Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν.Καστοριάς: Η “κανονικότητα” βλάπτει σοβαρά την εργασία!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν.Καστοριάς: Η “κανονικότητα” βλάπτει σοβαρά την εργασία!
  • Για τους εργαζόμενους η έναρξη των μνημονίων σήμαινε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την απορύθμιση στην εργασία και την κατάργηση και τυπικά αλλά και ουσιαστικά κάθε έννοιας και εφαρμογής του συλλογικού εργατικού δικαίου όπως το γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι το 2010.

Σήμερα όμως ,βλέπουμε να ξηλώνονται τα όποια προηγούμενα μέτρα με φιλεργατικό πρόσημο είχαν παρθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. O περίφημος ΄΄Αναπτυξιακός΄΄ νόμος περιλαμβάνει πάνω από 20 άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις και συνιστά πλέον ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο που πάει τους εργαζόμενους πιο πίσω από όλα τα προηγούμενα Μνημόνια μαζί! Καταργούνται τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018 και δίνει «γη και ύδωρ» στους εργοδότες.

Έρχεται τώρα να βάλει την ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει από τις κλαδικές ΣΣΕ και την επεκτασιμότητα τους, την ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ αλλά και να βάλει την κρατική παρέμβαση στην οργάνωση και εσωτερική λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος Εμβληματικά σημεία του αντεργατικού αυτού εκτρώματος που θα εφαρμοστεί στο όνομα της ΄΄ανάπτυξης΄΄ για να φέρει δήθεν….περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, είναι αναμφισβήτητα το ξήλωμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων , η κατάργηση της Διαιτησίας ΟΜΕΔ, η απαράδεκτη κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικάτων με τα ηλεκτρονικά μητρώα και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Μία κωδικοποίηση των νέων αντεργατικών μέτρων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου με τις καταστροφικές επιπτώσεις για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά σημεία:

Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνονται οι μισθοί που αυτές προβλέπουν , ενώ παράλληλα και σε τοπικό επίπεδο οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται με τοπικές συμβάσεις

Εμπεριέχει διάταξη στην οποία η Εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση δεν υπερισχύει των τοπικών αναφέροντας πως η εξειδίκευση των κριτηρίων των εξαιρέσεων θα γίνεται με υπουργική απόφαση.

Αναλυτικότερα :

Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων και υπερίσχυση των τοπικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.

Αρκεί δηλαδή ένας λογιστής να πιστοποιήσει ότι μία επιχείρηση έχει οικονομικό πρόβλημα ώστε να εξαιρείται από την υποχρέωση εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ.

Η διάταξη λοιπόν που αφορά στη συρροή συλλογικών ρυθμίσεων, προβλέπει ότι η επιχειρησιακή σύμβαση υπερισχύει πλέον της κλαδικής(ακόμα και εάν έχει χειρότερους όρους), ΄΄κατ΄ εξαίρεση στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας , εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης.

Πρακτικά οι διατάξεις αυτές σημαίνουν ότι τίθενται υπό αίρεση οι αυξήσεις που πήραν χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα από την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων που κηρύχτηκαν υποχρεωτικές από τον Αύγουστο 2018 και μετά!

Έτσι , οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοικότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης καταργούνται ξανά. Πολύ σημαντικό είναι ότι ακόμα το γεγονός ότι (και σε αυτή την κουτσουρεμένη δυνατότητα κήρυξης υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ (και αφού ήδη το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα εξαίρεσης από όποια επιχείρηση ΄΄δηλώσει΄΄ ότι είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση) προστίθεται ο όρος να υπάρχει τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα για το αν θα επεκταθεί ή όχι μία σύμβαση!!!!!

• Σε ότι αφορά τη Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ: Καθ΄ υπόδειξη του ΣΕΒ πάντα καταργείται ουσιαστικά και ιδίως στον Ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής στη Διαιτησία μπορούν να υπάγονται συλλογικές διαφορές που αφορούν ΜΟΝΟ επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία μάλιστα των οποίων λέει ο νόμος έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλο Είναι φανερό ότι για το σύνολο των εργαζομένων η διάταξη αυτή αποτελεί ταφόπλακα του δικαιώματος στη Διαιτησία

• Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα συνδικάτων και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες: Είναι φανερό ότι Κυβέρνηση και Εργοδότες βάζουν χέρι και παρεμβαίνουν σε ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας των συνδικάτων, υπονομεύουν την αυτονομία την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, κι αυτό είναι η αφετηρία, ώστε να δίνουν εφεξής στους εργοδότες σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα για τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τα σωματεία τους! (πρόσφατο παράδειγμα η υποχρέωση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων να εγγραφούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων) και ακόμη πιο σημαντικό η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη μιάς Απεργίας. Είναι ηλίου φαεινότερη πια η πρόθεση του εργοδοτικό-κυβερνητικού μετώπου να είναι ασφυκτικός ο περιορισμός της συλλογικής δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τις ατομικές εργασιακές σχέσεις:

 Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κατήργησαν το αιτιολογημένο των απολύσεων, όλο το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοικές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων , που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ

 Ανοίγει τεράστια κερκόπορτα και στο θέμα της βλαπτικής μεταβολής λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Η σχετική διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναφέρει ότι θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής, των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέραν των δύο (2) μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης

Με άλλα λόγια καταργείται πλαγίως, η θετική διάταξη που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2017 και η οποία κατοχύρωνε στην πράξη ότι ΄΄ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας , ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση , και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Με απλά λόγια, ο χρόνος αφηνόταν ελαστικός και ο ίδιος ο εργαζόμενος είχε ως δική του επιλογή να αποφασίσει αν θα λύσει τη σύμβασή του διεκδικώντας την αποζημίωση , με την διάταξη αυτή ο εργαζόμενος οδηγείται αναγκαστικά σε απόλυση μετά από δύο μήνες και θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικήσει δικαστικά την αποζημίωση. Δυστυχώς είναι ένα γεγονός που γεννά υποψίες για ΄΄παράθυρο΄΄ υπέρ μαζικών απολύσεων με πρόσχημα τη μη καταβολή δεδουλευμένων!!

Ακόμη και σε αυτές τις διατάξεις που ο Υπουργός Εργασίας εμφανίζει ως φιλεργατικές , μόνο ως τέτοιες δε θα λειτουργήσουν.

• Στην αδήλωτη εργασία : Μειώνει την έκπτωση του προστίμου στις 2.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση καταβολής τριών μηνών ενσήμων αναδρομικά στον εργαζόμενο, κάτι που συντηρεί την αδικία σε βάρος του αδήλωτου εργαζόμενου και ευνοεί ακόμα παραπέρα τον παραβάτη εργοδότη.

• Στη μερική απασχόληση: Διαφημίζει ως μέτρο προστασίας των μερικώς απασχολουμένων την προσαύξηση 12% του ωρομισθίου στις επιπλέον (από τις συμφωνηθείσες) ώρες. Το συγκεκριμένο μέτρο όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας που όπως γνωρίζουμε όλοι μας εδώ ότι και στον νομό μας και στην πόλη μας η υποδηλωμένη εργασία είναι πλέον η εργασιακή σχέση που επικρατεί στους μισθωτούς του Ιδιωτικού τομέα , έτσι λοιπόν οι εργοδότες θα συνεχίσουν να δηλώνουν λιγότερες ώρες εργασίας, καθώς δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά η προσαύξηση 12%

Όταν λοιπόν την ίδια στιγμή έχει υποβαθμιστεί η δράση των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΣΕΠΕ μιλάμε πλέον για ΄΄εργασιακή ζούγκλα΄΄ στην χειρότερη μορφή της.

Προσθέτοντας και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το ΄΄Λευκό Μητρώο΄΄ Επιχειρήσεων στις οποίες δε θα γίνονται καν έλεγχοι τότε … Η επιστροφή στην κανονικότητα του 19ου αιώνα είναι εδώ!!!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί……

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ