ΕΑΕΚ: Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός θα νικήσουν τη μισαλλοδοξία και την ακροδεξιά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ: Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός θα νικήσουν τη μισαλλοδοξία και την ακροδεξιά

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Απελπισμένοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα, θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Παράλληλα η ηγεσία της Τουρκίας αξιοποιεί τις ανθρώπινες ψυχές και τη δυστυχία, ώστε να προσποριστεί οφέλη και να αντιπαρέλθει των αδιεξόδων που προκαλεί η υπερφίαλη εξωτερική της πολιτική.  Η τραγωδία που ζουν αυτές τις μέρες οι πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά, είναι το αποκορύφωμα των επεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που παρεμβαίνουν στα κράτη της Μ. Ανατολής για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Είναι βέβαιο πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που ούτε μπορεί ούτε και είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσει από μόνη της η χώρα μας. Το περιβάλλον, δυστυχώς, όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξελιχθεί σε ένα δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που με  κυνισμό επιδίδεται στην επιδίωξη του κέρδους των ισχυρών σε βάρος των ανίσχυρων ενώ η ουσία της λέξης αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της παραμένει ζητούμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση πέρα από το ανύπαρκτο σχέδιο να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα ή την ωμή κρατική βία με τα ΜΑΤ στους νησιώτες, δυστυχώς χρησιμοποιεί έναν ακραίο μισαλλόδοξο και ξενοφοβικό λόγο που σε συνδυασμό με τη στάση ορισμών αιρετών της αυτοδιοίκησης  και μερίδας των ΜΜΕ έχει ως αποτέλεσμα τη περαιτέρω στοχοποίηση ξεριζωμένων ανθρώπων. Η επικίνδυνη αυτή ρητορική οπλίζει το χέρι της ακροδεξιάς έμπνευσης παρακρατικών ομάδων που σύμφωνα με καταγγελίες «συλλαμβάνουν», απειλούν και κακοποιούν πρόσφυγες, αλλά και δημοσιογράφους, αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους, αλλά και όλους όσοι τολμούν να κρατήσουν ψηλά τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Τελικά η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να εκχωρείται σε ομάδες παρακρατικών ντόπιων ή εισαγόμενων,  που με πρόσχημα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, «περιφρουρούν» σύνορα με δίκαννα και καραμπίνες.

Εχθρός του λαού δεν είναι οι ξεριζωμένοι από τους άδικους πολέμους, αλλά η πολιτική που στηρίζει αυτούς τους πολέμους, αυξάνει τα κύματα προσφύγων και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα – αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Θεωρούμε πως απαιτείται άμεσα η χάραξη και η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας εξάλλου βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ειρήνη και στις αξίες του ανθρωπισμού.

Προτείνουμε:

  • Την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
  • Άμεσα να οργανωθούν από ΕΕ και ΟΗΕ διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα, όπως και στα σύνορα με τη Συρία, και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.
  • Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και οικονομικούς πόρους οι Υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Υγειονομικές και Εκπαιδευτικές Δομές στις περιοχές που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών
  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Οι κάτοικοι των νησιών σηκώνουν δυσανάλογο βάρος απ’ ό,τι τους αναλογεί στο ζήτημα του προσφυγικού.
  • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Όχι στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Προστασία στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  • Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να σταθούν αλληλέγγυα σε ντόπιους και πρόσφυγες θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Να πάψει η παράνομη αναστολή από την κυβέρνηση της ΝΔ της εξέτασης χορήγησης ασύλου. Παροχή ασύλου σε όσους το χρειάζονται.
  • Να μην περικοπούν τα επιδόματα που δίνονται στους δικαιούχους πρόσφυγες