Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κηρύττει τον πόλεμο στους εργαζόμενους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κηρύττει τον πόλεμο στους εργαζόμενους

* του Διονύση Τεμπονέρα

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες(άρθρο 9), από σήμερα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ανοικτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα(ακόμα και σε όσες είναι κερδοφόρες!) και με ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή έως τις 21 Σεπτεμβρίου, να απασχολούν από το 50 έως και το 100% του προσωπικού τους ανεξαιρέτως μόνο για 10 ημερες!
Πρόκειται για νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος θα εργάζεται για δύο εβδομάδες και τις επόμενες δυο εβδομάδες ΔΕΝ θα εργάζεται!
Ομοίως, ένας εργαζόμενος θα εργάζεται την μία εβδομάδα και την επόμενη δεν θα εργάζεται, με απόφαση του εργοδότη!
Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τώρα η προϋπόθεση αυτή καταργείται.
Τα ανωτέρω οδηγούν σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν κλείσει, έως και 60%!
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εισφορές, άρα χάνονται και τα ένσημα των εργαζομένων για το αντίστοιχο διάστημα!
Έτσι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνει αν ο εργοδότης ενταχθεί στο ανωτέρω σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας για όλο το μήνα μισθό 300 ευρώ!
Για αυτό και στην ιδία Π.Ν.Π. η κυβέρνηση για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων, ανέστειλε την απαγόρευση επιστράτευσης- επίταξης για όσους απεργούν, που είχε θεσπιστεί το 2015(ν.4325/215).
Η κυβέρνηση αφού απελευθέρωσε τις απολύσεις δίνει γη και ύδωρ την εργοδοσία.
Έρχονται μαζικά φύλλα πορείας!

Από ανάρτηση στο Facebook – Ο Δ.Τεμπονέρας είναι δικηγόρος/εργατολόγος