Γυρίστε την πλάτη στις απατηλές σειρήνες των προγραμμάτων «εθελούσιας» ανεργίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γυρίστε την πλάτη στις απατηλές σειρήνες των προγραμμάτων «εθελούσιας» ανεργίας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

ΣΕΥΤΠΕ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

η Διοίκηση τής Τράπεζας με σχετική ανακοίνωση έκανε γνωστή στο προσωπικό πρόταση προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης, περιγράφοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό.

Η ανακοίνωση, βεβαίως, του νέου προγράμματος έρχεται μετά την τεχνητή διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, από τις συνήθεις και κατά παραγγελία οικονομικές αναλύσεις, που κατακλύζουν εδώ και καιρό τα ειδησεογραφικά φύλλα, και οι οποίες για ακόμη μία φορά εστιάζουν το πληρωμένο με πακτωλό διαφημίσεων ενδιαφέρον τους, στην υποτιθέμενη ανάγκη περαιτέρω απομείωσης του προσωπικού, που απασχολείται στις τράπεζες.

Χωρίς περιστροφές, ο Σύλλογός μας, προκαταβολικά σας καλεί να γυρίσετε την πλάτη στις απατηλές «σειρήνες» των προγραμμάτων «εθελούσιας» ανεργίας.

Άλλωστε, αδιάψευστοι μάρτυρες παραμένουν οι αποχωρήσαντες συνάδελφοί μας, που συμμετείχαν σε προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, με τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι άκρως αποκαρδιωτικά.

Τα πολυπόθητα εναλλακτικά … «επιχειρηματικά σχέδιά» τους κατέρρευσαν, οι συνεχείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις τούς διέψευσαν, οι απογοητεύσεις, τα αμφιθυμικά συναισθήματα και η κατάθλιψη ήλθαν δυστυχώς στο προσκήνιο, όπως αντίστοιχα η μείωση της συζυγικής και οικογενειακής ποιότητας ζωής, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η υποαμειβόμενη και ανασφάλιστη εργασία αντικατέστησαν τη σταθερή και ρυθμισμένη, βάσει συμβάσεων, εργασία.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην απεμπολήσουν, για κανένα λόγο, την εργασία τους, την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους, το προστατευτικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε επίπεδο μισθολογικών και λοιπών ρυθμίσεων.

Οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες, που αναμφισβήτητα βιώνουμε καθημερινά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.

Αντίθετα μας χαλυβδώνουν να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για την εμπέδωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, με σεβασμό στην προσωπικότητα των εργαζομένων, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, διασφαλισμένες θέσεις εργασίας, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, ποιοτικές συνθήκες εργασίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας, στον τραπεζικό κλάδο, δεν θα είναι βεβαίως στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό, άλλωστε, ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε, ωστόσο, μπροστά μας μία προοπτική. Αυτήν της δέσμευσης, της συσπείρωσης και της ενίσχυσης της συλλογικής μας προσπάθειας. Για να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, το δικό μας και των οικογενειών μας.

Από την πλευρά μας, παραμένουμε αυτονόητα στο πλευρό των συναδέλφων, με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε αποδεδειγμένα πράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας:

– για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας,

– για τη διασφάλιση του προστατευτικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,

– για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας, την εξάντληση και αποζημίωση των υπολοίπων κανονικής αδείας,

– για την προστασία της μητρότητας,

– για την απόκρουση επιθετικών και αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών σε βάρος συναδέλφων,

– για θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας,

– για την ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων, την προστασία και διαμόρφωση ενός πραγματικού προγράμματος ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους,

– για την προστασία των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αναδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα παροχής αντίστοιχων σε όλους τους εργαζόμενους,

δίνοντας κυρίως όραμα και προοπτική στους συναδέλφους, αναδεικνύοντας και νοηματοδοτώντας εκ νέου αρχές και αξίες, όπως η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η πίστη στα συλλογικά οράματα, που για κάποιους και ενδεχομένως δικαιολογημένα να αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, αλλά που τόσο απαραίτητες θα αποδειχθούν και το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε τους συναδέλφους – μέλη μας, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν και να συμβουλευθούν το Σύλλογό μας, πριν τη λήψη της όποιας απόφασης, που μέλλει να καθορίσει το εργασιακό τους μέλλον και τη ζωή τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) ,216 9001245 & 216 4001938 (εσ. 81398).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας

   Μπεμπένης Εμμανουήλ            Γοίλιας Ισίδωρος