Ανακοίνωση ΠΟΘΑ – Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση ΠΟΘΑ – Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα

Αναλυτικά η Ανακοίνωση:

Αθήνα, 13-04-2020

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία του κλάδου μας από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα που δημιουργείται στον κλάδο μας εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον Κορονοϊό. Έχουν ασκήσει και συνεχίζει να ασκούν με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα πίεση προς την κυβέρνηση με σκοπό να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του θεάματος στα μέτρα προστασίας.


Το πλαίσιο μέτρων, για την νέα ένταξη εργαζομένων στα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί πάρα να χαρακτηριστεί ως πυροτέχνημα. Αφού και πάλι δεν περιλαμβάνει όσους πλήττονται από τα μέτρα. Άλλωστε και στις εξαγγελίες αναφέρεται ότι το νέο 800άρι θα ισχύσει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Περιμένουμε τις εξειδικεύσεις της κυβέρνησης για ένταξη νέων επαγγελμάτων, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, αν τα μέτρα δεν δίνουν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα.  .

Όπως συνέβη και με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, που δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν ψίχουλα. Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δώσουν καμία ανάσα στον χώρο του πολιτισμού στην πολύ δύσκολη “επόμενη μέρα” μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Η μεγαλύτερη δοκιμασία για την επόμενη μέρα θα είναι η τρομακτικά δυσχερής οικονομική κατάσταση της κοινωνίας, που θα καθιστά την παρακολούθηση θεαμάτων μία άπιαστη πολυτέλεια για μεγάλο μέρος της. Αντί για γενναία και οριζόντια μέτρα, δυστυχώς ανακοινώθηκαν πολύ ασθενικά κίνητρα, ασαφή και με πολύ αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά τα οριζόντια μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το Θέαμα – Ακρόαμα, έναν κλάδο που οι δραστηριότητές του έχουν εκμηδενιστεί εντελώς από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ιδιομορφίες των επί μέρους κλάδων δεν έχουν προβλεφθεί καθόλου. Αυτό αφήνει εκτός μέτρων ενίσχυσης τη συντριπτική μερίδα των εργαζόμενων.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών, μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος δεν διαθέτουν δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως μισθωτοί, με διάρκεια συμβάσεων ακόμη και μίας μέρας. Όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται σε παραγωγές που ήδη πραγματοποιούνταν, μπαίνουν στην ρύθμιση.
  • Όσοι, όμως, περίμεναν να ξεκινήσουν μία κινηματογραφική παραγωγή ή ήταν στο στάδιο των θεατρικών  προβών χωρίς να έχουν προλάβει να υπογράψουν σύμβαση, μένουν εκτός.
  • Εκτός μένουν και όσοι συζητούσαν για μουσικές παραγωγές, (συναυλίες) του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στην αρχή του, που πλέον έχουν ακυρωθεί.
  • Όσοι, επίσης, δούλευαν με ολιγοήμερες συμβάσεις, πολύ συνηθισμένη πρακτική και στα θέατρα, αλλά και στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
  • Καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει, επιπλέον, για τις ειδικότητες εκείνες που πλήττονται από την καταστροφή της τουριστικής περιόδου, όπως όσοι ήταν να εργαστούν σε περιοδείες και σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας που είναι αμφίβολο αν θα γίνουν, καθώς και οι μουσικοί που παίζουν σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι.
  • Επίσης ο τομέας των συνεδρίων, ο οποίος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα πολύ πριν ανακοινωθεί επίσημα η πανδημία με 100δες εργαζόμενους κυρίως τεχνικούς από τον χώρο του θεάματος να παραμένουν χωρίς δουλειά από τον Φεβρουάριο, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στα μέτρα προστασίας.
  • Εξαιρώντας από τα μέτρα τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή το σύνολο των εποπτευόμενων οργανισμών και δημοτικών πολιτιστικών επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα μέτρα προστασίας ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι ωρομίσθιοι των οργανισμών αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους μονωδούς της Λυρικής Σκηνής, τους ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε δημοτικά ωδεία και σε σχολές χορού.
  • Για πολλούς από τους εργαζομένους οι συμβάσεις αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του εισοδήματός τους – καθότι γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας χαρακτηρίζεται από την πολλαπλή εργασία. Έτσι, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν εξαιρεθεί από το επίδομα παρότι μπορεί να βρίσκονται σε αναστολή από κάθε άλλη εργασία τους.
  • Εδώ να σημειώσουμε ότι, ακόμα κι αν κάποιες περιοδείες ή φεστιβάλ πραγματοποιηθούν, αυτό θα γίνει μετά τον Ιούλιο, αφού η οργάνωση και η προετοιμασία τους είναι αρκετά χρονοβόρα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την επιβίωση των συντελεστών της τέχνης. Υπάρχει τεράστια αδιαφορία από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας που χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο θέαμα-ακρόαμα τα έχουν προσυπογράψει. Γι’ αυτό σας τα υπενθυμίζουμε και ζητάμε επιτέλους να δώσετε μια απάντηση. Διεκδικούμε:

1) Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις, έως το τέλος Απρίλη και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Να συμπεριληφθούν και οι καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών καθώς και οι μουσικοί που έχουν εργαστεί με εργόσημο. Επίσης να συμπεριληφθούν όσοι αποδεδειγμένα είναι πλανόδιοι μουσικοί ή μουσικοί του δρόμου.

Για τις περιπτώσεις των συναδέλφων που εργάζονται σαν ωρομίσθιοι με λίγες ώρες σε οργανισμούς γενικής κυβέρνησης όπως το Μέγαρο Μουσικής και σε δομές Σχολών (δραματικές, χορού κτλ) και Δημοτικών Ωδείων, να ενταχθούν στο επίδομα και στα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις από παράλληλη απασχόληση.

2) Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3) Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

4) Πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και ένταξη στην έκπτωση ενοικίου για όλο τον κλάδο του θεάματος – ακροάματος που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

5) Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

6) Απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους συντελεστές κάθε διαδικτυακής ή τηλεοπτικής προβολής θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κ.λπ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

  Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ