή και τέσσερεις εργοδότες και φυσικά δεν θα τολμά ούτε θα προλαβαίνει ούτε θα μπορεί να συνδικαλιστεί αφού θα τρέχει να μαζέψει ψίχουλα από εδώ και από εκεί.

Για εμάς οι παραπάνω προτάσεις συνιστούν μια ακόμα βάναυση πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας και μην έχοντας καμία απολύτως εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση εντολοδόχο του ΣΕΒ καλούμε όλα τα Συνδικάτα να καταγγείλουν αυτή τη νέα πρόκληση και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΤΕ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ