Πρώτη απεργία των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης εν μέσω κορωνοϊού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρώτη απεργία των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης εν μέσω κορωνοϊού

Το τεχνικό προσωπικό του ALPHA -ιδιοκτησίας Μότορ Όιλ- δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας και κατεβαίνει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 10.00 το βράδυ. Η στάση αναμένεται να επηρεάσει το ζωντανό πρόγραμμα του σταθμού.

Την απόφαση έλαβε το Σωματείο των Τεχνικών τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ: Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής), με αφορμή την απόφαση του σταθμού να μειώσει τον αριθμό των τεχνικών στα συνεργεία ρεπορτάζ, από δύο σε έναν, ενώ προ ημερών έβγαλε σε αναστολή σύμβασης εργασίας 8 τεχνικούς του σταθμού.

«Πληροφορηθήκαμε ότι απαιτείται από Τεχνικούς να μεταβούν ως μονομελές συνεργείο για ρεπορτάζ. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. με την Δ/ντρια Προσωπικού της επιχειρήσεώς σας, μετά την άρνησή της για συνάντηση μεταξύ των μερών και μετά την άρνησή της να συμμορφωθεί με τα νόμιμα της αυτονόητης εργατικής μας απαίτησης, ήτοι το συνεργείο των τεχνικών να περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον άτομα (οπερατέρ, ηχολήπτη), σας εφιστούμε την προσοχή και σας δηλώνουμε ότι δεν μπορεί η κρίση που βιώνουμε να γίνει εργαλείο εκ μέρους σας για αντεργατικές ενέργειες». Αυτό αναφέρουν από την ΕΤΙΤΑ για τη σημερινή στάση εργασίας.

Με άλλη ανακοίνωση της η ΕΤΙΤΑ αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εργοδοσία του ALPHA:

«Ενώ αρχικά “συνένωσε” τα τμήματα των εξωτερικών μεταδόσεων και εξωτερικών συνεργείων, ουσιαστικά δηλαδή ενίσχυσε τα εξωτερικά συνεργεία, οι εργαζόμενοι των μεταδόσεων δουλεύουν και σαν ηχολήπτες.  Στη συνέχεια έδιωξε με αναστολή σύμβασης εργασίας πέντε (5) εργαζόμενους από τα εξωτερικά συνεργεία και τρεις (3) από τις εξωτερικές μεταδόσεις. »Περίσσευαν;”

Σήμερα αποφάσισε να καθιερώσει τα μονομελή συνεργεία, μάλλον γιατί δεν φτάνουν οι εργαζόμενοι να επανδρώσει διμελή συνεργεία. Αλήθεια γιατί έδιωξε με αναστολή σύμβασης εργασίας οκτώ (8) εργαζόμενους από το τμήμα;

Να θυμίσουμε στην εργοδοσία ότι η υιοθέτηση  μονομελών συνεργείων αποτελεί καταπάτηση του άρθρου 9 της ΣΣΕ, η οποία μετά την λήξη της μετενέργειας ακολουθεί τους εργαζόμενους ως ατομική. Αυτό μάλιστα συμβαίνει την ώρα που η συζήτηση για την ΣΣΕ βρίσκεται στην διαιτησία και λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει η απόφαση.

Αλήθεια αναρωτιόμαστε είναι τόσο κρίσιμο για την συνέχιση της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού και το οικονομικό όφελος τόσο μεγάλο ώστε να φτάνετε στο σημείο να καταπατάτε όρους συμβάσεων εργασίας;

Ή μήπως εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους (τα μονομελή συνεργεία άλλωστε αποτελούσαν διαχρονικό και διακαή πόθο της ΕΙΤΗΣΕΕ και του Προέδρου της στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ).  Μήπως αποτελούν την συνέχεια της προσπάθειας σας να «πείσετε» τους εργαζόμενους σε άλλα τμήματα να παραιτηθούν από τον ALPHA και να μεταφερθούν στην εταιρεία παραγωγής Green Pixel χάνοντας τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την ΣΣΕ;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα μας βρείτε ενωμένους απέναντί σας.

http://www.avgi.gr/